Ηλεκτρονική Έκδοση

Η «επιδημία» αυτοπυρπολήσεων και η μετάδοση του «ιού» της εξέγερσης

Η φτώχεια, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, καθώς και η άρνηση των κυβερνήσεων των αραβικών και όχι μόνο κρατών να ακούσουν και να καταλάβουν την αγωνία των πολιτών τους, ενέχει σοβαρούς κινδύνους να εξαπλωθεί η κρίση που ξέσπασε στην Τυνησία και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση και φυγάδευση με ελικόπτερο του προέδρου Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι και σε άλλα αραβικά κράτη και φτωχά έθνη προειδοποιούν διεθνείς αναλυτές.

Στιγμιότυπο από τις ταραχές στην Αλγερία Στιγμιότυπο από τις ταραχές στην Αλγερία Στον απόηχο των γεγονότων της Τυνησίας, αυτοπυρπολήθηκαν άλλοι έξι πολίτες στην Αίγυπτο, την Αλγερία και τη Μαυριτανία.

Ένας Αιγύπτιος πολίτης αυτοπυρπολήθηκε σήμερα μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας. Επρόκειτο για ιδιοκτήτη ενός μικρού εστιατορίου που ήθελε να διαμαρτυρηθεί με αυτό τον τρόπο για τις συνθήκες διαβίωσης στην Αίγυπτο. Ο άνδρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα.

Και στην Αλγερία, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον 4 πολίτες έχουν αυτοπυρποληθεί διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα, ενώ τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί ακόμη έχουν τραυματισθεί κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την κατάσταση προέβη σε μείωση των τιμών της ζάχαρης και του ελαιόλαδου.

Ένας ακόμη άνδρας αυτοπυρπολήθηκε σήμερα στη Μαυριτανία, της Δυτικής Αφρικής, έξω από το προεδρικό παλάτι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν 40χρονο επιχειρηματία, προερχόμενο από εύπορη οικογένεια, ο οποίος προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα διαμαρτυρόμενος για την αντιμετώπιση της φυλής του από την κυβέρνηση. Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες ο άνδρας περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του με  κλειδωμένες τις πόρτες. Το όχημά του ήταν σταθμευμένο μπροστά στις αρχές ασφαλείας του προεδρικού μεγάρου, περαστικοί έσπασαν τα τζάμια του οχήματος για να τον απομακρύνουν και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Η “επιδημία” των αυτοπυρπολήσεων ανησυχεί τις κυβερνήσεις μήπως μεταδοθεί στους φτωχούς και καταπιεσμένους πολίτες ο ιός της εξέγερσης όπως έγινε και στην Τυνησία.

Σημειώνεται ότι θρυαλλίδα της εξέγερσης στην Τυνησία στάθηκε η αυτοπυρπόληση ενός πλανόδιου εμπόρου στις 17 Δεκεμβρίου που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση από τις αρχές να πουλάει τα λαχανικά του στην αγορά καθώς δεν είχε την απαραίτητη άδεια.

Επρόκειτο για την αρχή του τέλους της εξουσίας του Μπεν Άλι αφού από εκείνη την ημέρα χιλιάδες εξοργισμένοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και για την ανεργία που μαστίζει τους νέους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μαυριτανία
Αίγυπτος
Αλγερία
Για το ίδιο θέμα
Αλλαγή του καθεστώτος στην Αίγυπτο, βλέπει ο Ελ Μπαραντέι
Στη Γαλλία εξαπλώθηκε η «επιδημία» αυτοπυρπολήσεων
Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας δεσμεύεται να εγκαταλείψει την πολιτική