Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποκαλύψεις για μυστικές διαπραγματεύσεις Παλαιστινίων - Ισραηλινών

Τελευταία ενημέρωση:

Εκθέτει την Παλαιστινιακή αρχή για μεγάλες παραχωρήσεις προς το Ισραήλ αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ το 2008 η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς είχε προτείνει στο Ισραήλ την προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της Ιερουσαλήμ καθώς και προαστίων όπου έχουν ανεγερθεί εποικισμοί.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς Όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο 16.076  έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και μέρος τους δημοσίευσε χθες ότι  οι παραχωρήσεις που ήταν έτοιμη η κυβέρνηση Αμπάς να κάνει στο Ισραήλ είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι ήταν γνωστό.

Από την πλευρά του ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο κορυφαίος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, διέψευσε, μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, τα περιεχόμενα των εγγράφων, κάνοντας λόγο για "ένα μάτσο ψέματα".

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δυσχεραίνει τη θέση του Αμπάς δεδομένου ότι οι δηλώσεις του είναι οι ακριβώς αντίθετες από αυτά που ισχυρίζεται το Αλ Τζαζίρα ότι είχε συμφωνήσει.

Η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Εξοργιστικό για πολλούς Παλαιστίνιους είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρόσφερε τίποτε σε αντάλλαγμα κι απέρριψε την προσφορά-θεωρώντας ότι δεν "αρκούσε".

Πρακτικά που διέρρευσαν από σειρά συναντήσεων το 2008 ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς διαπραγματευτές και διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι κορυφαίο στέλεχος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας πρότεινε να προσαρτηθούν στο κράτος του Ισραήλ όλοι, εκτός από έναν, οι μεγάλοι εποικισμοί στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας για την επίλυση της διένεξης, που διαρκεί δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Αλ Τζαζίρα,  ο Άχμεντ Κουρέι, ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών στη συνάντηση, είχε προτείνει στο Ισραήλ να προσαρτήσει όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν εποικισμοί στην Ιερουσαλήμ, πλην της Χαρ Χόμα. Ακόμη είχε προτείνει στο Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο μέρους της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, λέγοντας συγκεκριμένα, όπως αναφέρει  το Αλ Τζαζίρα, ότι "είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που κάνουμε μια τέτοια πρόταση".

Ακόμη σημαντικότερη αποκάλυψη του Αλ Τζαζίρα, είναι ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις προς το Ισραήλ, ακόμα και στο ζήτημα της επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Σημειώνεται ότι και η βρετανική εφημερίδα Guardian, που είχε εκ των προτέρων πρόσβαση στα έγγραφα, ανέφερε ότι έχει επαληθεύσει πως τα περισσότερα είναι αυθεντικά, ενώ το BBC που έχει εκτενές ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρει πως δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των εγγράφων.

Σκοπιμότητες βλέπει ο Μαχμούντ Αμπάς

Τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Al Jazeera συγχέουν σκόπιμα τις θέσεις των δύο πλευρών σχολίασε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, με αφορμή το σάλο που ξέσπασε από το δημοσίευμα του αραβικού δικτύου.

"Αυτό που έχει ως στόχο είναι να προκαλέσει μπέρδεμα. Είδα ότι απέδωσαν πράγματα σε Παλαιστίνιους αλλά τα είχαν πει Ισραηλινοί. Πρόκειται για σκευωρία", τόνισε ο Αμπάς από το Κάιρο όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπάρακ, ο οποίος αμφισβήτησε από την πλευρά του την εγκυρότητα των εγγράφων.

Επιβεβαιώνει τις διαρροές Ισραηλινός αξιωματούχος

Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι "πραγματικός εταίρος" για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνία δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χαΐμ Ραμόν.

Υποστήριξε δε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι "ορισμένες αραβικές συνοικίες της Ιερουσαλήμ θα περνούσαν υπό παλαιστινιακή κυριαρχία και ορισμένες εβραϊκές συνοικίες θα παρέμεναν υπό ισραηλινή κυριαρχία".

Το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του Εχούντ 'Ολμερτ και βουλευτής του Καντίμα τόνισε όμως ότι αυτή η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι, μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2009, εγκατέλειψε μία πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση, απαιτώντας την επανεκκίνηση όλων από το σημείο μηδέν. 

"Τον Σεπτέμβριο 2008 παρουσιάσαμε στους Παλαιστίνιους έναν χάρτη, που έδειχνε τη χάραξη των συνόρων με ένα παλαιστινιακό κράτος, με το Ισραήλ να προσαρτά 6,5% της Δυτικής Όχθης με αντάλλαγμα ισραηλινά εδάφη ίσης, ακατοίκητης, έκτασης", πρόσθεσε.

Επίθεση Χαμάς στην Φατάχ

Το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους το 2008 δείχνουν την "εμπλοκή" της Παλαιστινιακής Αρχής στις "απόπειρες για τον αφανισμού της παλαιστινιακής υπόθεσης", ανέφερε η Χαμάς.

"Τα μυστικά αυτά έγγραφα είναι σοβαρά και δείχνουν την εμπλοκή της Αρχής της Φατάχ στις απόπειρες αφανισμού της παλαιστινιακής υπόθεσης, ιδιαίτερα ως προς το θέμα της Ιερουσαλήμ και των προσφύγων", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Επισήμανε δε, ότι δείχνουν επίσης "την εμπλοκή της στον αγώνα κατά της αντίστασης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεργασία της με τη δύναμη κατοχής κατά την πολιορκία της Γάζας και στον πόλεμο" που ξέσπασε το 2008.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Παλαιστίνη