Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην Αίγυπτο έφτασε ο Μπαραντέι

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι , ο Αιγύπτιος νομπελίστας και ηγέτης της αντιπολίτευσης, επέστρεψε στην Αίγυπτο για να δώσει το παρών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, σύμφωνα με το δίκτυο CNN.

Ο Ελ Μπαραντέι δήλωνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μεταβατική περίοδο εάν ο λαός το απαιτήσει ενώ τόνισε πως το κράτος δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τη βία εναντίον των διαδηλωτών. Από τη Βιέννη όπου βρισκόταν πριν φτάσει στο Καίρο δήλωσε: “Εχω να δώσω πολιτική, πνευματική και ηθική στήριξη. Ότι μπορώ θα το κάνω. Θα είμαι μαζί τους. Πρόκειται για τους ανθρώπους μου. Θα ήθελα να δω μια νέα Αίγυπτο».

Ο πρώην διπλωμάτης γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1942 στο Κάιρο. Μετά το πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο Ελ Μπαραντέι εισέρχεται το 1964 στη διπλωματία και τοποθετείται στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη.

Συμμετείχε στην ομάδα των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ. Το 1980 άρχισε την καριέρα του στον ΟΗΕ, και εστάλη στο Ιράκ μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου για να επιβλέψει την αποσυναρμολόγηση του ιρακινού πυρηνικού προγράμματος. Το 1997, έγινε επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, αμφισβήτησε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διεξήγαγε τότε ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το 2005, ο Δρ. Ελ Μπαραντέι μαζί με την ΙΑΕΑ τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη. Τιμήθηκε επίσης το 2006, με το "Μετάλλιο του Νείλου ", μια διάκριση στην Αίγυπτο.

Είναι παντρεμένος με την Αΐντα Ελκασέφ και πατέρας δύο παιδιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
Τρίζει το καθεστώς Μουμπάρακ
Νέες διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αίγυπτο