Έντυπη Έκδοση

ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ «ΟΠΛΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

«Φύγε Χόσνι Μουμπάρακ τώρα»

Αλλεργική στα λουλούδια αποδεικνύεται η κυβέρνηση Μουμπάρακ. «Η επανάσταση των γιασεμιών» της γειτονικής Τυνησίας δεν αποτέλεσε παράδειγμα γι' αυτήν, που φαίνεται αποφασισμένη να διατηρηθεί στην εξουσία.

Φωτιές στα κυβερνητικά κτήρια, στρατός στους δρόμους. «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος! Και δεν τον θέλει». «Φύγε Μουμπάρακ, το αεροπλάνο σε περιμένει», φωνάζουν οι διαδηλωτές στις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού (φωτ. Ass. Press) Φωτιές στα κυβερνητικά κτήρια, στρατός στους δρόμους. «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος! Και δεν τον θέλει». «Φύγε Μουμπάρακ, το αεροπλάνο σε περιμένει», φωνάζουν οι διαδηλωτές στις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού (φωτ. Ass. Press) Χθες, η απαγόρευση κυκλοφορίας, που αρχικά ίσχυε μόνο για το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, επεκτάθηκε και σε όλες τις πόλεις, όπως μεταδόθηκε από την αιγυπτιακή τηλεόραση και διαψεύστηκε από το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, δείγμα και αυτό της ελλιπούς πληροφόρησης και των δυσκολιών εξακρίβωσης των γεγονότων.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, όμως, δεν στάθηκε αρκετή να εμποδίσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι πυρπόλησαν τα γραφεία του κυβερνητικού κόμματος στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, προσπάθησαν να φτάσουν και στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, εκεί όπου βρίσκεται και το κτήριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Η κυβερνητική απάντηση ήταν να κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους: 5 νεκροί και 870 διαδηλωτές τραυματίες αναφέρουν ιατρικές πηγές. Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή.

Οι 450 από τους τραυματίες δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και μόνο 420 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία.

Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί και αστυνομικοί, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσοι.

Παραινέσεις

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να συγκρατήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε χθες επί 40 λεπτά για την κατάσταση στην Αίγυπτο με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η σταθερότητα εκεί είναι σημαντική, αλλά όχι εις βάρος της ελευθερίας της έκφρασης ή της ελευθερίας του λόγου.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να τερματιστεί η βία και να μην υπάρξουν αθώα θύματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε βιαστικά, στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ενώ ο στρατός της Αιγύπτου βγήκε στους δρόμους. «Δεν έχει κανένα νόημα να αποκλείονται οι άνθρωποι ή να μειώνεται η πρόσβαση στις πληροφορίες. Πρέπει να καταλήξουμε σε έναν ειρηνικό διάλογο στην Αίγυπτο. Η σταθερότητα της χώρας είναι βεβαίως εξαιρετικά σημαντική, αλλά όχι εις βάρος της ελευθερίας της γνώμης», τόνισε η καγκελάριος.

Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο» στην Αίγυπτο, δήλωσε απόψε η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί.

Η Γαλλία «εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Αίγυπτο τις τελευταίες ημέρες και απέκτησαν νέα ένταση σήμερα (χθες)», αναφέρεται σε δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, που τονίζει ότι «μόνο ο διάλογος μεταξύ όλων των μερών μπορεί να επιτρέψει μια σημαντική και θετική εξέλιξη της κατάστασης, για να ληφθούν υπόψη οι προσδοκίες που εκφράζονται για περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία».

«Εναπόκειται στις αιγυπτιακές αρχές να βρουν τους κατάλληλους τρόπους για την ικανοποίησή τους», προσθέτει η Αλιό, που καλεί επίσης «για ηρεμία και υπευθυνότητα όλων».

Δηλώνοντας ότι η «σταθερότητα» της χώρας είναι «προτεραιότητα» για την Ιταλία και «ολόκληρη την περιοχή», το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η σταθερότητα αυτή θα πρέπει να «παγιωθεί μέσω συγκεκριμένου και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων και της κοινωνίας των πολιτών».

Ολες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο «έλαβαν την εντολή να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές», ενώ ούτε τα σταθερά τηλέφωνα λειτουργούν.

Η Egypt Air ακύρωσε όλες τις πτήσεις της για δώδεκα ώρες, η Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους της που βρίσκονται στην Αίγυπτο να «περιορίσουν» τις μετακινήσεις τους «στις απολύτως απαραίτητες» λόγω της κοινωνικής αναταραχής και των συγκρούσεων που σημειώνονται στη χώρα αυτή. Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν επίσης το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία, που καλούν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις τρεις μεγάλες πόλεις, Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ, όπου οργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Στο ίδιο πνεύμα και οι ΗΠΑ, που καλούν τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στην Αίγυπτο.

Οι Ελληνες

«Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Κάιρο και το Γενικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια βρίσκονται σε επαφή με τους Ελληνες που διαβιούν στην Αίγυπτο καθώς και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας», όπως ανακοινώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Από τις επαφές της Πρεσβείας και των Προξενείων με τις οργανώσεις των Ελλήνων, τη Μονή Σινά, το Πατριαρχείο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν αναφορές για Ελληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το υπουργείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και οι Ιορδανοί στους δρόμους

Για τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή οι Ιορδανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας εναντίον του πρωθυπουργού Σαμίρ Ριφάι και διαμαρτυρόμενοι για τον πληθωρισμό και την ανεργία. Πάνω από 3.500 οι διαδηλωτές στο Αμμάν και ακόμα 2.500 σε έξι άλλες πόλεις.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ

«Εδώ και 30 χρόνια ζούμε μέσα στον τρόμο και το ψέμα»

«Μέχρι τις 25/1 κανείς δεν ήξερε τι θα συνέβαινε και για το θέμα της εξέγερσης γινόταν μεγάλη πλάκα στα μπλογκ.

Τι θα κάνεις αύριο; Α, αύριο έχω μια εξέγερση. Αλλά δεν ήταν πλάκα. Κατεβήκαμε στους δρόμους και τους γεμίσαμε. Ηταν τόσο απλό. Γιατί άραγε περιμέναμε τόσο πολύ;

Η αστυνομική τρομοκρατία και ο φόβος του θανάτου έπειτα από βασανιστήρια σε παραλύουν... Εδώ και τριάντα χρόνια ζούμε μέσα στον τρόμο και το ψέμα. Ο Αιγύπτιος είναι χαμογελαστός, φιλόξενος, ήρεμος και φιλοπαίγμων. Συγγνώμη αναγνώστη, αλλά αυτό είναι ψέμα. Ο φόβος μάς στρίβει το στομάχι. Φοβόμαστε μην δεν είμαστε αρεστοί, μήπως πεθάνουμε από την πείνα, μήπως αρθρώσουμε τη λάθος λέξη και βιασθούμε, κακοποιηθούμε, ταπεινωθούμε σε κάποιο αστυνομικό τμήμα ή και στον δρόμο, μπροστά στις οικογένειες και τους γείτονές μας.

Οχι, αναγνώστη. Η Αίγυπτος δεν είναι η μόνη μετριοπαθής χώρα της Μέσης Ανατολής. Είναι μια από τις εξελιγμένες δικτατορίες, τις πιο επιδέξιες, τις πιο διεφθαρμένες...

Ποιος διαδηλώνει και ύστερα από τίνος πρωτοβουλία; Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι; Αερολογίες. Το καθεστώς έσειε πάντα το φόβητρο του ισλαμισμού, για να δικαιολογεί την εξουσία του στον έξω κόσμο. Φτάνει όμως πια. Ας λυπηθούμε και ας σεβαστούμε αυτούς που πληρώνουν με το καθημερινό ψωμί και τη ζωή τους.

Αυτοί που διαδηλώνουν είναι Αιγύπτιοι ελεύθεροι, ενωμένοι, που δεν χειραγωγούνται από κανέναν, μικροί και μεγάλοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί και άθεοι, πλούσιοι και φτωχοί. Την ενότητά τους απηχούν και τα συνθήματα, γραμμένα με σθένος, χαρά, χιούμορ και ποίηση... Είναι 11.30 τη νύχτα και η πλατεία Ταλάατ του Καΐρου έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Οταν η αστυνομία κόβει το ρεύμα, ετοιμάζεται να χτυπήσει το πλήθος».

Λίγες ώρες αργότερα ένα σύντομο μήνυμα υπαγορευμένο στην αδελφή του που ζει στο εξωτερικό, από το τηλέφωνο: «Πολλή ησυχία σήμερα το πρωί. Υπερβολική. Και δεν μου αρέσει καθόλου». Δικαίως. Αν κρίνει κανείς από το τι ακολούθησε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος