Ηλεκτρονική Έκδοση

Διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση στην Αίγυπτο

Τελευταία ενημέρωση:

Εκκλήσεις για κοινωνική ειρήνη και τερματισμό των συγκρούσεων πραγματοποιούνται από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη προς τον Μουμπάρακ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για την περιοχή. Οι ΗΠΑ μάλιστα τονίζουν ότι η απομάκρυνση της κυβέρνησης που έγινε το Σάββατο δεν είναι αρκετή.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι, τόνισε πως η απομάκρυνση της κυβέρνησης από τον Μουμπάρακ δεν είναι αρκετή καθώς χρειάζονται νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. "Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκεστεί σε έναν ανασχηματισμό. Τα λόγια και οι υποσχέσεις του προέδρου Μουμπάρακ πρέπει να ακολουθηθούν από δράση" δήλωσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ζήτησε από τις αρχές της Αιγύπτου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν ότι μπορούν για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κοινωνική ειρήνη.

Από τη μεριά της Γερμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία κατά των διαδηλωτών. "Καλώ τους αιγύπτιους αξιωματούχους και τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί κανενός είδους βία κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος δήλωσε ότι " Η Ιταλία και ολόκληρη η Ευρώπη ελπίζουν ότι οι υποσχέσεις του κ. Μουμπάρακ για επέκταση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών θα υλοποιηθούν τις προσεχείς ώρες" .

Την αποφυγή της βίας κατά των διαδηλωτών ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές και το Ιράν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εξεγερμένους πολίτες της χώρας.

Με κοινή τους ανακοίνωση οι Σαρκοζί, Μέρκελ και Κάμερον  κάλεσαν τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να δημιουργήσει μια κυβέρνσηση διευρυμένης εκπροσώπησης και να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών.

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τα γεγονότα που παρακολουθούμε στην Αιγυπτο. Αναγνωρίζουμε το κατευναστικό ρόλο που ο κ. Μουμπάρακ διαδραμάτισε εδώ και πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή. Το ζητάμε να δείξει ανοχή και την ίδια κατευναστικότητα για να χειριστεί την παρούσα κατάσταση στην Αιγυπτο" αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Η ανακοίνωση προσθέτει "ο αιγυπτιακός λαός έχει νόμιμες διεκδικήσεις και ελπίζει σε ένα καλύτερο και πιό δίκαιο μέλλον.Καλούμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να δεσμευτεί στη διαδικασία αλλαγών που σημαίνει εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης διευρυμένης εκπροσώπισης και διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
Νέο κύμα διαδηλώσεων στην Αίγυπτο