Ηλεκτρονική Έκδοση

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ

 

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από τη Βουλή και η προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο των ΜΜΕ -με φόντο τα ΜΜΕ του ομίλου του Βέλια Ράμκοφσκι, τα οποία ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι- μονοπωλούν την επικαιρότητα στην ΠΓΔΜ.
 
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), απέρριψε την έκκληση του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι για την επιστροφή της στα κοινοβουλευτικά έδρανα και χαρακτήρισε την έκκληση του κ. Βελιάνοφσκι ως "φθηνή προσπάθεια εντυπωσιασμού".
 
Παράλληλα, ο κ. Βελιάνοφσκι όρισε γι' αύριο προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ και τις εξελίξεις που αφορούν τα ΜΜΕ του ομίλου Ράμκοφσκι, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει σ' αυτήν.
 
Από τις εργασίες της Βουλής απέχει σχεδόν το 1/4 των βουλευτών της ΠΓΔΜ (32 από τους 120 βουλευτές). Το μόνο αντιπολιτευόμενο κόμμα το οποίο έχει παραμένει στη Βουλή είναι το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα του Γιόβαν Μανασίεφσκι, το οποίο διαθέτει τέσσερις βουλευτικές έδρες, καθώς και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.
 
Το κόμμα του κ. Μανασίεφσκι εκτίμησε ότι η μοναδική διέξοδος από την κρίση που έχει προκληθεί είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και συμπλήρωσε ότι αυτές πρέπει να προκηρυχθούν αμέσως, πριν η πολιτική κρίση διαχυθεί στους δρόμους.
 
Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.
 
Το VMRO-DPMNE και τα συνεργαζόμενα μ' αυτό μικρότερα σλαβομακεδονικά κόμματα διαθέτουν 64 βουλευτές, ενώ 18 βουλευτές έχει το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι. Το τελευταίο επέκρινε, σήμερα, την απόφαση της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από τη Βουλή.
 
 Η ανεξάρτητη και μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, Ντνέβνικ (Dnevnik) γράφει, σήμερα, ότι η πολιτική κρίση απειλεί να μπλοκάρει τη χώρα και σημειώνει ότι η απουσία του πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό λειτουργεί ανασταλτικά για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Για το ίδιο θέμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για τις εξελίξεις σε ΠΓΔΜ και Αλβανία