Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται σήμερα στην Αίγυπτο

«Παρασκευή της Αναχώρησης» στην Αίγυπτο

"Αν φύγω η χώρα θα βυθιστεί στο χάος' λέει ο Μουμπάρακ

Τελευταία ενημέρωση:

Ανησυχητική ηρεμία επικρατεί σήμερα στην Αίγυπτο πριν και από τις προγραμματισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά και την προσευχή της Παρασκευής. Οι διαδηλωτές ονόμασαν τη σημερινή ημέρα ως «Παρασκευή της Αναχώρησης» καθώς επιμένουν στην άμεση απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ωστόσο ο ίδιος σε χθεσινή του τηλεοπτική του συνέντευξη στο ABC δήλωσε ότι 'βαρέθηκε" και πως θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία άμεσα αλλά φοβάται ότι αν το κάνει τώρα η χώρα θα βυθιστεί στο χάος.

Οι οργανωτές των διαδηλώσεων, που αποκαλούν τους εαυτούς τoυς, "η Γενιά της Επανάστασης", ελπίζουν ότι και σήμερα θα συγκεντρώσουν πάνω από 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους του Καίρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ, είπε στον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν τις ειρηνικές πορείες, που σχεδιάζονται να γίνουν σήμερα, ενώ παράλληλα κάλεσε τους διαδηλωτές να αποδεχθούν την υπόσχεση του Μουμπάρακ ότι δεν θα λάβει μέρος στις επερχόμενες εκλογές.

Σήμερα ο  επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού βρέθηκαν σήμερα την πλατεία Ταχρίρ για να επιθεωρήσουν.

Ο Μουμπάρακ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο είπε ότι θα ήθελε να παραιτηθεί άμεσα, όμως επισήμανε πως φοβάται να το κάνει εκτιμώντας ότι οι "Αδελφοί Μουσουλμάνοι" θα καλύψουν το κενό εξουσίας.

Όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, δια του εκπροσώπου της Μοχάμεντ ελ Μπελντάγι, δήλωσε σήμερα στο Αλ Τζαζίρα ότι η οργάνωση δεν έχει φιλοδοξίες για να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, παρά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών από οπαδούς του Μουμπάρακ, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Σήμερα καλούν και πάλι τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά προκειμένου "να βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του καθεστώτος".

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Αντιπρόεδρο της Αιγύπτου για να δουν πως θα επιτευχθεί μια "ουσιαστική μετάβαση" της εξουσίας με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα αιτήματα του λαού.

Συνομιλίες με τον κ.Σουλεϊμάν είχαν τόσο ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, μια από τις προτάσεις είναι η άμεση παραίτηση του Μουμπάρακ και η παράδοση της εξουσίας στην υποστηριζόμενη από το στρατό μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αιγύπτιο Αντιπρόεδρο. Ωστόσο ούτε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε και ο Λευκός Οίκος έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Όμως χθες η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο.

"Αυτό το ψήφισμα κάνει σαφές ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα", δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, Δημοκρατικός, και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σώματος.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ θα πρέπει "άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης της εξουσίας σε μία προσωρινή κυβέρνηση και σε συνεργασία με ηγέτες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, των πολιτών και του στρατού, να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων διεθνώς εκλογών αυτό τον χρόνο".

Επίσης αναφέρει ότι "σαφή μέτρα" πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και να επιτραπεί ο σχηματισμός ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων.

Στο ίδιο κείμενο  εκφράζεται ανησυχία για οργανώσεις με ακραίες ιδεολογίες και με σαφή αναφορά στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ενώ έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι η Αίγυπτος πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 με το Ισραήλ ανεξάρτητα με το ποιός βρίσκεται στην εξουσία.

Η κατάσταση στην Αίγυπτο έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι υποστηριχτές του καθεστώτος Μουμπάρακ επιτίθενται στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν ακόμη και σε ξένους δημοσιογράφους.

Ο στρατός προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας που χωρίζει τους μεν από τους δε.

Τις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Τις επιθέσεις καταδίκασαν  ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη εβδομάδα των διαδηλώσεων σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
Μουμπάρακ:«Δεν φεύγω»-Διαδηλωτές: «Ούτε κι εμείς»
10η ημέρα: Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο λεπτό προς λεπτό