Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου

Παραμένει στην εξουσία ο Μουμπάρακ

Τελευταία ενημέρωση:

Ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο γιος του Μουμπάρακ, παραιτήθηκαν. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ενώ μεμονωμένα επεισόδια σημειώνονται μεταξύ οπαδών του Μουμπάρακ και αντικυβερνητικών, οι οποίοι εμποδίζουν την αποχώρηση του στρατού, φοβούμενοι νέες φονικές συγκρούσεις.

20:50: Χιλιάδες ακόμη διαδηλωτές συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ το Αλ Τζαζίρα μιλάει για πιθανή εκκένωση της πλατείας από το στρατό.

20:10: Συγκεντρωμένοι στο Μόναχο γιά την 47η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, πολλοί ηγέτες της Δύσης απηύθυναν κάλεσμα για μια "συντεταγμένη μετάβαση στη Δημοκρατία" στην Αίγυπτο.

"Δεν πρέπει να έχουμε στο Κάϊρο ένα κενό εξουσίας", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

"Θύελλα πλήττει σήμερα τον αραβικό κόσμο", είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον,ενώ  κάλεσε τη μελλοντική αιγυπτιακή κυβέρνηση "να κινηθεί αποφασιστικά προς τη Δημοκρατία".

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Κάιρο, συνταξιούχος διπλωμάτης Φρανκ Γουάϊσνερ, δήλωσε ότι "κρίσιμος παραμένει ο ρόλος, που θα παίξει ο Χόσνι Μουμπάρακ, τις αμέσως ερχόμενες ημέρες".

19:50: Το τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια" απέσυρε την είδηση περί παραίτησης Μουμπάρακ από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, την οποία είχε μεταδώσει νωρίτερα.

19:45: Αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, οι δύο δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα, όπως μετέδωσε το κανάλι. Πρόκειται για τον επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στο Κάϊρο, Αμπντεφατάχ Φαγιέντ, και τον συναδέλφό του, Μοχάμεντ Φάουϊ. Η κράτηση των δύο δημοσιογράφων διήρκεσε περίπου 24 ώρες.

19:30: Πορεία αλληλεγγύης προς τον αιγυπτιακό λαό πραγματοποίησαν χιλιάδες άτομα στο Παρίσι, φωνάζοντας "Μουμπάρακα φύγε!". Δεν επιτράπηκε στο πλήθος να προσεγγίσει στην αιγυπτιακή πρεσβεία.

18:55: Κίνηση αρμάτων παρατηρείται προς το αιγυπτιακό μουσείο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

18:25: Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

18:10: Παραιτήθηκαν τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Μεταξύ των μελών του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος ορίστηκε ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.

17:50: Διοικητής του στρατού της Αιγύπτου απευθύνθηκε στους χιλιάδες Αιγύπτιους που βρίσκονται στην Πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου σε μια προσπάθεια να τους πείσει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις.

"Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα πιστεύω σας, αλλά σας παρακαλώ σώστε ό,τι έχει απομείνει από την Αίγυπτο. Κοιτάξτε γύρω σας. Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε το δρόμο στην πλατεία, χρειαζόμαστε να αρχίσει ξανά η κυκλοφορία μέσω της Ταχρίρ. Οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στην Ταχρίρ, αλλά όχι στο δρόμο", δήλωσε ο Χάσαν αλ Ροουένι, από ένα βήμα στην πλατεία, χρησιμοποιώντας μεγάφωνο.

Το πλήθος αντέδρασε με φωνές ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί και ο Ροουένι κατέβηκε από το βήμα λέγοντας: "Δεν θα συνεχίσω να μιλάω εν μέσω τέτοιων ιαχών".

Η εργασιακή εβδομάδα αρχίζει την Κυριακή στην Αίγυπτο και αύριο αναμένεται να ξανανοίξουν οι τράπεζες, μετά το κλείσιμό τους για μία εβδομάδα.

17:35: Έκρηξη σημειώθηκε στην εκκλησία των χριστιανών κοπτών της Αιγύπτου Μαρ Γκίργκις (Άγιος Γεώργιος) στη Ράφα, στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Reuters.

Οπλισμένοι άντρες κινούνταν γύρω από την εκκλησία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

17:00: Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, την επαύριο της «Ημέρας Αναχώρησης», όπως είχαν ονομάσει οι Αιγύπτιοι την Παρασκευή, προσδοκώντας στην αποχώρηση από την εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ. Αρκετές χιλιάδες αντικυβερνητικοί παραμένουν στην πλατεία, το ίδιο και πολλές ομάδες υποστηρικτών του καθεστώτος. Ανάμεσά τους, «διάζωμα» ασφαλείας έχουν σχηματίσει δυνάμεις του στρατού. Μεμονονωμέναν επεισόδια έχουν σημειωθεί με τους στρατιώτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φορούν τα κράνη τους για προστασία. Ο στρατός έχει σχηματίσει ζώνη στο αιγυπτιακό μουσείο.

Αρκετοί φωτογράφοι παρενοχλήθηκαν από τους στρατιώτες, που επιχείρησαν να σβήσουν τις φωτογραφίες από τις μηχανές τους, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
Ρωσία προς Αίγυπτο: Με διάλογο θα βγείτε από το αδιέξοδο
Αναβλήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο