Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Οχυρωμένοι πίσω από τη «μετάβαση»

Περισσεύει στις δυτικές χώρες το άγχος να βρεθούν από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας όταν οι εξελίξεις στη Αίγυπτο οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Από την ετήσια σύνοδο για την ασφάλεια στο Μόναχο, τονίζουν την ανάγκη σταθερότητας με γνώμονα τη δημοκρατία, ενώ και τα Ηνωμένα Εθνη τάσσονται υπέρ της άμεσης δρομολόγησης αλλαγών.

Σ'ένα σκηνικό απόλυτης ρευστότητας, οι χώρες της Δύσης, τόσο από θέμα αρχής όσο και για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, στέκονται στην ανάγκη μια δημοκρατική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ειρηνική μετάβαση σε μια νέα εποχή, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις κοινωνιών που διεκδικούν απεγνωσμένα το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή.

«Η μεγαλύτερη εγγύηση για τη σταθερότητα είναι η δημοκρατία», δήλωσε με στόμφο στη σύνοδο του Μονάχου ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία, Τζον ΜακΚέιν.

Τα συμφέροντα...

«Αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο επηρεάζει το σύνολο των συμφερόντων μας σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά για την αιγυπτιακή κρίση ο Φρανκ Γουάισνερ, προσωπικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα δημοκρατικό μέλλον με τάξη».

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε στις δηλώσεις του να εννοηθεί ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει, φροντίζοντας κατά την... έξοδο να μην τον χτυπήσει η πόρτα.

Χθες, ακόμη και τα Ηνωμένα Εθνη τόνισαν την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα οι νέες εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, στη Μέση Ανατολή, οι μεγαλοστομίες των Δυτικών αντιμετωπίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με μεγάλη επιφύλαξη, επειδή η δυτική διπλωματία τήρησε και στο παρελθόν πολλές φορές τακτική με πολλά διαφορετικά μέτρα και πολλά σταθμά.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ο Τζον Τσίπμαν, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, τόνισε ότι το να θεωρούμε ότι η εναλλακτική προοπτική για τη μετά-Μουμπάρακ εποχή στην Αίγυπτο είναι η λύση των ισλαμιστών, μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου. «Υπάρχει και προοπτική μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών με όλες τις τάσεις... αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση τη στηρίξουν».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε χθες ότι η αναταραχή στην Αίγυπτο δεν εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για το Ισραήλ και εξήρε τη στάση που τήρησε ο αιγυπτιακός στρατός, παίζοντας ουσιαστικά σταθεροποιητικό ρόλο.

Τα σχόλια του Εχούντ Μπάρακ, βέβαια, έπονται των εκφρασμένων ανησυχιών από την ισραηλινή κυβέρνηση για πιθανές επιπτώσεις από την αναταραχή στην Αίγυπτο στην ιστορική ισραηλινο-αιγυπτιακή συμφωνία του 1979.

Την ίδια ώρα, ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης αιτήθηκαν αδείας να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση συμπαράστασης σε Αίγυπτο και Τυνησία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση μια κυβέρνηση που πριν από ένα χρόνο ερχόταν αντιμέτωπη με μαζικές διαδηλώσεις στη δική της χώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος