Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιμένουν στην αποχώρηση Μουμπάρακ

Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την αιγυπτιακή βουλή

Αναθεώρηση του Συντάγματος ανακοίνωσε ο Ομάρ Σουλεϊμάν

Τελευταία ενημέρωση:

Επιμένει η πλειονότητα των Αιγυπτίων στην άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ παρά την ανακοίνωση για αύξηση των μισθών κατά 15%,τις διαβεβαιώσεις ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές και την ανακοίνωση εκ μέρους του έρευνας για τους υπεύθυνους των βίαιων περιστατικών. Χιλιάδες κόσμου παραμένει στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για τρίτη εβδομάδα, παρά το κρύο, την κούραση και την έλλειψη βασικών ειδών επιβίωσης, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές βρίσκονται μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας.

Οι διαδηλωτές κρατούν αιγυπτιακές σημαίες και πανό στα οποία έχουν γράψει "Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς", κύριο σύνθημα του κινήματος αμφισβήτησης. "Οι νέοι με το Facebook", έγραφε ένα άλλο πανό. "Είμαστε ο λαός, είμαστε η εξουσία", φώναζαν οι διαδηλωτές.

"Κανένα από τα αιτήματά μας δεν εισακούστηκε", λέει ο Μοχάμαντ Νιζάρ, 36 ετών. "Ανακοίνωσαν αύξηση των μισθών. Προσπαθούν να μας ξεγελάσουν. Είναι μία πολιτική δωροδοκία για να κάνουν το λαό να σωπάσει. Ο λαός δεν εμπιστέυεται τη (νέα) κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, οι διαδηλωτές φοβούνται πως αν υποχωρήσουν τώρα, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν την εκδικητικότητα του καθεστώτος ενώ, από την άλλη πλευρά, ανησυχούν πως αν κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον στρατό, θεσμό που χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού στην Αίγυπτο, ιδίως έπειτα από τη στάση που κράτησε μέχρι σήμερα στις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο όγκος των σημερινών διαδηλώσεων είναι μεγαλύτερος από εκείνον στην αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του Μουμπάρακ.

Τιμές ήρωα για τον Ουάελ Γόνεμ

Στο μεταξύ με τιμές ήρωα έγινε δεκτός στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο ο αιγύπτιος Ουάελ Γόνεμ, στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google, που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο και αφέθηκε ελεύθερος χθες Δευτέρα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. 

"Δεν είμαι ήρωας, εσείς είστε ήρωες, εσείς μείνατε εδώ στην πλατεία", δήλωσε ο Γόνεμ στο πλήθος. "Πρέπει να επιμείνετε ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Πρέπει να επιμείνουμε για τους μάρτυρες μας", πρόσθεσε προτού τον διακόψουν οι διαδηλωτές που φώναζαν: "Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος". 
 
Ο Γόνεμ είχε συλληφθεί στις 27 Ιανουαρίου και κρατήθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου επί 12 ημέρες. Σε συνέντευξη που έδωσε χθες Δευτέρα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Dream 2 ο επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας Google για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επιβεβαίωσε ότι είναι ο διαχειριστής της σελίδας του Facebook "Είμαστε όλοι ο Χάλεντ Σαΐντ". Πρόκειται για τον 28χρονο άνδρα που χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία τον Ιούνιο στην Αλεξάνδρεια, μαζί με το κίνημα της "6ης Απριλίου", συμμετείχε στη διοργάνωση των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Δίνουν ψίχουλα για να κατευνάσουν το πλήθος
Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τον σχηματισμό επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση μισθών 15% από 1η Απριλίου, για περίπου έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, καθώς και για τους συνταξιούχους. Σημειώνεται ότι οι οικονομικές ζημιές για κάθε ημέρα των κινητοποιήσεων ανέρχεται στα 310 εκατομμύρια δολάρια.

Ζήτησε επίσης το σχηματισμό ανακριτικής επιτροπής για τις βιαιότητες στις 2 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ταχρίρ, μεταξύ υποστηρικτών του και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Ο Χόσνι Μουμπάρακ "έδωσε οδηγίες για την ίδρυση διαφανούς, ανεξάρτητης και αμερόληπτης ανακριτικής επιτροπής, η οποία αποτελούμεη από έντιμες και αξιόπιστες προσωπικότητες της χώρας, θα ερευνήσει τα γεγονότα", σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Mena.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει συνταγματικές αλλαγές όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια επιστρέφουν στον καθημερινό εργασιακό τους ρυθμό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας - για λιγότερες ώρες πλέον - ισχύει ακόμα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Ωστόσο το χρηματιστήριο του Καΐρου που έκλεισε στις 30 Ιανουαρίου θ' ανοίξει και πάλι στις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε ως "πρόοδο" τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Συνάντηση Μουμπάρακ με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο με τον επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλα Μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναγιάν, σύμφωνα με τον πρακτορείο Mena.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση από την αρχή της λαϊκής εξέγερσης που συνταράσσει την Αίγυπτο, μεταξύ του αρχηγού του κράτους της Αιγύπτου, του οποίου ο δρόμος της αναχώρησης έχει ανοίξει, με αξιωματούχο ξένης χώρας. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δέχτηκε από τον Άραβα υπουργό Εξωτερικών «ένα γράμμα από τον αδερφό πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Χαλιφά Μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναγιάν», σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι αρχές των Εμιράτων εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην «ικανότητα των Αιγύπτιων αδερφών» να ξεπεράσουν την κρίση.

Τουλάχιστον 297 είναι οι νεκροί των διαδηλώσεων σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)

Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει 232 θανάτους στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ, όπως δηλώνει η ερευνήτρια Χέμπα Μοράγιεφ στην ιστοσελίδα της HRW.

Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και ο θάνατός τους προκλήθηκε από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Πολλοί όμως σκοτώθηκαν από πλαστικές σφαίρες και από δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πλήθους από πολύ μικρή απόσταση, σύμφωνα με τη Χ. Μοράγιεφ.

Έπειτα από τις 29 Ιανουαρίου οι αστυνομικοί εξαφανίστηκαν από τους δρόμους των μεγάλων αιγυπτιακών πόλεων και τη θέση τους πήραν στρατιώτες και μέλη των λαϊκών επιτροπών αυτοάμυνας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι από τις αιγυπτιακές αρχές δόθηκε εντολή στα νοσοκομεία να δηλώσουν μικρότερο αριθμό νεκρών. "Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα είναι πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος, επειδή η δική μας καταμέτρηση βασίστηκε μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία των τριών πόλεων. Συμπεριλάβαμε μόνο τα θύματα που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμ εμείς οι ίδιοι", διευκρίνισε η Χ. Μοράγιεφ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, είχε κάνει λόγο για 300 νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για "μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες".

Συνεχίζουν οι Αμερικανοί τις πιέσεις στην Αίγυπτο

«Άμεση, σημαντική, ειρηνική και νόμιμη» μεταβίβαση της εξουσίας ζήτησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Όμαρ Σουλεϊμάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο να διευρύνει τον διάλογο για την πολιτική μετάβαση με περισσότερες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
WikiLeaks: Υπέρ του Ομάρ Σουλεϊμάν το Ισραήλ
Αίγυπτος: Τώρα τάζουν αύξηση 15% σε μισθούς και συντάξεις