Έντυπη Έκδοση

Πάνω από 297 οι νεκροί σύμφωνα με την καταγραφή του Παρατηρητηρίου

Τουλάχιστον 297 είναι οι νεκροί της Εξέγερσης της Νεολαίας στην Αίγυπτο, υπολογίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οπως σημειώνει η ερευνήτρια Χέμπα Μοράγεφ στην ιστοσελίδα της HRW, έχει μέχρι σήμερα γίνει δυνατή η επιβεβαίωση 232 θανάτων στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου. Αιτία του θανάτου τους, σφαίρες πυροβόλων όπλων αστυνομικών που πυροβολούσαν τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αλλά και πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα που εκτοξεύονταν εναντίον του πλήθους από πολύ μικρή απόσταση.

Αρκετοί έμειναν στον τόπο όταν τους πάτησαν αστυνομικά οχήματα. Μετά τις 29 Ιανουαρίου οι αστυνομικοί εξαφανίστηκαν από τους δρόμους των μεγάλων αιγυπτιακών πόλεων και τη θέση τους πήραν στρατιώτες και μέλη των λαϊκών επιτροπών αυτοάμυνας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι από τις αιγυπτιακές αρχές (οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιήσει συνολικό απολογισμό των θυμάτων) δόθηκε εντολή στα νοσοκομεία να δηλώνουν μικρότερο αριθμό νεκρών. Υπολογίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος, ανακοίνωσε χθες μόνο όσους κατόρθωσε μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει.

Λίγες μέρες πριν, η Νάβι Πιλάι, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε κάνει λόγο για 300 νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι επρόκειτο για «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος