Ηλεκτρονική Έκδοση

Κάιρο: 17η μέρα στην πλατεία Ταχρίρ

Τελευταία ενημέρωση:

Χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να ζητούν την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, παραμένοντας στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και σήμερα Πέμπτη, παρά τις απειλές των αρχών για επιβολή στρατιωτικού νόμου σε περίπτωση «χάους». Στο μεταξύ, το αριστερό κόμμα Ταγκάμου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον εθνικό διάλογο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαλλαξία του καθεστώτος.

Από τα χαράματα κιόλας, οι διαδηλωτές φώναζαν "Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος" και "Ο Άλαα (ο μεγαλύτερος γιος του Μουμπάρακ) λέει στον μπαμπά ότι ένα τέταρτο του αιώνα είναι αρκετό". Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες των "μαρτύρων", των θυμάτων της εξέγερσης, που ανέρχονται στους 300 ανθρώπους από την αρχή των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αγνοώντας τις απειλές περί στρατιωτικού νόμου, οι διαδηλωτές στήνουν περισσότερα αντίσκηνα στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ επισείει την απειλή του στρατού πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών, βεβαιώνοντας ότι ο στρατός θα παρέμβει "σε περίπτωση χάους, για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του". Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες Αιγυπτίων, χρεώνεται σε στρατιωτικούς η μυστική κράτηση διαδηλωτών και ο βασανισμός κάποιων εξ αυτών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια, ότι η προχωρημένη ηλικία του Χόσνι Μουμπάρακ και η αβεβαιότητα για το ποιος θα τον διαδεχτεί, είναι κάποιοι από τους λόγους της λαϊκής εξέγερσης.

Τα τανκς παραμένουν κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο, ενώ οι δύο προσβάσεις που οδηγούν στο Κοινοβούλιο έχουν αποκλειστεί.

Αποσύρεται από τον εθνικό διάλογο το αριστερό κόμμα Ταγκάμου

Το αντιπολιτευόμενο, αριστερό κόμμα Ταγκάμου, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται από το διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, με τη συμμετοχή και των Αδελφών Μουσουλμάνων και αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Το κόμμα, που διαθέτει ελάχιστες έδρες στη Βουλή, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι έλαβε αυτή την απόφαση λόγω "της άρνησης του καθεστώτος να ικανοποιήσει έστω και τις πιο μικρές απαιτήσεις του λαού". Διαμαρτύρεται επίσης για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι εναλλακτική λύση θα αποτελούσε ο στρατιωτικός νόμος.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ριφάατ αλ-Σαΐντ, δήλωσε ότι το Ταγκάμου δεν πιστεύει πλέον ότι ο διάλογος μπορεί να είναι γόνιμος. "Το σκεφτόμασταν. Αλλά φτάσαμε σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις χωρίς να τις τηρεί", είπε.

Δεν θ' ασχοληθεί με την πολιτική ο ακτιβιστής του διαδικτύου Ουάελ Γόνεμ

Ο 30χρονος Γόνεμ, στέλεχος της Google, που κρατήθηκε 12 ημέρες στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας, αποκάλυψε ότι ήταν ο διαχειριστής της σελίδας του Facebook "Είμαστε όλοι Χάλεντ Σαΐντ". Ο Χάλεντ Σαΐντ ήταν ο νεαρός που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

"Υπόσχομαι σε κάθε Αιγύπτιο ότι θα επιστρέψω στην καθημερινότητά μου και ότι δεν θα εμπλακώ στην πολιτική όταν οι Αιγύπτιοι θα έχουν εκπληρώσει το όνειρό τους", έγραψε στο Twitter.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Google για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εγκατεστημένος στο Ντουμπάι, επέστρεψε στο Κάιρο για να συμμετάσχει στην πρώτη από τις μεγάλες διαδηλώσεις ζητώντας την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου.

Ο Γόνεμ είπε ότι πέρασε 12 ημέρες κρατούμενος με "δεμένα τα μάτια". Την Τρίτη πήτε θριαμβευτικά στην πλατεία Ταχρίρ. "Δεν είμαι εγώ ο ήρωας, εσείς είστε οι ήρωες που μείνατε εδώ στην πλατεία", είπε στους διαδηλωτές που τον χειροκροτούσαν θερμά. Παρότι δήλωσε ότι δεν θέλει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, παραχώρησε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στην οποία δήλωσε ότι είναι "έτοιμος να πεθάνει" προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στην Αίγυπτο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
Ισραήλ-ΗΠΑ συζητούν για αιγυπτιακή κρίση και ειρήνη σε Μέση Ανατολή
Έναν Χομεϊνί χρειάζεται η Αίγυπτος κατά τον Ιρανό Ραφσαντζανί
Για συλλήψεις και κακοποίηση διαδηλωτών ενοχοποιείται ο αιγυπτιακός στρατός
Μουμπάρακ: Παραδίδω στον αντιπρόεδρο και... παραμένω - Ολες οι εξελίξεις στο enet.gr
Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο