Ηλεκτρονική Έκδοση

Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Για συλλήψεις και κακοποίηση διαδηλωτών ενοχοποιείται ο αιγυπτιακός στρατός

Τη σύλληψη δεκάδων Αιγύπτιων διαδηλωτών από το στρατό της χώρας, καθώς και την κακοποίηση ορισμένων από αυτούς όσο βρίσκονταν υπό κράτηση, κατήγγειλαν σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και Αιγύπτιοι ακτιβιστές.

Μονάδες του στρατού αναπτύχθηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου στις 28 Ιανουαρίου για να αποκαταστήσουν την τάξη. Μάλιστα οι διαδηλωτές, θεωρώντας τους ως ουδέτερη δύναμη, δέχτηκαν ευνοϊκά τους στρατιώτες. Ο στρατός είχε ανακοινώσει τότε ότι θα προστάτευε τους διαδηλωτές από τις επιθέσεις των υποστηρικτών του Μουμπάρακ, αλλά ταυτόχρονα τους ζήτησε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

"Έπειτα από την 31η Ιανουαρίου η HRW έχει καταγράψει τις αυθαίρετες συλλήψεις από τη στρατονομία τουλάχιστον 20 διαδηλωτών που έφευγαν από ή κατευθύνονταν προς την πλατεία Ταχρίρ. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν κοντά στην πλατεία ή σε άλλες περιοχές του Καΐρου απ' όπου οι διαδηλωτές μετέφεραν εφόδια στην πλατεία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η HRW ανέφερε ότι έχουν αναφερθεί τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις βασανιστηρίων. Ένας από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκε ισχυρίστηκε ότι είδε αξιωματικούς του στρατού να κάνουν ηλεκτροσόκ σε τουλάχιστον 12 κρατούμενους την 1η Φεβρουαρίου.

Ο στρατός πάντως διαψεύδει ότι κακοποίησε διαδηλωτές. "Οι ένοπλες δυνάμεις εμμένουν στην αρχή της προστασίας των ειρηνικών διαδηλωτών και ποτέ δεν πυροβόλησαν, ούτε πρόκειται να το κάνουν, εναντίον τους", είπε πηγή προσκείμενη στο στρατό.

Η HRW υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 119 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου αναπτύχθηκε στις πόλεις ο στρατός. Σε αυτούς περιλαμβάνονται διαδηλωτές, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο πόσοι άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
Κάιρο: 17η μέρα στην πλατεία Ταχρίρ