Ηλεκτρονική Έκδοση

Πορεία προς το προεδρικό μέγαρο ετοιμάζουν οι διαδηλωτές

Μουμπάρακ: Παραδίδω στον αντιπρόεδρο και... παραμένω - Ολες οι εξελίξεις στο enet.gr

Τελευταία ενημέρωση:

Με την παραχώρηση των εξουσιών του στον αντιπρόεδρο της χώρας, Ομάρ Σουλεϊμάν, ο Χόσνι Μουμπάρακ επανέλαβε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το προσκήνιο.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ απευθύνθηκε "σαν πατέρας προς τα παιδιά του", όπως χαρακτηριστικά είπε, στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει για άλλη μια ημέρα την πλατεία Ταχρίρ. "Ζητάτε αλλαγή και ένα καλύτερο μέλλον... Θα τιμωρήσω με τις βαρύτερες δυνατές ποινές όσους πείραξαν τη νεολαία μας".

Εμφάνισε ως κύρια ευθύνη του "την προστασία του Συντάγματος και του συμφέροντος του αιγυπτιακού λαού", επαναλαμβάνοντας πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. "Τον Σεπτέμβριο θα γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές" είπε και πρόσθεσε πως "η μεταβίβαση της εξουσίας απαιτεί ένα πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί με διαφάνεια και με διάλογο".

"Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση ευρείας βάσης" πρόσθεσε ο Χ. Μουμπάρακ. Σημειώνεται πως την ίδια έκφραση είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών και ο Αμερικανός προέδρος, που νωρίτερα είχε αναφερθεί στις εξελίξεις στην Αίγυπτο λέγοντας πως "βλέπουμε την Ιστορία στην εξέλιξή της".

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή "θα προστατεύεται από τον στρατό" και μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης χρονοδιαγράμματος που θα διασφαλίσουν μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Χ. Μουμπάρακ αναφέρθηκε επίσης στην ταχεία αναθεώρηση 5 άρθρων του Συντάγματος και την κατάργηση ενός, που αφορούν στη διαδικασία της εκλογής προέδρου της χώρας. Στη διάρκεια του διαγγέλματός του αναφέρθηκε στη δική του πορεία λέγοντας πως "επί 60 χρόνια υπηρέτησα το Δημόσιο και το έθνος, σε καιρούς ειρήνης και πολέμου", προσθέτοντας πως η σημαντικότερη στιγμή της ζωής του ήταν όταν "ανέβασα την αιγυπτιακή σημαία στο Σινά". Τόνισε, επίσης, πως δέχεται την κριτική από το εσωτερικό αλλά δεν δέχεται καμία πίεση από το εξωτερικό. "Θα αποδείξουμε πως χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις θα ικανοποιήσουμε τα αιτήματα του λαού" σημείωσε. Στο τέλος, ο Χόσνι Μουμπάρακ επανέλαβε πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ επιχείρησε να αγγίξει τα εθνικά αισθήματα των Αιγυπτίων λέγοντας πως η Αίγυπτος είναι μια χώρα 7.000 ετών που "αποτελεί την ουσία της ύπαρξής μας".

Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. Ολες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας:

Οι τελευταίες εξελίξεις

 

00:40: Ο ΕλΜπαραντέι στέλνει μήνυμα στο Twitter: "Η Αίγυπτος θα εκραγεί. Ο στρατός θα πρέπει τώρα να σώσει τη χώρα"

► 00:20: Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κυκλώσει τα κτήρια του Κοινοβουλίου και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης

► 23:45: Ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν ζητάει από τους πολίτες να γυρίσουν σπίτι τους, να πάνε στις δουλειές τους

► 23:05: Συνθήματα στην κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ: "Βαδίζουμε προς το προεδρικό μέγαρο - Εκατομμύρια μάρτυρες". Το προεδρικό μέγαρο βρίσκεται ΒΑ της πλατείας, σε απόσταση 15 χλμ. από αυτή.

► 23:05: Η ομιλία έχει ολοκληρωθεί. Οι διαδηλωτές φωνάζουν "Σήκω και φύγε" και πολλοί κρατούν παπούτσια στα χέρια τους. Θυμός.

► 22:55: Σιωπηλά στην αρχή, με οργή στη συνέχεια, υποδέχεται το πλήθος τα όσα λέει ο πρόεδρος της Αιγύπτου

► 22:51: "Δεν πρόκειται να δεχτώ εντολές από ξένα κέντρα. Εχω ολοκληρωμένο σχέδιο για το πως θα βγούμε από αυτή την κρίση"

► 22:49: "Επαναλαμβάνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες ακλογές. Θα παραδόσω την εξουσία στους εκλεγμένους δημοκρατικά"

► 22:47: "Συμμερίζομαι τον πόνο του λαού. Το αίμα που χύθηκε δεν θα πάει χαμένο, θα τιμωρηθούν όσοι διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος των πολιτών".

► 22:45: Ξεκίνησε η ομιλία Μουμπάρακ

22:35: Έτοιμη "να βοηθήσει για τη δημιουργία μιας πραγματικής δημοκρατίας" στην Αίγυπτο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον στον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπού Γέιτ, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχαν. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να υποβάλει μια ομάδα μέτρων για να βοηθήσει και να υποστηρίξει τη μετάβαση.

► 22:15: Ενθουσιασμός επικρατεί αυτή την ώρα στην κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ παρά τις αντικρουόμενες φήμες και πληροφορίες για το αν θα φύγει ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία

► 21:40: Ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου δηλώνει ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ "δεν πρόκειται να παραιτηθεί απόψε"

► 21:10: Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το διάγγελμα Μουμπάρακ θα μεταδοθεί στις 22:00, ώρα Ελλάδας

20:39: Στην Αίγυπτο γράφεται σήμερα Ιστορία, δήλωσε από το Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ήλθε η ώρα της αλλαγής, επειδή το απαιτεί ο αιγυπτιακός λαός. Απευθυνόμενος στους Αιγυπτίους, τους διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν τη συντεταγμένη και γνήσια μετάβαση στη Δημοκρατία.

20:21: Δηλώσεις για την Αίγυπτο θα κάνει αργότερα ο Μπαράκ Ομπάμα.

20:13: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας προτείνει στην Αίγυπτο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Εκτιμά ότι η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

► 20:07: Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι διαδηλωτές οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους αναμένοντας την ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Μουμπάρακ. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα υπέρ της πολιτικής και όχι της ενδεχόμενης στρατιωτικής διακυβέρνησης.

19:47: Στάση αναμονής τηρούν οι ΗΠΑ. "Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι συμβαίνει", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπαράκ Ομπάμα. Η τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα καθυστερήσει, εν αναμονή του διαγγέλματος Μουμπάρακ.

► 19:45: Στέλεχος των "Αδελφών Μουσουλμάνων" εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και το ρόλο που θα παίξουν οι ένοπλες δυνάμεις στο θέμα της διαδοχής του Μουμπάρακ

19:31: Ο Χόσνι Μουμπάρακ συναντάται με τον αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

► 19:25: Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στην πλατεία Ταχρίρ όπου οι διαδηλωτές φωνάζουν: "Ο λαός και ο στρατός είναι ενωμένοι" και "Κάτω ο Μουμπάρακ". 

► 19:15: Ο Guardian δημοσίευσε, πριν λίγα λεπτά, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει μαγνητοσκοπήσει μήνυμα το οποίο θα μεταδοθεί απόψε, γύρω στις 9μ.μ. και ότι έχει ήδη φύγει από την Αίγυπτο.

► 19:05: Σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα, άρματα μάχης κινούνται με κατεύθυνση κεντρικά σημεία του Καΐρου

► 18:55:  ΤΥΝΗΣΙΑ: Οι τυνησιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν μία ένοπλη ομάδα που φέρεται να συνδέεται με τους συγγενείς του έκπτωτου προέδρου Μπεν Άλι και η οποία είναι υπεύθυνη για τις αιματηρές συγκρούσεις στην βόρεια πόλη Ελ Κεφ την προηγούμενη εβδομάδα.

► 18:45:  Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί την "πολύ ρευστή κατάσταση" στην Αίγυπτο και ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των γεγονότων στην Αίγυπτο.

► 18:40:  Νέο διάγγελμα προς το αιγυπτιακό λαό θα απευθύνει απόψε ο Χόσνι Μουμπάρακ

► 18:35:  Οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ώστε η κρίση στην Αίγυπτο να μη δημιουργήσει ένα "νέο κίνδυνο για το Ισραήλ και την περιοχή", σημείωσε σήμερα ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ σε ομιλία του στο Κογκρέσο.

► 18:30:  Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, έχει μεταβεί στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σάρμ -ελ-Σέιχ, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.

18:20: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δεν παραιτείται, υποστήριξε ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου, Ανάς ελ-Φέκι, μετά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από πολλά ξένα μέσα περί επικείμενης παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ.

► 18:10: Κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι η απόφαση για το αν ο Μουμπάρακ θα παραμείνει ή όχι στην εξουσία θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Το αμερικανικό δίκτυο NBC εξάλλου μετέδωσε ότι ο Μουμπάρακ θα υποβάλλει την παραίτησή του απόψε.

► 18:00: Σε σύντομη ανακοίνωσή του το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου αναφέρει: "Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών και να προασπίζουμε τα συμφέροντα του έθνους καθώς και να τηρούμε το καθήκον μας όσον αφορά τη διαφύλαξη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας".

► 17:55:  Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί απόψε, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Λίον Πανέτα.

► 17:43:  Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Όμαρ Σουλεϊμάν, υποστήριξε σήμερα ότι "παρεξηγήθηκαν" οι δηλώσεις που έκανε σχετικά με το κατά πόσο είναι έτοιμη η Αίγυπτος για τη δημοκρατία.

► 17:42:  Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου έχει συνεδριάσει, με πλήρη σύνθεση, τρεις μόνο φορές τα τελυταία 40 χρόνια: το 1967, το 1973 και σήμερα.

► 17:40:  Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί το έθνος και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του λαού, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

► 17:24:  Ο στρατός της Αιγύπτου αναμένεται να προβεί σε μια «ανακοίνωση» σήμερα με την οποία θα «απαντά» στα αιτήματα των διαδηλωτών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, μετέδωσε δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός.

► 16:55:  Σφοδρή καταιγίδα στο Κάιρο η οποία, όμως, δεν διαλύει τους χιλιάδες συγκεντρωμένους

► 13:30: Πορεία 1.000 ιατρών με άσπρες μπλούζες προς την Ταχρίρ

► 13:00: Πορεία 3.000 δικηγόρων στο κέντρο του Καΐρου

► 12:00: Παραιτείται ο υπουργός Πολιτισμού Γκαμπέρ Ασφούρ επικαλούμενος λόγους υγείας. Ηταν το μοναδικό νέο πρόσωπο στη νέα κυβέρνηση Μουμπάρακ. Ο Ασφούρ είναι συγγραφέας και σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα Αλ-Αχράμ έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από συναδέλφους του για την αποδοχή της θέσης του ως υπουργού.

► 11:00: Διαδηλώσεις ιατρών, νοσηλευτών, καθηγητών και φοιτητών της ιατρικής στο Κάιρο

10:00: Πλήθη συρρέουν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ

► 09:40: Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, δηλώνει ότι θα ήθελε τη δημοκρατία αλλά συπληρώνει: "Δεν ξέρω πότε θα μπορέσει να γίνει αυτό. Ισως όταν ο λαός αποκτήσει δημικρατική κουλτούρα"...

► 09:30: Μεγάλη απεργία των οδηγών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς

► 09:00: Πέντε δημόσια κτήρια, μεταξύ των οποίων και το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη και ένα αστυνομικό τμήμα, πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές στο Πορτ-Σάιντ

► 08:30: Δημοσίευμα του Guardian κάνει λόγο για εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών από το στρατό

► 08:00: Συνεχίζονται για 17η ημέρα οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. Δεύτερη ημέρα γενικής απεργίας από τα συνδικάτα της χώρας

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

4 σχόλια

1 Ο/Η Αντώνης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Mιά λέξη μόνο, που πρέπει να περάσει από τις καρδιές στο νου. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!
2 Ο/Η thodoris έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι σίγουρα ένας πολύ περίφανος Αγύπτιος, αλλά τα "παιδιά" του όπως αποκάλεσε τους διαδηλωτές πίστευω ότι είναι πιο περίφανοι και δεν θα αποδεχτούν την μη αποχώρηση.
3 Ο/Η Νικόλαος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Οι μεγάλοι ηγέτες δεν φεύγουν νύχτα σαν τους κλέφτες αλλά δίνουν τη μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή.Ανεξάρτητα από τα πολλά λάθη που έκανε όλα αυτά τα χρόνια και που κούρασαν τον λαό της Αιγύπτου η αλλαγή θα πρέπει να γίνει ειρηνικά.Μη ξεχνάμε τον Σάχη της Περσίας και τι ακολούθησε.Η αντίδραση του λαού είναι πέρα για πέρα δίκαια,όμως θα πρέπει όλα να γίνουν με ένα χρονοδιάγραμα γιατί διαφορετικά η χώρα μπορεί να μπεί σε περιπέτειες.
4 Ο/Η thodoris έγραψε: (πριν 10 έτη)
Φίλε Νικόλαε, από τον παλμό της πλατείας Ταχρίρ σήμερα έλαβα ότι ο κόσμος δεν θα υποχωρήσει. Πιστεύω ότι είναι και θέμα εντυπώσεων πια και κατά πόσο ανέχονται οι Αιγύπτιοι να γελοιοποιούνται διεθνώς με τους παρτοναριστικούς λόγους του προέδρου τους. Η ομαλή μετάβαση μπορεί να γίνει με χίλιους δυο τρόπους, και σίγουρα δεν είναι σωστό να τον κρεμάσουν τον άνθρωπο, άλλωστε οι διαδηλωτές έχουν κρατηθεί σε πολύ πολιτισμένα επίπεδα αυτές τις μέρες.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 4

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
Κάιρο: 17η μέρα στην πλατεία Ταχρίρ