Ηλεκτρονική Έκδοση

Ολες οι εξελίξεις στο enet.gr

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - Ο στρατός αναλαμβάνει την εξουσία

Η 18η ημέρα είναι η «Παρασκευή της Αποχώρησης»

Τελευταία ενημέρωση:

Η «Παρασκευή της Αποχώρησης» είναι γεγονός. Όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν: «Ο πρόεδρος Μουμπάρακ εγκατέλειψε την Προεδρία της χώρας». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, την προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου. Χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη την Αίγυπτο έχουν ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας:

Οι τελευταίες εξελίξεις την 18η ημέρα της εξέγερσης:

22:32: Η Αίγυπτος "ποτέ δε θα είναι πιά η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία", τόνισε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που σχολίασε την νυν κατάσταση στην Αίγυπτο, ώρες αφού εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.

22:05: Ο αιγυπτιακός στρατός διαβεβαίωσε σήμερα το βράδυ ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει "τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου", καθιστώντας τούτο σαφές ώρες μόνον αφότου εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο στρατιωτικό ανακοινωθέν "χαιρετίζεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ κι ό,τι προσέφερε στην Αίγυπτο --σε καιρούς ειρήνης και πολέμου-- επίσης γιά την πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέρονται του αιγυπτιακού έθνους".
 
"Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, γιά μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις...με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται" γράφει επίσης το σημερινό ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων, μετά την παραίτηση του 82χρονου Μουμπάρακ από την προεδρία στην Αίγυπτο.
 
22:00: "Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Είναι, όμως, και ώρα εθνικής συνεννόησης. Σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον της χώρας" , αναφέρει σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας την παραίτηση του επί 30 συναπτά έτη Αιγύπτιου προέδρου.
 
    Και συνεχίζει : "Θα είναι διαδικασία δύσκολη, επίπονη. Πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού. Ειδικά των νέων που πρωταγωνιστούν και οραματίζονται μια διαφορετική χώρα. Με ανοικτές διαδικασίες, αντιπροσωπευτικό διάλογο και προσήλωση σε ένα υψηλό σκοπό. Την οικοδόμηση ισχυρού και βιώσιμου δημοκρατικού συστήματος. Τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων. Την ανάδειξη μιας νέας, ισχυρής και σταθερής Αιγύπτου, που θα αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή μέσα από ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Για τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο".
 
    "Η Αίγυπτος αναγεννιέται και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται υπεύθυνους ηγέτες που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό. Η Ελλάδα θα σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στον Αιγυπτιακό λαό, καθώς συνεχίζει το δρόμο του προς τη Δημοκρατία. Με την φίλη γείτονα χώρα και με τον Αιγυπτιακό λαό μας συνδέουν ισχυροί και ιστορικοί δεσμοί. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλλουμε με σεβασμό στην δημοκρατική τους πορεία που σήμερα ξεκινά" καταλήγει στη δήλωση του ο πρωθυπουργός.
 
20:52: Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε την Αίγυπτο να κάνει βήματα προς τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. "Η Γαλλία ελπίζει ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές θα προχωρήσουν σε βήματα που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών, μέσα από ελεύθερες και διαφανείς εκλογές", τόνισε.
20:49: "Η Αίγυπτος οδηγεί τον αραβικό κόσμο σε μια νέα εποχή. Ας τον κάνουμε καλύτερο.", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν.

20:45: Για τις 22:00 ώρα Ελλάδος μετατίθενται οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

20:15:  Και η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως "την αρχή της νίκης της επανάστασης", την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών. 

20:12: Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: "Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο". 

20:10: Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο. 

20:05: Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από την προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ότι η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του.

19:48: Έκκληση για "διαφανή, ειρηνική και ομαλή" μετάβαση απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν. "Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

19:44: Θετικό και σημαντικό βήμα προς την "εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις και μία αξιοπρεπή ζωή", χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη η κυβέρνηση του Κατάρ, με ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.

19:41: Την παραίτηση Μουμπάρακ χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι. "Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε", τόνισε και κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση "να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος" της Ράφα.

19:40: "Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο", έγραψε στο Twitter ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

19:38: Βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει τον σωστό δρόμο δήλωσε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. "Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό. Η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός", τόνισε.

19:36: "Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό", δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Χόσνι Μουμπάρακ, προσθέτοντας ότι η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του.

19:25: Η κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε να "παγώσει" όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ και της οικογένειάς του

19:15: Ο υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι, είναι επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το οποίο ανέλαβε σήμερα τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας μετά από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επί 30 χρόνια πρόεδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

19:10: Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σήμερα, η πληροφορία της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ από την αιγυπτιακή προεδρία κάλυψε τις αρχικές απώλειες και τόσο ο βιομηχανικός δείκτης Ντάου Τζόουνς, όσο και ο δείκτης κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq περίπου στις 18.20 ώρα Ελλάδας αμφότεροι κέρδιζαν (ως προς το τέλος της συνεδρίασης, χθες Πέμπτη), 0,29% της αξίας τους.

19:07: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δήλωση στις 20:30 ώρα Ελλάδος σχετικά με την παραίτηση του αιγύπτιου ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

19:05: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

18:50: Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ "άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού" και ότι κατ'αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για "πιο άμεσες και πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις".

18:40: Μερικοί από τους τίτλους των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων:

CNN: 'Egypt is free!' cheer Cairo protesters - "Η Αίγυπτος είναι ελεύθερη" φωνάζουν οι διαδηλωτές στο Κάιρο

BBC: Egypt's Mubarak resigns  - Αίγυπτος, παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ

Reuters: End of Mubarak era as protests topple president - Το τέλος της εποχής Μουμπάρακ, οι διαδηλωτές έριξαν το καθεστώς

AlJazeera: Hosni Mubarak resigns as president - Ο χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από πρόεδρος

18:20: Πανηγυρισμοί από εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Αίγυπτο

18:10: Μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παρατείται από πρόεδρος της Αιγύπτου. Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε επίσημα:

"Ο πρόεδρος Μουμπάρακ εγκατέλειψε την Προεδρία της χώρας"

18:00: Ο εκπρόσωπος Τύπου των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων μόλις έφτασε στο προεδρικό μέγαρο απ' όπου και θα εκφωνήσει έκτακτη ανακοίνωση.

17:50: Ο στρατός έχει πλέον αποχωρήσει από τις θέσεις του γύρω από το κτήριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και έχει αφήσει στις ομάδες περιφρούρησης τον έλεγχο της περιοχής

17:40:  Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, παραιτήθηκε σήμερα τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα.

17:33:Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν πολλοί τραυματίες στην πόλη Αρίς, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστός μέχρι στιγμής ο ακριβής απολογισμός.

17:30: Εκατοντάδες Ιορδανοί συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις στο Αμάν και σε άλλες πόλεις, μετά την προσευχή της Παρασκευής, προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές της Αιγύπτου.

17:25: Αναφορές για νεκρούς στην Αρις όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις

17:18: Τα κανόνια και τα πυροβόλα των τανκς, έξω από το προεδρικό μέγαρο, έχουν πάψει να είναι στραμένα προς τους διαδηλωτές. 

17:15: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης Ελ-Αρις, στο Σινά. Αναφέρονται πυροβολισμοί και ρήψεις μολότοφ. Οι αστυνομικοί έχουν αποκλειστεί στην ταράτσα του κτηρίου.

17:03: Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν, πριν λίγα λεπτά, στο προεδρικό μέγαρο και έφυγαν και πάλι, αμέσως μετά

16:50: Οι στρατιώτες που φρουρούν το πρεδρικό μέγαρο πετούν μπισκότα και αναψυκτικά στους πολίτες, πίσω από το συρματόπλεγμα. Επίσης, ιδιωτικά φορτηγά φέρνουν κουβέρτες για τους διαδηλωτές.

16:35: Για πρώτη φορά η πλατεία Ταχρίρ ΔΕΝ είναι το κέντρο των διαδηλώσεων καθώς χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

16:15: Αναμένεται έκτακτη ανακοίνωση από την αιγυπτιακή προεδρία, σύμφωνα με το BBC

16:10: Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, η ηγεσία του στρατεύματος αποφάσισε να μην ασκήσει βία κατά των πολιτών

16:00: Αιγύπτιοι ναυτικοί μοιράζουν τρόφιμα στους κατοίκους της Αλεξάνδρειας. Το ίδιο κάνουν και στρατιώτες.

15:50: Πληροφορίες που δεν έχουν, μέχρι στιγμής, διασταυρωθεί κάνουν και πάλι λόγο για φυγή του Χόσνι Μουμπάρακ και της οικογένειάς του από την Αίγυπτο με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

15:45: Νέα, έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αυτή την ώρα.

15:35: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, κάλεσε σήμερα τους Αιγύπτιους να παραμείνουν στους δρόμους ώστε να διώξουν τον Μουμπάρακ από την εξουσία, χαρακτηρίζοντας το χθεσινό διάγγελμα του αιγύπτιου προέδρου "κόλπο". 

15:30: Για τον γάλλο ισλαμολόγο Ζιλ Κεπέλ, η επανάσταση του Καϊρου είναι ανολοκλήρωτη επειδή όλη η εξουσία παραμένει στα χέρια του στρατού. «Όσο κι αν υπάρχει ισχυρή εξουσία από μια ευγενική νεολαία που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δεν ελέγχονται από τους διαδηλωτές», λέει στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα. «Η κατάσταση μου θυμίζει το 1952, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ελεύθεροι Αξιωματικοί, υπό τον Ναγκίμπ και τον Νάσερ. Οι ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τα υπουργεία, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όλους τους στρατιωτικούς στόχους, και στη συνέχεια την πρωτεύουσα».

15:20: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν αποκλείσει κυβερνητικά κτήρια στο Σουέζ.

15:10: Ολο και μεγαλύτερα πλήθη περικυκλώνουν το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης και το κοινοβούλιο ενώ δεκάδες χιλιάδες κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο, 16 χιλιόμετρα από το κέντρο του Καΐρου.

14:40: Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε: "Ο Μουμπάρακ είναι ιστορία, πρέπει να παραιτηθεί", σύμφωνα με το Associated Press.

14:36: Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με τη Guardian.

14:24: Ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του “εγκατέλειψαν το Κάιρο”, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

14:16: Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε στο twitter: "Ολόκληρο το έθνος βρίσκεται στους δρόμους. Η μόνη διέξοδος για το καθεστώς είναι να φύγει. Η δύναμη των ανθρώπων δεν μπορεί να συνθλιφτεί. Πρέπει να επικρατήσουμε. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι ο στρατός θα συνταχθεί με το μέρος μας".

14:00: Ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η Αίγυπτος πρέπει να "να βρει το δρόμο της, να ξεκινήσει μια ανοιχτή διαδικασία με περισσότερη ελευθερία", κάτι που θα "αποτελέσει πρότυπο για τον αραβικό κόσμο". Επεσήμανε την ανάγκη να αποφευχθεί η βία και υποστήριξε ότι “η αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και ο δρόμος για την Αναγέννηση της Αιγύπτου δεν έχει επιστροφή”

11:54: Οι ένοπλες δυνάμεις υπόσχονται την άρση της εδώ και 30 χρόνια κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα όταν λήξει η παρούσα συγκυρία

11:50: Ο στρατός υποστηρίζει τη μεταβίβαση εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και  υπόσχεται τη διασφάλιση της  διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών αργότερα μέσα στο έτος

► 11:26:Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων – οργισμένων με την άρνηση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί ρατηθεί- στη Ράφα, κοντά στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία.

► 10:35: "Τιτανικός” η κυβέρνηση της Αιγύπτου, λέει ο Ελ Μπαραντέι. “Απόλυτο χάος επικρατεί στο καθεστώς. Είναι σαν τον Τιτανικό. Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται”

► 10:29: Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου, Σαμίρ Ραντουάν δήλωσε στο BBC ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου θα έκανε κακό στους ανθρώπους και στην οικονομίας. "Πιστεύω ότι ο στρατός είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένος και έχει εντολή να μην ανοίξει πυρ σε νέους ανθρώπους. Αυτό το αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα", πρόσθεσε.

► 10:14: Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ήδη συγκεντρώνονται έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και στην πλατεία Ταχρίρ ζητώντας την αποχώρηση του Μουμπάρακ. Διεθνείς αναλυτές και σχολιαστές εκτιμούν ότι η σημερινή ημέρα είναι η πιο επικίνδυνη από την ημέρα έναρξης των αντιδράσεων.

► 09:51: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτηρίζει ανεπαρκή την ομιλία του Μουμπάρακ, ζητά ουσιαστικές αλλαγές και τη συμβολή των ΗΠΑ και τις Ε.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή.

► 09:49: Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χοσάμ Μπαγκάτ υποστηρίζει, με βάση μαρτυρίες, ότι ο στρατός σκότωσε τουλάχιστον 65 φυλακισμένους κατά την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων και ζητά την άμεση έρευνα, σύμφωνα με το Associated Press.

► 09:47: Το Ανώτατο Συμβούλιο του αιγυπτιακού στρατού συνεδριάζει σήμερα και θα προβεί σε μια σημαντική ανακοίνωση λίγο αργότερα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Mena.

 

Η 17η ημέρα

Χθες, στο διάγγελμά του προς το έθνος και ενώ η φημολογία για αποχώρησή του είχε κορυφωθεί, ο Αιγύπτιος πρόεδρος απογοήτευσε τους πάντες καθώς αν και  μεταβίβασε εξουσίες προς τον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, δήλωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως και το Σεπτέμβριο όπου και θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες εκλογές.

Η χαρά και ο ενθουσιασμός του κόσμου μετατράπηκε σε οργή, με πολλούς διαδηλωτές, που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του και να πετούν παπούτσια στην γιγαντοοθόνη όπου εκείνη την ώρα μεταδιδόταν το διάγγελμα του Μουμπάρακ.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ απευθύνθηκε "σαν πατέρας προς τα παιδιά του", όπως χαρακτηριστικά είπε, στους διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ.

"Ζητάτε αλλαγή και ένα καλύτερο μέλλον... Θα τιμωρήσω με τις βαρύτερες δυνατές ποινές όσους πείραξαν τη νεολαία μας".

Εμφάνισε ως κύρια ευθύνη του "την προστασία του Συντάγματος και του συμφέροντος του αιγυπτιακού λαού", επαναλαμβάνοντας πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

"Τον Σεπτέμβριο θα γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές" είπε και πρόσθεσε πως "η μεταβίβαση της εξουσίας απαιτεί ένα πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί με διαφάνεια και με διάλογο".

Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση ευρείας βάσης" πρόσθεσε ο Χ. Μουμπάρακ.

Σημειώνεται πως την ίδια έκφραση είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών και ο Αμερικανός προέδρος, που νωρίτερα είχε αναφερθεί στις εξελίξεις στην Αίγυπτο λέγοντας πως "βλέπουμε την Ιστορία στην εξέλιξή της".

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή "θα προστατεύεται από τον στρατό" και μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης χρονοδιαγράμματος που θα διασφαλίσουν μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Χ. Μουμπάρακ αναφέρθηκε επίσης στην ταχεία αναθεώρηση 5 άρθρων του Συντάγματος και την κατάργηση ενός, που αφορούν στη διαδικασία της εκλογής προέδρου της χώρας.

Στη διάρκεια του διαγγέλματος του αναφέρθηκε στη δική του πορεία λέγοντας πως "επί 60 χρόνια υπηρέτησα το Δημόσιο και το έθνος, σε καιρούς ειρήνης και πολέμου", προσθέτοντας πως η σημαντικότερη στιγμή της ζωής του ήταν όταν "ανέβασα την αιγυπτιακή σημαία στο Σινά".

Τόνισε, επίσης, πως δέχεται την κριτική από το εσωτερικό αλλά δεν δέχεται καμία πίεση από το εξωτερικό. "Θα αποδείξουμε πως χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις θα ικανοποιήσουμε τα αιτήματα του λαού" σημείωσε.

Στο τέλος, ο Χόσνι Μουμπάρακ επανέλαβε πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ επιχείρησε να αγγίξει τα εθνικά αισθήματα των Αιγυπτίων λέγοντας πως η Αίγυπτος είναι μια χώρα 7.000 ετών που "αποτελεί την ουσία της ύπαρξής μας".

Ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις του Μουμπάρακ λέει ο Ομπάμα

Δεν ικανοποίησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα οι χθεσινές δηλώσεις του Χόσνι Μουμπάρακ και κάλεσε το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη δημοκρατία.

"Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο λίγες μόνο ώρες έπειτα και από το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου.

"Πάρα πολλοί Αιγύπτιοι παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στη σοβαρότητα της κυβέρνησης ως προς μία πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία, και στην κυβέρνηση ανήκει η ευθύνη να μιλήσει καθαρά προς τους Αιγύπτιους και προς ολόκληρο τον κόσμο", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας  ότι "η αιγυπτιακή κυβέρνηση οφείλει να χαράξει έναν αξιόπιστο, συγκεκριμένο και αναμφισβήτητο δρόμο προς την πραγματική δημοκρατία, και τα μέλη της δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή".

Επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί απέναντι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη βία από τις αιγυπτιακές αρχές.

"Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η βία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τίμημα...είναι επιτακτικό η κυβέρνηση να μην απαντήσει στις προσδοκίες του λαού της με καταστολή και βαρβαρότητα. Η φωνή των Αιγυπτίων πρέπει να ακουστεί".

Επανέλαβε την έκκλησή του για τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων των Αιγυπτίων και για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Αίγυπτο και η οποία δίνει έκτακτες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Επίσης στην αντίδραση του Χόσνι Μουμπάρακ να υποκύψει στις "διαταγές" ξένων δυνάμεων, ο Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε ότι στα μάτια των ΗΠΑ, εναπόκειται στους Αιγύπτιους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Τέλος ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη "προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αναθεώρησης του συντάγματος και άλλων νόμων για να δειχθεί ότι η αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη, και στη θέσπιση ενός σαφούς οδικού χάρτη στο δρόμο προς τις εκλογές , οι οποίες θα πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες".

"Η Αίγυπτος θα εκραγεί", λέει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Για εξαπάτηση του Αιγυπτιακού λαού κάνει λόγο μια από τις ηγετικές πλέον μορφές της αντιπολίτευσης ο Νομπελίστας και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Σε δηλώσεις του στο CNN τόνισε ότι πλέον ο αιγυπτιακός λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί ούτε τον Μουμπάρακ αλλά ούτε και τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμαν και εξέφρασε τους φόβους του για ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

Νωρίτερα σε μήνυμά του στο Twitter προειδοποίησε ότι η Αίγυπτος θα εκραγεί και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη σωτηρία της χώρας.

Αντιδρά και η Ε.Ε.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, δήλωσε μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, ότι η Αίγυπτος θα πρέπει πλέον να προχωρήσει γρήγορα στη διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

"Η ομαλή και αμετάκλητη μετάβαση στη δημοκρατία και στη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, είναι κοινός στόχος, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του λαού της Αιγύπτου ", δήλωσε η  εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ακόμη επεσήμανε ότι " η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί, αποτελεί ένα βήμα προόδου, που θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ".

Πρόσθεσε δε, στην ανακοίνωσή της ότι " οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, θα πρέπει να βρουν σημείο επαφής, ενώ εναπόκειται σε αυτόν να κρίνει αν τα βήματα, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ικανοποιούν τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες του ".

Απευθυνόμενη στις αρχές και το στρατό της Αιγύπτου, η Κάθριν Άστον, ζήτησε να επιδείξουν μετριοπαθή στάση, ενώ χαιρέτησε " τη γενναιότητα του λαού, που διαδηλώνει για την αλλαγή και την δημοκρατία, ειρηνικά και με αξιοπρέπεια ".

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε, αργά χθες το βράδυ  ότι η μεταβίβαση των εξουσιών από τον πρόεδρο Μουμπάρακ ήταν " αναπόφευκτη " και υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής μιας άλλης μορφής δικτακτορίας στην Αίγυπτο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι εναπόκειται στον αιγυπτιακό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του.

Οι 18 ημέρες που άλλαξαν την Αίγυπτο

Η δύναμη του αιγυπτιακού στρατού

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

8 σχόλια

1 Ο/Η stamos έγραψε: (πριν 9 έτη)
Κλασικη ντριπλα. Αφησε να διαδοθει οτι θα παραιτηθει για να κανει δηλωσεις ο Ομπαμα και οι αλλοι και τους αδειασε, τετιοι χανοι που ειναι.
Μαλλον πανε σε ενα τυπο Τουρκικης δημοκρατιας
2 Ο/Η ο γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 9 έτη)
Μ΄ αρέσει που έχουμε αποδεχθεί πληρως και μας φαίνεται απολύτως φυσιολογικό να λέει ο Ομπάμα τι θα γίνει στην Αίγυπτο.
3 Ο/Η Angelos έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου θα είναι και πάλι ο εκάστοτε πρόεδρος της Αμερικής, όπως ήταν πάντα.
Α ξέχασα θα έχουν και κάποια μαριονέτα να παίζει τον ρόλο του επισήμου προέδρου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας.
4 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Να δούμε, να δούμε, θα ξεγελάνε τους Αιγυπτίους συνέχεια;

Άντε και στα δικά μας.
5 Ο/Η Αγύριγο κεφάλι έγραψε: (πριν 9 έτη)
Έτσι είναι οι δικτάτορες. Αυτή είναι η λογική τους, το να μιλούν σε πρώτο πρόσωπο, ότι δηλ. θα τα τακτοποιήσουν όλα και όσα λένε να είναι λόγια της καραβάνας και ενώ την μία ώρα είναι σίγουροι γιά την εξουσία τους, οραματιζόμενοι ότι είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος που θα τυραννούν και θα καταδυναστεύουν τον λαό, ταυτοχρόνως έχουν ήδη "πέσει" και δεν το έχουν καταλάβει.
Στέλνουν μάλιστα πολλάκις στις κρατικές τηλεοράσεις βίντεο με διαγγέλματα προηγουμένως γενόμενα, ενώ κατά την ώρα της προβολής του διαγγέλματος προς τον λαό, μαζεύουν τις βαλίτσες τους, εάν δεν τους έχουν συλλάβει οι άλλοι που θα έλθουν μετά από αυτούς.
Τα έχει προφητεύσει όμως ο Κύριος όλα αυτά, όπως και άλλα.Εις την δε ευαγγελική περικοπή, η οποία αναγιγνώσκεται την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ (που είναι ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης) λέγει ο ίδιος ο Κύριος: "Οι βασιλείς των εθνών κυριεύουσιν αυτών και οι εξουσιάζοντες αυτών ευεργέται καλούνται ".(Οι δυνάστες αποκαλούνται από τους κόλακες ως δήθεν ευεργέτες του λαού και από πάνω).
@ Γιατί υπάρχει καμία αμφιβολία πως ότι θέλει ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ και φυσικά δι΄αυτού οι ΗΠΑ δεν γίνεται ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ στον κόσμο, αγαπητέ "ο γιαλός είναι στραβός" ;
6 Ο/Η Δημήτρης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Το χειρότερο απ'όλα είναι ότι το σημείο αναφοράς για όλα παραμένει η μοναδική υπερδύναμη και ότι οι λαλίστατοι κατά τ΄άλλα ευρωπαίοι ηγέτες δεν έβγαλαν ούτε ένα κιχ εδώ και 20 μέρες που διαρκεί η αιγυπτιακή επανάσταση.
Όλοι αναμένουν πότε θα τελειώσει το θέμα η ΣΙΑ (αφού εξασφαλίσει πρώτα τα Αμερικάνικα και Ισραηλίτικα συμφέροντα στην περιοχή) για να βγούν να κάνουν τις χαζοχαρούμενες δηλώσεις τους.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μπράβο στους Αιγύπτιους αλλά φοβάμαι ότι η ελευθερία που κέρδισαν θα είναι σχετική και με καπέλο USΑ.

Άλλος ένας κόλαφος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
7 Ο/Η Κυριακος Αθανασιου έγραψε: (πριν 9 έτη)
Θεε μου!!Παλι τσαμπα σκοτωθηκε τοσος κοσμος!
Εφυγε το κεφαλι,εμεινε το δεξι χερι!!!

Κριμα!Μαλλον οι Αμερικανοι τον εφαγαν,για καποια "λαθος" υπογραφη που εβαλε προσφατα!!
8 Ο/Η Αγύριγο κεφάλι έγραψε: (πριν 9 έτη)
M΄αρέσει η φράση ότι "ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώθηκε γιά την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί". Μπά δεν ήξερε τίποτα. Από την τηλεόραση τόμαθε!
Η Αμερική ,με το χρήμα που έχει και την ΘΕΛΗΣΗ που έχει γιά να μείνει Η ΠΡΩΤΗ κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο, αλλά πλέον και H MONH, έχει ολόκληρα πανεπιστήμια και πανεπιστημιακές έδρες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και ερευνητές και ανεξάρτητους επιστήμονες να παρακολουθούν όλα τα κράτη της γης σε βάθος χρόνου, ιστορικά ,αλλά και εξ απόψεως ιδιοσυγκρασίας κάθε λαό, ως και να μαθαίνουν, φυσικά και τι γίνεται σε κάθε χώρα της γης σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και πριν εκδηλωθεί κάτι ,ήτοι σε επίπεδο προθέσεων, γιατί ακόμη και τα άτομα έχει καταγράψει (ας είναι καλά τα κομπιούτερ πλέον) ούτως ώστε όλα αυτά να φτάνουν σε ανώτατο επίπεδο στους συμβούλους του προέδρου, οι οποίοι δεν είναι όπως αλλού κόλακες και τεμπελοχανάδες για να εισπράττουν τον αργόσχολο μισθό τους, αλλά ισοδυναμούν με ανωτάτους διευθυντές γραφείων των επί μέρους τομέων και ειδικοτήτων ,στους οποίους έχουν φτάσει μαζεμένα και αναλυμένα πλήρως και κατά κλάδο μάλιστα τα ζητήματα κάθε χώρας ορώμενα με τα αμερικανικά συμφέρονται πάντα και δη όχι μόνο γιά το παρόν, αλλά τουλάχιστον γιά μία 50ετία στο μέλλον, με όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που τυχόν κάτι δεν εξελιχθεί όπως έχει σχεδιασθεί, ήτοι ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ απόλυτος!. Έχουν μάλιστα εκλεπτύνει την έρευνα και την καθοδήγηση, ούτως ώστε σε δεδομένη στιγμή, λόγω του σχεδιασμού που έχουν κάνει, να έχουν περιαγάγει τον κάθε λαό σε τέτοιο "ΘΕΛΩ" ούτως ώστε να ζητάει ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ που θέλουν και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι και μάλιστα για contrast και ψυχολογικό αντίβαρο ο ίδιος ο λαός που φωνάζει ότι ζητεί σαν δικαίωμα του αυτό που ακριβώς θέλουν πλέον και οι Αμερικάνοι, να τους βρίζει και να φωνάζει και το σύνθημα "Εξω οι Αμερικάνοι"!
Το θέλουν αυτό.
Ώστε μετά να εκφράζουν τον...προβληματισμό τους στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει ,αλλά και να δικαιολογούν έτσι την υποστήριξη άλλου κράτους όχι φιλικά διακειμένου με το πρώτο κράτος.
Μιλάμε γιά την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ προκειμένου να πάνε κόντρα στην Ιστορία, η οποία λέει ότι ΚΑΠΟΤΕ όλες οι αυτοκρατορίες πέφτουν. Η Αμερική ΔΕΝ θα πέσει ΚΑΙ (κυρίως) γιά τον λόγο ότι ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ και μάλιστα με εναλλακτικά σενάρια και γιά κάθε κράτος της γής το οποίο το έχει απόλυτα "φακελωμένο" από γεωπολιτικής, στρατηγικής και οικονομικής απόψεως και προσέτι από απόψεως ενεργειακών πόρων και επίπεδο επιστημονικής έρευνας.
Τα πάντα ξέρει και εκείνος που γνωρίζει καλώς, ΚΑΤΕΧΕΙ. ( Ιδού η χρήση της κύριας, αλλά και της μεταφορικής ερμηνείας του αρχαίου ρήματος "κατέχω").Και όταν κατέχω, εφ- ίσταμαι δηλ. στέκομαι από πάνω...(Εξ ου, προέρχεται και η λέξη "επιστήμη").
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 8

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
Οι 18 ημέρες που άλλαξαν την Αίγυπτο
Η δύναμη του αιγυπτιακού στρατού
Αίγυπτος: Η πρώτη μέρα χωρίς τον Μουμπάρακ