Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο ΟΗΕ επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στον Καντάφι

Αυστηρές κυρώσεις επέβαλε στη Λιβύη και τον Μουαμάρ Καντάφι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων εμπάργκο όπλων, “πάγωμα” πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Καντάφι, συγγενείς του και στελέχη της κυβέρνησής του καθώς και παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για τις δολοφονίες αμάχων στο πλαίσιο της καταστολής των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε τον “άμεσο τερματισμό της βίας και να γίνουν βήματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού” στη Λιβύη. Κάλεσε τις λιβυκές αρχές να ενεργήσουν “με αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” και να διευκολύνουν την άμεση πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στη χώρα.
Ζήτησε επίσης να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί “σε όλων των ειδών τα μέσα ενημέρωσης”, να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων και διευκολύνσεις όσον αφορά την αναχώρησή τους.

Όσον αφορά στο εμπάργκο όπλων, ο ΟΗΕ θα λάβει άμεσα και αναγκαία μέτρα για να “αποτρέψει την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη… όπλων και σχετικού υλικού όλων των τύπων, περιλαμβανομένων πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων κι εξοπλισμού”. Θα απαγορευτεί στη χώρα να εισάγει οποιασδήποτε μορφής οπλισμό κι όλα τα μέλη του Οργανισμού θα κληθούν να εμποδίσουν υπηκόους τους να εξαγάγουν εξοπλισμό.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις αφορούν στο Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, σε μέλη της οικογένειάς του, περιλαμβανομένου του γιου του, Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, και σε στελέχη του στενού του κύκλου και της κυβέρνησής του. Το ΣΑ ψήφισε 15-0 υπέρ της απόφασης, η οποία αναφέρεται ρητώς στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ και επιτρέπει τη χρήση βίας για την εφαρμογή των κυρώσεων.

Το ζήτημα της παραπομπής στο ΔΠΔ των “εκτεταμένων και συστηματικών” επιθέσεων εναντίον αμάχων, που το ΣΑ θεωρεί ότι αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκάλεσε διενέξεις νωρίτερα, με την Κίνα και άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου να εκφράζουν επιφυλάξεις, κάτι που καθυστέρησε την διαδικασία. Διπλωμάτες επισήμαναν ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ήταν να συμπεριληφθεί στο κείμενο η παραπομπή στο ΔΠΔ, αλλά χωρίς να αναφέρεται ότι η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 2.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων την 15η Φεβρουαρίου, στον απόηχο των εξεγέρσεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο που απέβησαν στην ανατροπή προέδρων οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία επί δεκαετίες.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις δήλωσε ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ληφθούν σε βάρος του Καντάφι και άλλων 15 προσώπων είναι “σκληρές κυρώσεις” και σημείωσε ότι όλοι όσοι διέπραξαν εγκλήματα θα προσαχθούν στην δικαιοσύνη. “Εκείνοι που σφαγιάζουν αμάχους θα αντιμετωπίσουν προσωπικά τις ευθύνες τους”, είπε, ενώ εξήρε την “ενότητα” του ΣΑ.

Στελέχη του κρατικού μηχανισμού εγκαταλείπουν την κυβέρνηση Καντάφι τις τελευταίες ημέρες και ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν του απομένει πολύς χρόνος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Παυλος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αν τον ξεπαστρευαν κιολας θα ηταν καλυτερο !
Θα σταματουσε μια ωρα νωριτερα το μακελειο που εξαπελυσε ο ζουρλος !
2 Ο/Η Κωνσταντίνος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Τις κυρώσεις στον Καντάφι τις καταλαβαίνω, λόγω των εγκλημάτων κατά του λιβυκού λαού. Δεν καταλαβαίνω τις κυρώσεις κατά της Λιβύης, που θα πλήξουν βεβαίως τον λαό της. Ο φαρισαϊσμός όλων αυτών των ΟΗΕ(δων) δεν έχει όρια. "“Εκείνοι που σφαγιάζουν αμάχους θα αντιμετωπίσουν προσωπικά τις ευθύνες τους”, είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα προσαχθούν σε δίκη ο Μπους και η παρέα του, που αιματοκύλησαν το Αφγανιστάν και το Ιράκ και ο Κλίντον με την δική του, που έκαναν το ίδιο στην Βοσνία και την Σερβία.

Είναι η ελευθερία του λιβυκού λαού που τους πονά, ή ότι δεν ε΄χουν οι πολυεθνικές πρόσβαση στα πετρέλαια της Λιβύης;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Λιβύη
Για το ίδιο θέμα
Επαναστατικό συμβούλιο κόντρα στον Καντάφι