Ηλεκτρονική Έκδοση

Μάχες δίχως τέλος στη Λιβύη - Ολες οι εξελίξεις στο enet.gr

Αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Μπρέγκα

Τελευταία ενημέρωση:

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Καντάφι στην πόλη Μπρέγκα, ενώ οι μάχες για την ανακατάληψή της από τον στρατό συνεχίζονται. Ενώ σφίγγει ο διεθνής κλοιός γύρω από τον Καντάφι, ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο νατοϊκής επέμβασης στη Λιβύη, επισήμανε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειές της για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες. Το enet παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:

21:10 Ένα πλοίο του εδρεύοντος στη Ρώμη, Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος που έπλεε προς τη Βεγγάζη στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης μεταφέροντας χίλιους τόνους άλευρα, ανέκρουσε πρύμνα και πλέει τώρα προς τη Μάλτα χωρίς να μπορέσει να αδειάσει το φορτίο του λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλειά του, ανακοινώθηκε από την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

20:50 Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε εκ νέου σήμερα τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρησιμοποίηση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών για τη μεταφορά Αιγυπτίων που βρίσκονται στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας. Σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό οίκο ο κ. Ομπάμα είπε ότι ο Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητα να διοικεί και "πρέπει να φύγει".

 

19:40 Με την επικριτική προς την εξουσία παράδοσή του, τις φυλές των Βέρβερων και τις τεράστιες απογοητεύσεις του, το ορεινό δυτικό τμήμα της Λιβύης πέρασε σε λίγες ημέρες στα χέρια του λαού. Με φτωχά μέσα, προσπαθεί να διατηρήσει την ελευθερία του. Στο Τζεμπέλ Σάρμπι (τα βουνά στο δυτικό τμήμα), η εξέγερση εξαπλώθηκε από την επομένη των πρώτων διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στη Βεγγάζη (ανατολικά) στις 15 Φεβρουαρίου. Σε δύο ή τρεις ημέρες, κωμοπόλεις και χωριά έπεσαν σαν χάρτινος πύργος στα χέρια του λαού.
17:40 ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Η κυβέρνηση της Λιβύης και ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη μεσολαβητική πρωτοβουλία του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες,  επιβεβαίωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Άντρες Ισάρα. «Επιβεβαιώνουμε το λιβυκό ενδιαφέρον για την αποδοχή αυτής της πρότασης, όπως και αυτό του Αραβικού Συνδέσμου. Σήμερα η Βενεζουέλα συνεχίζει τα διαβήματά της προς τον αραβικό κόσμο και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για να φέρουμε την ειρήνη στη Λιβύη", είπε ο υπουργός.

17:10 Περίπου 100 στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι αιχμαλωτίστηκαν από τους εξεγερμένους της Μπρέγκα, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ανταρτών. "Πιάσαμε πολλούς αιχμαλώτους, τουλάχιστον εκατό", είπε ο εκπρόσωπος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στις κηδείες έξι θυμάτων των συγκρούσεων της Τετάρτης και ζήτησαν την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι.

Στην Αζνταμπίγια, δεκάδες άνθρωποι μετέφεραν τις σορούς πέντε θυμάτων στο κοιμητήριο. "Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια", φώναζαν.

Αντικαθεστωτικοί στην Αζνταμπίγια Αντικαθεστωτικοί στην Αζνταμπίγια 16:55 ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Γερμανία αντιτίθεται σε οποιασδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε. «Δεν συμμετέχουμε και δεν συμμεριζόμαστε τη συζήτηση περί στρατιωτικής επέμβασης, διότι πιστεύουμε πως αυτό θα ήταν πολύ αντιπαραγωγικό», τόνισε ο ίδιος κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Σλοβακία. Ο Γκ. Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη ώριμο να αποφασιστεί η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

16:40 ΡΩΣΙΑ: Απώλεια εσόδων ύψους 4 δισ. δολαρίων θα επιφέρει στη Ρωσία το «πάγωμα» εμπορίου όπλων προς το καθεστώς Καντάφι,που αποφάσισε ο ΟΗΕ, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο.

16:10 Ε.Ε.: Η Ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα, επιφορτισμένη με τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, ανακοίνωσε ότι η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων στη Λιβύη, θα ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ. "Αυξάνουμε σημαντικά την οικονομική υποστήριξή μας από τα 3 εκατ. ευρώ που είχαμε ανακοινώσει την Παρασκευή, στα 30 εκατ. ευρώ", δήλωσε η Γκριγκορίεβα κατά την επίσκεψή της στα σύνορα Λιβύης- Τυνησίας.

15:55 ΚΑΝΑΔΑΣ: Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε την αποστολή 5 εκατ. δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Λιβύης. Τα χρήματα θα διατεθούν για τρόφιμα, καταλύματα και ιατρική υποστήριξη, ωστόσο δεν διευκρινίζεται πώς θα διοχετευθούν στη χώρα, αφού ο Καντάφι έχει δηλώσει ότι η αποδοχή διεθνούς βοήθειας αποτελεί εθνική προδοσία που ανοίγει και πάλι το δρόμο της αποικιοκρατίας στη Λιβύη.

15:50 Τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει επειγόντως στον μαζικό επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ξένων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη. Η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι προβλέπει να διπλασιαστούν οι χώροι υποδοχής προσφύγων στον καταυλισμό στην Τυνησία στα σύνορα με τη Λιβύη.

Η UNHRC και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ) απηύθυναν την Τρίτη "επείγουσα έκκληση" στη διεθνή κοινότητα να παράσχει οικονομικά και πρακτικά μέσα, όπως αεροσκάφη, πλοία και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό μετέχοντας σε "ένα κοινό πρόγραμμα εκκένωσης" προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Τυνησίας.

15:45 ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Αλέν Ζιπέ και Ουίλιαμ Χέιγκ αντίστοιχα, δήλωσαν ότι οι χώρες τους θα κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς Καντάφι και ότι θα υποστηρίξουν τη δημιουργία μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού σε περίπτωση που συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον πολιτών στη Λιβύη.

15:35 Ο Διεθνής Οργανισμός για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η απομάκρυνση των πρώτων από τους περίπου 5.500 πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν μπλοκαριστεί στο λιμάνι της Βεγγάζης. Οι πρόσφυγες θα απομακρυνθούν οδικώς μέχρι τα σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο. Οι περισσότεροι κατάγονται από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Σουδάν.

15:25 ΝΙΓΗΡΑΣ: Εκατό χιλιάδες Αφρικανοί πρόσφυγες επιχείρησαν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη αυτή την εβδομάδα, περνώντας από τα νότια σύνορα της χώρας στο Νίγηρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

15:00 Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, με στόχο τον συνταγματάρχη Καντάφι και τους γιους του. Ο εισαγγελέας κατέδειξε επίσης "τον υπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος Καντάφι και τον επικεφαλής του οργανισμού της εσωτερικής ασφάλειας", χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους. Ο Μορένο-Οκάμπο χαρακτήριση την κατάσταση στη Λιβύη "επικίνδυνη".

14:50 ΚΥΠΡΟΣ: Στην καταβολή 4 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους της προς το κυπριακό κράτος και τις κυπριακές επιχειρήσεις συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, προχώρησε η κυβέρνηση της Λιβύης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την παραλαβή του εμβάσματος επιβεβαίωσε το Γενικό Λογιστήριο της Κύπρου. Το μισό από τα 4 εκατ. αφορά σε χρέη προς το κράτος και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατ' αναλογία στις κυπριακές επιχειρήσεις.

14:15 Περίπου 800 Τουαρέγκ από τον Νίγηρα, το Μάλι, την Αλγερία και την Μπουρκίνα Φάσο, έχουν στρατολογηθεί από τον Καντάφι, σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών ασφαλείας της Νιγηρίας και του Μάλι στο Associated Press.

Στο μεταξύ, μία οργάνωση αρωγής νομάδων Τουαρέγκ, η Tekelte, εκφράζει την ανησυχία της για πιθανά αντίποινα εναντίον μελών αυτής της μειονότητας στη Λιβύη εξαιτίας της παρουσίας πολλών Τουαρέγκ στο πλευρό του Καντάφι.

14:10 Δεν δέχονται οι εξεγερμένοι της Λιβύης την πρόταση Τσάβες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στη Βεγγάζη Χόντα Αμντέλ Χαμίντα. "Η μόνη μεσολάβηση που θα δεχτούν οι εξεγερμένοι θα είναι η αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι, της οικογένειας και του περιβάλλοντός του. Δεν είναι πλέον καιρός για διάλογο", ανέφερε.

14:00 Το Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων σκοπεύει να ζητήσει από τον ΟΗΕ να βομβαρδίσει τις μισθοφορικές δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται το Αλ Αραμπίγια.

13:50 ΙΤΑΛΙΑ: Στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 50.000 άτομα, αποφάσισε να δημιουργήσει η ιταλική κυβέρνηση στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλφρέντο Μάντικα. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ελπίζει να περιορίσει τις συνεχείς αφίξεις λαθρομεταναστών στο μικρό νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο προσφύγων, μπορεί να ονομασθεί «Villaggio Italia» (Χωριό Ιταλία), και εκτός από Λίβυους πρόσφυγες, θα φιλοξενήσει και Αιγύπτιους.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι «μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν, πρόκειται να αποπλεύσει με προορισμό τη Βεγγάζη πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού το οποίο θα μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα».

13:20 ΒΕΛΓΙΟ: Το Βέλγιο θα αποδεσμεύσει έκτακτη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη, την οποία θα δώσει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος υπουργός Συνεργασίας Ολιβιέ Σαστέλ.

13:15 Ε.Ε.: Σε Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον του υπουργούσε Εξωτερικών της ΕΕ, στις 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την κρίση στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή. «Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι η αξιολόγηση των τελευταίων πρόσφατων εξελίξεων στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και η προετοιμασία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου, για τη Λιβύη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κάθριν Άστον.

12:53 Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ερευνα για διάπραξη «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και για «μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού» εις βάρος 10-15 Λίβυων αξιωματούχων, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ElPais. Ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Ο εισαγγελέας πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Χάγη στις 14.00 ώρα Ελλάδος κατά την οποία θα δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα ονόματα των αξιωματούχων και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την κατάσταση στη Λιβύη, αποφάσισε το περασμένο Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

12:35 ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επέμβαση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη, αναφέρουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

12:20 ΝΑΤΟ: To NATO δεν προβλέπεται να επέμβει στη Λιβύη, όμως προετοιμάζεται "για κάθε ενδεχόμενο", δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

11:15 Μαχητικά αεροσκάφη της Λιβύης βομβάρδισαν, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, την πόλη Μπρέγκα. Όπως έχει γίνει γνωστό οι επιθέσεις είχαν ως στόχο τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου. Βομβαρδίστηκαν και θέσεις ανταρτών στην πόλη Αζνταμπίγια, όπου σύμφωνα με το BBC σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Αναφορές υπάρχουν για ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που ετοιμάζουν επίθεση  έξω από την περιοχή Ρας Λανούφ, κοντά στη Μπρέγκα, όπου επίσης υπάρχει ένας τερματικός σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου. Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατευθύνονται από το πρωί στην πόλη Μπρέγκα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από μια ενδεχόμενη επίθεση.

10:07 ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΡΑΝ: Δύο πλοία του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, που διέπλευσαν την Διώρυγα του Σουέζ στην Αίγυπτο, αναμένεται να φθάσουν στην Ερυθρά Θάλασσα αργότερα σήμερα. Σύμφωνα με πηγή της Διώρυγας του Σουέζ, "τα δύο ιρανικά πλοία εισήλθαν στη Διώρυγα του Σουέζ στις 04:00 π.μ. (02:00 GMT) από την βόρεια είσοδο της Μεσογείου και κατευθύνονται προς την Ερυθρά Θάλασσα".

10:01 Το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας εξετάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Αμρ Μούσα. "Ενημερωθήκαμε για το σχέδιο του Τσάβες, αλλά αυτό είναι ακόμα υπό εξέταση. Είχαμε διαβουλεύσεις με πολλούς ηγέτες χθες", δήλωσε ο Μούσα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Καντάφι του πρότεινε τη θέσπιση μιας "διεθνούς ειρηνευτικής επιτροπής" στη Λιβύη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη χώρα. Ο Τσάβες, σε επικοινωνία που είχε με τον Καντάφι τη Δευτέρα, του πρότεινε τη σύσταση μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στη Λιβύη στην οποία θα συμμετέχουν πολλές φίλες χώρες που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο λίβυο ηγέτη και τους εξεγερθέντες, ενώ καταδίκασε κάθε στρατιωτική επέμβαση, η οποία όπως είπε, θα ήταν "καταστροφή". "Δεν είναι καλύτερο, αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μια αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέλφια μας να μη σκοτώνονται μεταξύ τους;", δήλωσε ο Τσάβες.

8:30 ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Τρεις άντρες του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού συνελήφθησαν την Κυριακή από ενόπλους στη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης ξένων πολιτών από τη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας.  "Το επιβεβαιώνουμε", δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη των τριών ανδρών που αποκάλυψε η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις άντρες του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού συνελήφθησαν από ενόπλους του συνταγματάρχη Καντάφι ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς με ελικόπτερο στη Σύρτη ενός Ολλανδού και ενός άλλου Ευρωπαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πολίτες παραδόθηκαν από τους Λίβυους στην ολλανδική πρεσβεία και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη Λιβύη.  "Εντατικές διπλωματικές συνομιλίες διεξάγονται τώρα για την απελευθέρωση των τριών ανδρών", ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Λιβύη
Για το ίδιο θέμα
Διυπουργική σύσκεψη για Λιβύη και βάση της Σούδας
Ρωσία: «Χασούρα» 4 δισ. δολαρίων στις πωλήσεις όπλων προς τη Λιβύη
Σφοδρές συγκρούσεις στη Λιβύη - Όλες οι εξελίξεις στο enet.gr
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Λιβύη