Έντυπη Έκδοση

ΝΕΑ ΔΟΝΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8 ΡΙΧΤΕΡ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Καμπανάκι για νέο χτύπημα στο Τόκιο

Η ανάγνωση της σεισμικής αλληλουχίας αποκαλύπτει μετατόπιση του σεισμικού φαινομένου προς τον Νότο, γεγονός που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την πρωτεύουσα

Η «επόμενη μέρα» είναι που απασχολεί τώρα την Ιαπωνία -ύστερα μάλιστα και από την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα-, καθώς οι σεισμολόγοι της αλλά και η διεθνής επιστημονική κοινότητα φαίνεται να συμφωνούν στην εκτίμηση ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ένας δεύτερος ισχυρότατος σεισμός θα πλήξει αυτή την ιδιαίτερα σεισμογενή νησιωτική χώρα.

Εκτιμήσεις που επιτείνουν την αγωνία και το δράμα της ιαπωνικής κοινωνίας που ακόμη μετρά τις πληγές της από τον προχθεσινό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ. Οι αναλύσεις των δεδομένων έχουν ήδη τεκμηριώσει το γεγονός ότι ο καταστροφικός αυτός σεισμός δεν ήταν παρά ο μετασεισμός μιας προηγούμενης δόνησης 7,2 Ρίχτερ, στις 9 Μαρτίου. Οι ίδιες αναλύσεις καταλήγουν στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ακόμη «ανακουφιστεί» κι απειλεί πολλές ευαίσθητες περιοχές, συμπεριλαμβανόμενου του Τόκιο, που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα νότια του επικέντρου του μεγάλου σεισμού της περασμένης Παρασκευής.

Τα νούμερα που συνοδεύουν τις επιστημονικές ανακοινώσεις δίνουν την αίσθηση του μεγέθους και της ισχύος των φυσικών φαινομένων που προκαλούν τους σεισμούς: Οι τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού που ολισθαίνουν κάτω από τα ιαπωνικά νησιά, προκαλώντας και τους τελευταίους ισχυρότατους σεισμούς, κινούνται με ταχύτητα 8 εκατοστών ετησίως, κίνηση που χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά ταχεία» για τα γεωλογικά δεδομένα. Ετσι, «αν και ο τελευταίος σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, δεν ήταν και εντελώς αναπάντεχος» σχολίασε σχετικά ο Τζον Μακλόσκι, γεωφυσικός σε βρετανικό πανεπιστήμιο, και είναι ο μόνος που διατυπώνει αυτή την εκτίμηση. Ο Μόργκαν Μοσέτι, γεωφυσικός στο Εθνικό Κέντρο Σεισμικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας, είναι κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι «οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για πολύ καιρό» και ότι η Ιαπωνία «αντιμετωπίζει κίνδυνο να υποστεί νέα δόνηση μεγέθους πάνω από 8 Ρίχτερ».

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την «ανάγνωση» της σεισμικής αλληλουχίας, που αποκαλύπτει μετατόπιση της δραστηριότητας προς Νότο και κατά μήκος του ρήγματος των τεκτονικών πλακών, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο το Τόκιο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αποτίμηση των ζημιών και η καταμέτρηση των θυμάτων και η γενική αίσθηση είναι ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα», καθώς τα εκατοντάδες θύματα και τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια του κόστους των ζημιών είναι το «λιγότερο που θα συνέβαινε μετά από μια τέτοια καταστροφή», κατά την αμερικανική εφημερίδα «Christian Science Monitor». Το γεγονός αυτό οφείλεται στην άριστη προετοιμασία της χώρας, που «απέδειξε, παρά το μεγάλο αριθμό των θυμάτων, ότι βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και μείωσε τις διαστάσεις της καταστροφής».

Μια διαφορετική αποτίμηση δίνει ο Γιοΐτσι Σιμάτσου, παλαίμαχος δημοσιογράφος της «Japan Times» και διασώστης σε πολλές φυσικές καταστροφές, σημειώνοντας ότι «οι ανθρώπινες ατέλειες και όχι οι δυνάμεις της φύσης είναι η πραγματική συμφορά», και καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι «ο σεισμός αυτός ήταν μια υπόμνηση από τα βάθη των ωκεανών, που πρέπει να αφυπνίσει την Ιαπωνία, κι εκείνη ως παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία να προχωρήσει στη δημιουργία ενός καθαρότερου, φυσικότερου και ασφαλέστερου τρόπου ζωής».

Μέχρι τότε, όμως, η Ιαπωνία έχει να λύσει πολλά από τα προβλήματα που της δημιούργησε ο φονικός σεισμός -εκτός από την ανοικοδόμηση και την επιστροφή της κοινωνικής ζωής στην κανονικότητα αντιμετωπίζει και την απειλή εκτροχιασμού της «εκκολαπτόμενης» οικονομικής της ανάκαμψης αλλά και την αύξηση του ήδη διογκωμένου δημόσιου χρέους της. Κυρίως όμως αντιμετωπίζει τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody's που μελετούν ήδη τις επιπτώσεις στην αξιοπιστία της ιαπωνικής οικονομίας.

Περισσότερο φιλικός, πάντως, αποδείχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που με το ευφυολόγημα «οι δεσμοί μας δεν κλονίζονται», ενημέρωσε την ιαπωνική κυβέρνηση ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν την Ιαπωνία «για να ξεπεραστεί η τραγωδία».

Ηδη στο Τόκιο η οικονομική δραστηριότητα έχει «παγώσει», καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τον επόμενο σεισμό, που «τεχνικά τουλάχιστον αναμένεται σύντομα», κατά τις σαφείς προειδοποιήσεις των σεισμολόγων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Για το ίδιο θέμα
Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία
Αιφνιδίασε ακόμη και τους σεισμολόγους
Φόβος για νέο Τσέρνομπιλ στη Φουκουσίμα
Συμφιλιωμένοι με τα Ρίχτερ