Ηλεκτρονική Έκδοση

Περίπουν 10 εκατοστά μετατόπισε τον άξονα της Γης ο σεισμός της Ιαπωνίας

Επίσης μετακινήθηκε 2,4 μέτρα το κεντρικό νησί της χώρας

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήγαγε το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστιολογίας της Ιταλίας, ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία μετακίνησε τη Γη στον άξονα της κατά σχεδόν 10 εκατοστά.

Επίσης, όπως δήλωσε ο Κένεθ Χάντατ, αμερικανός γεωφυσικός, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ισχυρότερος σεισμός στην ιστορία της Ιαπωνίας φαίνεται πως μετακίνησε το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα.

Οι επιπτώσεις αυτού του σεισμού στον άξονα της Γης φαίνεται πως είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες στην ιστορία από καταγεγραμμένους σεισμούς, αφού είναι μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού 9,1 βαθμών που έπληξε την Ινδονησία το 2004, αλλά μικρότερες από αυτές που είχε ο σεισμός που έπληξε τη Χιλή το 1960, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Αντόνιο Πιερσάντι.

Επισημαίνεται πως το 2010, επιστήμονες από τη NASA είχαν δηλώσει ότι ο σεισμός 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στη Χιλή τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν τόσο δυνατός ώστε μπορεί να μείωσε τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ο Ρίτσαρντ Γκρος που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA ανακάλυψε ότι ο περσινός σεισμός της Χιλής μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 8 εκατοστά.

Σημειώνεται πως η μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης μεταβάλλει κατά τι το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Έτσι, εκτιμάται πως μετά το σεισμό της Χιλής η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Ιαπωνία
Για το ίδιο θέμα
Ραδιενεργή απειλή, μετά τα ρίχτερ και το τσουνάμι