Ηλεκτρονική Έκδοση

Πάνω από 1.000 νεκροί - 15.000 αγνοούμενοι - 600.000 άστεγοι

Ιαπωνία: Τραγικός απολογισμός

Τουλάχιστον 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ιαπωνία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών και το τσουνάμι που την έπληξαν την Παρασκευή αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή σπίτια, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

"Περίπου 380.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια", ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

"Οι αρχές εκκένωσαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα", προσθέτει το Ocha, επικαλούμενο τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο φτάνουν στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων. Όπως επισημαίνει όμως ο ΟΗΕ “οι επιχειρήσεις διάσωσης εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές".

Παρόλα αυτά οι διασώστες κατάφεραν να διασώσουν 3.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ επτά ειδικοί του ΟΗΕ έφτασαν σήμερα στο Τόκιο για να βοηθήσουν τους Ιάπωνες ειδικούς να συντονίσουν τη δράση των διεθνών σωστικών συνεργείων.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία AIR Worldwide, που ειδικεύεται στην εκτίμηση κινδύνων, το κόστος του σεισμού της Ιαπωνίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να φτάσει τα 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία εκτιμά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές περιουσίες που καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες μεταξύ 14,5 και 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ, η ιαπωνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.000. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.

"Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες", δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί στη νομαρχία Ιουάτε.

Σε εθνικό επίπεδο περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Πολλοί αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με το δίκτυο Kyodo οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Ιαπωνία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Για το ίδιο θέμα
Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία