Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ η Λιβύη - Όλες οι εξελίξεις στο enet

Επιφυλακτική η Δύση, «Ο Καντάφι μπλοφάρει» λένε οι εξεγερμένοι

Τελευταία ενημέρωση:

Άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαλόγου με όλες τις πλευρές, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αντιδρώντας στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού στηρίζει και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Επιφυλακτικές δηλώνουν οι χώρες της Δύσης απέναντι στην ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε Μισράτα και Αζνταμπίγια, ενώ οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι ο Καντάφι «μπλοφάρει». Το enet παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:

18:22 "Κάποια κράτη, κυρίως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες αραβικές χώρες εργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν μία συμμαχία των προθύμων, στην οποία θα συμμετάσχουμε χωρίς καμία επιφύλαξη", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα. Η Γερμανία δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.

16:50 Αναφορές στο twitter για ισχυρές εκρήξεις στα δυτικά της Τρίπολης

16:35 Η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει την πρεσβεία της στην Τρίπολη της Λιβύης.

16:15 Ο πρωθυπουργός του Καναδά ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει καταδιωκτικά αεροσκάφη για τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

16:03 Μάχες εξακολουθούν να διεξάγονται και στην Αζνταμπίγια, ενώ αυτή την ώρα εκρήξεις ακούγονται σε πετρελαϊκή περιοχή στα βορειοδυτικά της Αζνταμπίγια, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

16:00 Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δηλώνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στον Καντάφι "να την κοροϊδεύει".

15:55 Μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν προσγειωθεί στη Μάλτα.

15:50 Οι δυνάμεις του Καντάφι εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τη Μισράτα, σύμφωνα με το Reuters. Είκοσι πέντε άνθρωποι, μεταξύ αυτών μικρά κορίτσια, έχουν μεταφερθεί νεκροί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι ο Καντάφι "μπλοφάρει".

15:45 Η Φινλανδία δήλωσε ότι θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της ΕΕ. Η Σουηδία εμφανίζεται πιο επιφυλακτική για τη στρατιωτική επέμβαση.

15:40 Ο Αραβικός Σύνδεσμος στηρίζει την εγκαθίδρυση ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του Ισάμ Γιούσεφ, του διευθυντή του γενικού γραμματέα του οργανισμού Αμρ Μούσα.

15:35 Τη Δευτέρα πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, όσον αφορά στη Λιβύη.

15:30 Σημαντική πτώση εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του καθεστώτος της Λιβύης να συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και να κηρύξει ανακωχή.

Η τιμή του brent υποχωρεί κατά 1% στα 113,87 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα έφτασε τα 115,96 δολάρια ανά βαρέλι. Χθες ενισχύθηκε κατά 4,30 δολάρια ή 3,9% στα 114,90 δολάρια ανά βαρέλι.  Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχωρεί κατά 0,6% στα 101 δολάρια ανά βαρέλι από 103,66 δολάρια ανά βαρέλι το πρωί.

Ο Μούσα Κούσα ανακοινώνει την κατάπαυση πυρός Ο Μούσα Κούσα ανακοινώνει την κατάπαυση πυρός 15:10 Η Λιβύη θα απελευθερώσει τους τέσσερις δημοσιογράφους που θεωρούνται εξαφανισμένοι από την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση των New York Times.

15:00 Ο Καντάφι θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του, δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

14:55 Περίπου 1.500 με 2.500 άτομα εγκαταλείπουν κάθε μέρα τη Λιβύη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον τελευταίο μήνα τη Λιβύη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

14:50 Η Γαλλία εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στην ανακοίνωση για κατάπαυση πυρός, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος στη χώρα δεν απομακρύνθηκε.

14:35 Άμεση κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης. Η Λιβύη διακόπτει κάθε στρατιωτική επιχείρηση, μια κίνηση που έχει ως στόχο την προστασία των πολιτών της χώρας, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μούσα Κούσα, ο οποίος προαναγγέλει την έναρξη διαλόγου με όλες τις πλευρές. "Είναι απαράδεκτο για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι επέτρεψε τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη", δήλωσε χαρακτηριστικά.

14:30 Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με 6 καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα.

Επίσης, η Ισπανία ανακοίνωσε μέσω της υπουργού Άμυνας Κάρμε Τσακόν, ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επιχείρησης στη Λιβύη, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου της.

Ρας Ατζίρ, σύνορα Λιβύης - Τυνησίας Ρας Ατζίρ, σύνορα Λιβύης - Τυνησίας Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να περιμένει την απόφαση της βουλής για να διατάξει τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις στη Λιβύη.

14.23 Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) ανακοίνωσε σήμερα ότι, κατόπιν έκκλησης των 39 χωρών μελών της, απαγόρευσε όλες τις εμπορικές πτήσεις επάνω από και προς τη Λιβύη αρνούμενη κάθε σχέδιο πτήσης που περιλαμβάνει υπέρπτηση της Λιβύης ή που αιτείται είσοδο στον λιβυκό εναέριο χώρο με εξαίρεση τις ανθρωπιστικές πτήσεις. Επίσης, η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι κατόπιν απευθείας επικοινωνίας που είχε με τις λιβυκές αρχές επιβεβαιώνει ότι ο εναέριος χώρος της Λιβύης είναι ανοικτός, αποσύροντας προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο για το αντίθετο.

14.11 Ανοικτό άφησε η Γερμανία το ενδεχόμενο να απελευθερώσει αεροσκάφη αναγνώρισης και συντονισμού των ΗΠΑ που θα επιτηρούν τις ενέργειες εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι. Το NATO έχει ήδη αναθέσει την 24ωρη παρακολούθηση της Λιβύης σε αεροσκάφη τύπου AWACS τα οποία έχουν βάση τη Γερμανία. Περίπου το ένα τρίτο των πληρωμάτων ανήκουν στη Γερμανική πολεμική αεροπορία και η απόφαση θα ληφθεί “με αντάλλαγμα” την αποστολή περισσότερων πληρωμάτων στο Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει διαμηνύσει ότι  γερμανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Η αύξηση του αριθμού των γερμανικών πληρωμάτων AWACS στο Αφγανιστάν προϋποθέτει την έγκριση του κοινοβουλίου, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολη καθώς η αποστολή στη χώρα της Ασίας αντιμετωπίζεται με εντεινόμενη δυσαρέσκεια, ενώ η κεντροδεξιά πασχίζει να διατηρήσει τον έλεγχο στις τοπικές εκλογές σε έξι κρατίδια.

13.48 Βρετανία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado καθώς και αεροσκάφη εναέριας τροφοδοσίας και παρακολούθησης" μέσα στις επόμενες ώρες προς τις βρετανικές αεροπορικές βάσεις από όπου θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Επίσης ανακοίνωσε ότι αύριο θα διεξαχθούν για το θέμα της Λιβύης συνομιλίες με διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες στο Παρίσι, όπου σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, του υπουργού Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Εντουάρ Γκιγιό.

13.38 Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποιήσουν την απειλή να επιτεθούν στη Βεγγάζη αυτό θα αποτελέσει έγκλημα πολέμου δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο, που διεξάγει έρευνα για τις ενέργειες του Καντάφι και του στενού του κύκλου που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Ο Οκάμπο δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Λιβύης επιτεθεί σε αμάχους.

12.49 Αραβικός Σύνδεσμος: Ο ηγέτης του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε σήμερα ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη έχει στόχο την προστασία των πολιτών και δεν καλύπτει οποιουδήποτε τύπου εισβολή, ενώ κάλεσε και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Ο Μούσα δήλωσε ότι η συμμετοχή των αραβικών κρατών στην εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα συζητηθεί σε διμερές επίπεδο, καθώς στο ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου που στηρίζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, δεν συγκεκριμενοποιείται η λήψη άλλων μέτρων από τα αραβικά κράτη.

12.42 Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα στη Λιβύη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

12.38 Αποστολές όπλων προς τις δυνάμεις των εξεγερμένων στη Λιβύη έχουν ξεκινήσει οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου, με την ανοχή των ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της λιβυκής εξέγερσης. Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι οι αποστολές, κυρίως αυτόματων όπλων και πυρομαχικών, μέσω των λιβυο-αιγυπτιακών συνόρων έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε από την αμερικανική ούτε από την αιγυπτιακή πλευρά, ενώ εκπρόσωπος των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη επιβεβαίωσε την αποστολή όπλων χωρίς να προσδιορίζει την προέλευσή τους.

12.26 Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν σήμερα κατά τον βομβαρδισμό της ελεγχόμενης από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις πόλης Μισράτα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές. Η πόλη σφυροκοπείται από δυνάμεις προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι.

12.16 Ινδία: Ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η Ινδία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον πληθυσμό και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής "εκτός (οποιασδήποτε) ξένης ανάμειξης" υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν συνολικά έξι εκατομμύρια εργαζόμενοι ινδικής υπηκοότητας στις περιοχές αυτές. Η Ινδία απείχε της ψηφοφορίας για το κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Πριν από λίγες μέρες ο Καντάφι είχε καλέσει τις εταιρείες της Ινδίας, της Ρωσίας και της Κίνας να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση του λιβυκού πετρελαίου μετά την αποχώρηση των περισσότερων ξένων πετρελαϊκών εταιρειών.

12.05 Αποκλείει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, ο πρεσβευτής της οποίας στον ΟΗΕ απείχε από την απόφαση χαρακτηρίζοντας "λυπηρό" το ότι "επικράτησε το πάθος για χρήση στρατιωτικής ισχύος" ενώ πρόσθεσε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός.

11.54 Γερμανία: Το Βερολίνο δεν είναι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης, αλλά κατανοεί την επιθυμία των συμμάχων του να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της αποχής της χώρας του από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τονίζοντας ότι “ύστερα από εκτίμηση των κινδύνων, καταλήξαμε στο ότι δε θέλουμε να εμπλέξουμε Γερμανούς στρατιώτες σε έναν πόλεμο, σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη”.

11.45 Βρετανία: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα το πρωί συγκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πριν προβεί σε ανακοινώσεις στο κοινοβούλιο, ενώπιον του οποίου θα διευκρινίσει υπό ποιες συνθήκες θα συμμετάσχει η χώρα στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο πλέουν δύο βρετανικές φρεγάτες, το HMS  Westminster και το HMS Cumberland, ενώ η Βρετανία διαθέτει αεροπορικές βάσεις στη Μάλτα και την Κύπρο, αλλά χρειάζεται την έγκριση των κυβερνήσεων των δύο χωρών προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει.

Η απόφαση δίνει την άδεια για τη λήψη "κάθε αναγκαίου μέτρου" για την προστασία των πολιτών και τον τερματισμό των επιθέσεων του λιβυκού κυβερνητικού στρατού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής κατοχής.

Εντός της ημέρας συναντώνται οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν τη στάση τους απέναντι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε τη χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη και κήρυξε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Οποιαδήποτε νατοϊκή επιχείρηση θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των κρατών-μελών του οργανισμού, αλλά Τουρκία και Γερμανία έχουν ταχθεί ενάντια στο ενδεχόμενο μιας συμμαχικής επέμβασης.

11.22 Η Τουρκία καλεί σε άμεση κήρυξη εκεχειρίας στη Λιβύη και δηλώνει αντίθετη στην ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεν δεσμευτική την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά επέμεινε στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Η Τουρκία το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα ταχθεί ενάντια στην ξένη στρατιωτική επέμβαση.

11.12  “Ο λιβυκός στρατός θα περικυκλώσει, αλλά δεν θα εισβάλει στη Βεγγάζη, και ειδικές δυνάμεις θα σταλούν για να αφοπλίσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκεται η πόλη. Παράλληλα ο στρατός θα διευκολύνει την απομάκρυνση των κατοίκων”. Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera στον γιο του Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.

11.00 Μια γυναίκα, η οποία είναι μεταξύ των τεσσάρων δημοσιογράφων της εφημερίδας New York Times, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί στη Λιβύη, συνελήφθη και θα αφεθεί ελεύθερη, δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη, ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι. Ωστόσο δεν κατονόμασε τη δημοσιογράφο και συνεπώς δεν επιβεβαιώθηκε εάν πρόκειται για τη φωτογράφο Λίνσεϊ Αντάριο. Ο Λευκός Οίκος έχει απευθύνει έκκληση στις λιβυκές αρχές να προστατεύσουν τους τέσσερις δημοσιογράφους. Ο γιος του Καντάφι τόνισε ότι οι Λίβυοι διάκεινται ευνοϊκότερα απέναντι στους Αμερικανούς απ΄ό,τι στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους επειδή αρχικά η Ουάσινγκτον δεν ζήτησε στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης. Ωστόσο, χθες, οι Αμερικανοί ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπέρ της απόφασης για στρατιωτική επέμβαση.

10.53 Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα ξεκινήσουν “εντός ολίγων ωρών” με τη συμμετοχή Γάλλων δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν. Χαρακτήρισε την επέμβαση ως “μια στρατιωτικού χαρακτήρα επιχείρηση για να προστατευθεί ο λιβυκός λαός και να του επιτραπεί να φθάσει στην ελευθερία και για να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι” και δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της Γερμανίας.

Νορβηγία και Δανία έχουν επίσης δηλώσει έτοιμες να συμβάλουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με την υπουργό Εξωτερικών της τελευταίας να κάνει λόγο για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αποκλείοντας τη συμμετοχή της σε δύναμη κρούσης. Το Κατάρ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

10.42 Η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε κάθε μετακίνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι "μέχρι νεωτέρας απόφασης" δεν θα δεχτεί κανένα αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Η πληροφορία προέρχεται από τις αρχές της Μάλτας.

10.30 Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της πόλης Μισράτα, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, από δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών από το βράδυ της Πέμπτης “εκατοντάδες βόμβες κάθε είδους πέφτουν στην πόλη” ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των θυμάτων. Αντικρουομένες ήταν οι χθεσινές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη καθώς το καθεστώς Καντάφι ισχυριζόταν ότι την έχει καταλάβει, ενώ η αντιπολίτευση το διέψευδε.

09:00 Με 10 ψήφους υπέρ, καμία κατά και πέντε χώρες (Γερμανία, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) να απέχουν της ψηφοφορίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τα ξημερώματα της Παρασκευής την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Για το ίδιο θέμα
Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Λιβύη
Λιβύη ώρα μηδέν