Ηλεκτρονική Έκδοση

Με περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν συνδράμει το ΝΑΤΟ η Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ ενέκρινε την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ύστερα από την απόσυρση των Γερμανών στρατιωτών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Περίπου 300 στελέχη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας θα μεταβούν στο Αφγανιστάν και θα αναλάβουν τη λειτουργία αεροσκαφών – συστημάτων εναέριας επιτήρησης και ελέγχου (AWACS) στον εναέριο χώρο.

Σκοπός της επιχείρησης αυτής, είναι να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να μεταφέρει δυνάμεις στη Μεσόγειο ώστε να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επεμβάσεις κατά της Λιβύης. Η απόφαση πρόκειται να εγκριθεί από τη βουλή την Παρασκευή.

Η Γερμανία απείχε την περασμένη εβδομάδα από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη. Στη συνέχεια απέσυρε τέσσερα πολεμικά πλοία από τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας θα αποσυρθούν από τις πτήσεις των AWACS στην Μεσόγειο, αλλά διέψευσε ότι πρόκειται για μια απευθείας "ανταλλαγή". Ο ντε Μεζιέρ επανέλαβε τις γερμανικές επιφυλάξεις για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, για την οποία θα απαιτείτο η έγκριση της γερμανικής βουλής.

"Εάν από τις αποστολές αναγνώρισης και μόνο προχωρούσαμε σε ενδεχόμενη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα χρειαζόμασταν την εντολή της Μπούντεσταγκ. Δεν θέλουμε να την ζητήσουμε διότι δε συμμετέχουμε σε αυτή τη στρατιωτική δράση", είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, απηχώντας τις δηλώσεις που είχε κάνει στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Η ανάπτυξη δυνάμεων στο Αφγανιστάν αποτελεί "ανακούφιση των πόρων του NATO και μια πολιτική ένδειξη της αλληλεγγύης μας με τη συμμαχία", πρόσθεσε ο ντε Μεζιέρ.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε ότι δεν ανησυχεί σχετικά με το ενδεχόμενο η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη να "εκτρέψει" στρατιωτικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο η επιχείρηση στη Λιβύη να μετακινήσει το επίκεντρο της προσοχής από τον μακροχρόνιο πόλεμο στο Αφγανιστάν ο Πετρέους είπε πως "η σύντομη απάντηση είναι 'όχι'.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
Λιβύη
ΝΑΤΟ
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Επιπλέον στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων προαναγγέλλει η Γερμανία