Ηλεκτρονική Έκδοση

Το αυτοκίνητο επιλέγουν οι Ευρωπαίοι για τις μετακινήσεις τους

Το 53% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο στις μετακινήσεις του ενώ το 22% επιλέγει τη συγκοινωνία για τη μεταφορά του. Το 13% επιθυμεί περπατώντας να φτάσει στον προορισμό του και το 7% επιλέγει το ποδήλατο, ενώ μόλις το 2% είναι οι μηχανόβιοι της ευρωπαϊκής επικράτειας. Αυτά προκύπτουν από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως το 59% των ανδρών προτιμούν το αυτοκίνητο, ενώ αντιθέτως οι γυναίκες επιλέγουν τα δημόσια μέσα και το περπάτημα.

Το 68% των Ευρωπαίων θα δέχονταν να οδηγούν με μικρότερη ταχύτητα προκειμένου να μειώσουν τους ρύπους, ενώ το 62% δεν έχουν αντίρρηση να οδηγούν μικρότερο αυτοκίνητο για τον ίδιο λόγο. Όσον αφορά την ιδέα της αλλαγής του επιθυμητού αυτοκινήτου για την μείωση των ρύπων πρώτοι στην σειρά κατάταξης έρχονται οι Κύπριοι, και ακολουθούν οι Έλληνες, οι Λουξεμβούργιοι και οι Γάλλοι. Όταν το κόστος αγοράς του αυτοκινήτου αναβαθμίζεται ως παράγοντας «πράσινης τεχνολογίας», η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής: Κύπριοι, Λουξεμβούργιοι, Έλληνες και Σουηδοί.

Το 71% των Ευρωπαίων αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους καθώς θεωρούν το αυτοκίνητο πιο βολικό.

Το αυτοκίνητο επιλέγουν κατά κύριο λόγο οι Κύπριοι, οι Σουηδοί, οι Ιρλανδοί, και οι Γάλλοι. Οι Έλληνες βρίσκονται κάπου στη μέση, ενώ χαμηλά στην κατάταξη βρίσκονται Λετονοί, οι Ούγγροι και οι Ρουμάνοι.

Υπέρ των δημοσίων μέσων μεταφοράς είναι οι Τσέχοι, οι Λετονοί, οι Ούγγροι, οι Πολωνοί, οι Σλοβάκοι και οι Ισπανοί, ενώ το ποδήλατο επιλέγουν οι Ολλανδοί, οι Ούγγροι, οι Δανοί, οι Σουηδοί, οι Φιλανδοί και οι Γερμανοί.

Οι Έλληνες επιλέγουν με ποσοστό 46% το αυτοκίνητο και 25% τα δημόσια μέσα, ενώ δικαιολογούν την προτίμησή τους αυτή επειδή τα δημόσια μέσα εξυπηρετούν "σε χαμηλή πυκνότητα δρομολογίων" (65%), "δεν έχουν ανταποκρίσεις" (60%), το ΙΧ είναι "πιο βολικό" (54%), υπάρχει "έλλειψη ενημέρωσης για τα δρομολόγια" (53%), δεν έχουν "αξιοπιστία" (44%), υπάρχει θέμα "ασφάλειας" (38%) και είναι "ακριβά" (37%).

Σύμμαχοι του ενιαίου εισιτηρίου, που περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με όλα τα δημόσια μέσα είναι οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Κύπριοι, οι Λουξεμβούργιοι και Ιταλοί, ενώ δεν συγκινούνται απ΄αυτό οι Λετονοί, Φιλανδοί, Ολλανδοί και Τσέχοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Ερευνα και Ανάπτυξη