Ηλεκτρονική Έκδοση

Ατασθαλίες και νοθεία στις εκλογές διαπιστώνει ο ΟΑΣΕ

Επανεξελέγη πρόεδρος του Καζακστάν ο Ναζαρμπάγεφ

Τελευταία ενημέρωση:

Με το ποσοστό του 95,5%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επανεξελέγη στο αξίωμα. Ωστόσο οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δηλώνουν ότι οι εκλογές δεν ήταν δημοκρατικές.

Ο 70χρονος Καζάκος ηγέτης ανακοίνωσε πως είναι ο νικητής των πρόωρων προεδρικών εκλογών. "Τα πρώτα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και των exit poll δείχνουν πως ο λαός του Καζακστάν, οι συμπολίτες μας, εγκρίνουν το έργο που έκανα τα τελευταία είκοσι χρόνια", δήλωσε.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργότερα σήμερα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των Καζάκων στις εκλογές άγγιξε το 89,9%.

Ωστόσο στην έκθεση του ΟΑΣΕ τονίζεται ότι είναι αναγκαίες οι  μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή πραγματικών δημοκρατικών εκλογών  και πως η  ψηφοφορία ανέδειξε ελλείψεις ανάλογες με αυτές που εμφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκλογών.

Ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν "σοβαρές ατασθαλίες", όπως η εμφάνιση πανομοιότυπων υπογραφών στους εκλογικούς καταλόγους και περιπτώσεις νοθείας με γέμισμα των καλπών.

"Η καταμέτρηση των ψήφων (...) δεν έγινε σε συνθήκες διαφάνειας", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι "στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν σε περιοριστικό κλίμα που υπαγορεύει την αυτολογοκρισία".

 "Αυτές οι εκλογές δείχνουν ότι η χώρα έχει ακόμη ανάγκη από βελτιώσεις για να ανταποκριθεί στις δημοκρατικές δεσμεύσεις της, κυρίως στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου και του συναθροίζεσθαι", δήλωσε ο Τονίνο Πίκουλα, παρατηρητής του ΟΑΣΕ.

Ωστόσο ο  πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνεχάρη σήμερα τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ για την εκλογή του για μια νέα πενταετή θητεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Μεντβέντεφ τηλεφώνησε στον Ναζαρμπάγεφ και του εξέφρασε τα "εγκάρδια συγχαρητήριά του για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών" και για την "περισσότερο από πειστική νίκη" που πέτυχε ο απερχόμενος πρόεδρος σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας

Σημειώνεται ότι καμία ψηφοφορία στο Καζακστάν δεν έχει κριθεί ότι διεξήχθη υπό συνθήκες ελευθερίας από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Ο 70χρονος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 22 χρόνια και προκήρυξε αιφνιδιαστικά προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο για τις 3 Απριλίου.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία, κρίνοντας ότι δεν είχε χρόνο για να οργανώσει προεκλογική εκστρατεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Καζακστάν