Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο νοσοκομείο παραμένει ο Αιγύπτιος πρόεδρος

Δίκη στις 19 Απριλίου για τον Μουμπάρακ και τους γιούς του

Τελευταία ενημέρωση:

Σε δίκη, στις 19 Απριλίου, κλήθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και οι δύο γιοι του, Αλαά και Γκαμάλ, οι οποίοι παράλληλα έχουν τεθεί υπό κράτηση για διάστημα 15 ημερών, κατόπιν απόφασης της αιγυπτιακής εισαγγελίας. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το θάνατο περίπου 800 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και για τη βία που άσκησαν κατά την καταστολή της, καθώς και για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Υπό την προστασία της αστυνομίας ανακρίνονται οι γιοι του Μουμπάρακ Υπό την προστασία της αστυνομίας ανακρίνονται οι γιοι του Μουμπάρακ Όπως μετέδωσε αργά σήμερα το βράδυ η κρατική τηλεόραση ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε την κλήτευσή τους για τον θάνατο αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και την κατάχρησης εξουσίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου παραμένει στο νοσοκομείο του Σαρμ Ελ-Σεΐχ, αφότου υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανάκρισής του. Χθες βράδυ, ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι ο Μουμπάρακ βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο, νοσοκομειακή πηγή που επικαλείται σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

«Θα ασκήσω το νόμιμο δικαίωμά μου να υπερασπιστώ τη φήμη μου καθώς και εκείνη της οικογένειάς μου», είχε δηλώσει χθες ο Χόσνι Μουμπάρακ, ενόψει της ανάκρισής του. Ο Μουμπάρακ επέμεινε ότι τα στοιχεία που θα δώσει στον εισαγγελέα θα αποδείξουν ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, ούτε έχει επωφεληθεί οικονομικά από τη θέση εξουσίας που κατείχε τόσα χρόνια στην Αίγυπτο, καθώς και ότι από τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, τόσο των δικών του όσο και των γιων του, θα φανεί ότι δεν έχουν διαπράξει παράνομες πράξεις.

Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, οι γιοι του Μουμπάρακ οδηγούνται στη φυλακή Τόρα στο Κάιρο από το Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου ανακρίνονταν. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανάκρισης του Χόσνι Μουμπάρακ στο διεθνές νοσοκομείο του θερέτρου αυτού στο Σινά.

Οι στρατιωτικοί που έχουν αναλάβει την εξουσία στη Αίγυπτο, έπειτα από την αποχώρηση του Μουμπάρακ, έχουν γίνει αποδέκτες το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα έντονων πιέσεων από διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, προκειμένου να προχωρήσουν στην προσαγωγή σε δίκη του Μουμπάρακ και των στελεχών του καθεστώτος του. Την Τρίτη στρατιώτες διέλυσαν πενθήμερη καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ.

"Θέλουμε τα λεφτά μας, θέλουμε να δικαστούν οι κλέφτες", φώναζαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Μουμπάρακ.

Το γεγονός ότι ο Μουμπάρακ ανακρίθηκε, δεν σημαίνει ότι αρχίζει η δίκη του, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το στρατιωτικό καθεστώς έχει ήδη παγώσει τις καταθέσεις του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για το πάγωμα των κεφαλαίων που μπορεί να διαθέτει στο εξωτερικό. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για την πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού, ο οποίος απαιτεί ο πρώην πρόεδρος να προσαχθεί σε δίκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Για το ίδιο θέμα
Σε κατάθλιψη ο Μουμπάρακ σύμφωνα με αιγυπτιακό δημοσίευμα