Ηλεκτρονική Έκδοση

«Τριγμοί» στην Ευρωζώνη από την ακροδεξιά νίκη στη Φινλανδία

Τελευταία ενημέρωση:

Σε θρίλερ για την Πορτογαλία και κατά συνέπεια την Ευρωζώνη μετατρέπονται τα αποτελέσματα των εκλογών στην Φινλανδία. Η θεαματική άνοδος των ποσοστών του εθνικιστικού και ακροδεξιού κόμματος «Αληθινοί Φινλανδοί» το οποίο κατέλαβε 39 έδρες από τις 5 που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο, ενδέχεται να βάλουν στην κυβέρνηση ένα κόμμα που αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο ηγέτης των "Αληθινών Φινλανδών", Τίμο Σόινι Ο ηγέτης των "Αληθινών Φινλανδών", Τίμο Σόινι Το πακέτο στήριξης για την Πορτογαλία ενδέχεται λοιπόν να συναντήσει φινλανδικό μπλόκο, καθώς η χώρα είναι η μόνη στην Ευρωζώνη που μπορεί να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της Ε.Ε. για τη στήριξη των υπερχρεωμένων κρατών. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ο ηγέτης των "Αληθινών Φιλανδών", Τίμο Σόινι ανέφερε: "Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας δεν θα επιβιώσει. Το πακέτο που υπάρχει, δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει". Τόνισε δε, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο πορτογαλικό πακέτο διάσωσης.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει 44 έδρες στο κοινοβούλιο (-6) και ποσοστό 20,4%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 42 (-3), με ποσοστό 19,1%, οι Αληθινοί Φινλανδοί 39 (+34), με ποσοστό 19%, το Κέντρο 35 (-16) με ποσοστό 15,8%, η Αριστερή Συμμαχία 14 (-3) με ποσοστό 8,1%, οι Πράσινοι 10 (-5) με ποσοστό 7,2%, το Κόμμα του Σουηδικού Λαού 9 έδρες και ποσοστό 4,3%, οι Χριστιανοδημοκράτες 6 έδρες (-1) και ποστοστό 4% και 1 έδρα με ποσοστό 0,4% πάει σε άλλο κόμμα.

Μεγάλη ήταν η ήττα για το Κεντρώο Κόμμα της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμ, που έχασε 16 έδρες και αναδεικνύεται σε τέταρτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Η ίδια, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα τόνισε ότι το κόμμα προφανώς υπέστη φθορά από τα οκτώ χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση της ως αρχηγός του κόμματος. Η "Εθνική Συμμαχία" έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής του, ωστόσο η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να ανατεθεί στον 39χρονο Γίρκι Κατάινεν. Από τα δύο άλλα κόμματα που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, οι Πράσινοι έχασαν πέντε έδρες και πέφτουν στις 10 ενώ το Λαϊκό Σουηδικό Κόμμα διατηρεί τις 9 έδρες του.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

5 σχόλια

1 Ο/Η Αντώνης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Τα αποτελέσματα αποτελούν έκπληξη ακόμα και για τους Φινλανδούς. Οι τελευταίες εκτιμήσεις έδιναν πολυ μεγαλύτερο ποσοστά στο κόμμα της πρωθυπουργού (Κέντρωο, πρώην Αγροτικό Κόμμα) αλλά οι Αληθινοί Φινλανδοί (ΑΦ) έκαναν την έκπληξη και παρολίγο να καταλάβουν την δεύτερη θέση απο τους Σοσιαλδημοκράτες που πέτυχαν αρνητικό ρεκορ όλων των εποχών! Παρολαταύτα είναι δεύτερη δύναμη και πιθάνοτατα θα συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Όσο για τους ΑΦ, που δεν κάτι διαφορετικό απο το δικό μας ΛΑΟΣ, η θέση του είναι δύσκολη καθώς θα πρέπει να έρθει σε συμβιβασμό γύρω απο την ευρωπαική πολιτική του, ιδιαίτερα με ενα συντηρητικό κόμμα που θα εκλέξει πρωθυπουργό φιλο-ευρωπαιστη (Καταινεν).

Οι εκλογές εαν μην τι άλλο είναι μια συντριβή για τα κόμματα της αριστεράς και κυριώς για το κεντρώο κόμμα και τους πράσινους. Η επιτυχία των ΑΦ στηρίχθηκε σε μια αντι-ευρωπαϊκή ρητορική, στο κλασσικό λαικιστικό σύνθημα "φινλανδικες δουλιές για φινλανδους εργάτες" και χάρη στην χαρισματική μορφή του ηγέτη τους. Εκεί βρίσκεται και αδυναμία του κόμματος, καθώς αποτελεί ενα κόμμα που έχει στελεχωθεί με απογοητευμένα στελέχη σχεδόν όλων των κομμάτων και δρα εντελώς καιροσκοπικά.

Η σύντομη πολιτική ιστορία της Φινλανδιας μας διδάσκει οτι τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυνερνητικό συνασπισμό προσυπογράφουν μια διακύρηξη για τις κατευθύνσεις της πολιτικής τους. Εαν οι ΑΦ θέλουν να να γίνουν μέλη της κυβέρνησης, τότε ισως χρεαστούν να ρίξουν τους τόνους και τις αντιρήσσεις τους για τοι μηχανισμό διάσωσης των χρεοκωπημένων μελών-κρατών.
2 Ο/Η Γιώργος.Κ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Είναι ευκαιρία να βγει μπροστά η Ελλάδα και να ζητήσει να ξεχαστούν τα παράλογα επιτόκια και τοκοχρεολύσια.
Δεν νομίζω ότι με τέτοιο παράλογο χρέος έχουμε κάποια ελπίδα να σωθούμε.
Υπάρχει και το'' Απεχθές χρέος'',το οποίο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες στο παρελθόν.
Ιδού λοιπόν η μεγάλη ευκαιρία του Ελληνικού κράτους.
3 Ο/Η Η άνοδος του 4ου Ραιχ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Η άνοδος ακροδεξιών, λαικών-λαικιστικών, υπερεθνικιστικών δυνάμεων της Ευρώπης, είναι σημάδι φόβου, απαισιοδοξίας και τέλματος που χαρακτηρίζει την εποχή. Το τέλμα οφείλεται καθαρά σε πολιτικό και όχι οικονομικό έλλειμα. Πρώτον γιατί η Ευρώπη κυβερνάται από αδύναμους πολιτικούς και κατασκευασμένους ηγέτες με κύριο μέλημα τους να σέρνονται πίσω από τις δημοσκοπήσεις και να εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα που τους εξέλεξαν
χωρίς καθαρό και θετικό όραμα για την χώρα τους και την Ευρώπη. Δεύτερον γιατί οι πολιτικοί προτιμούν να καλύπτουν τις ανάγκες των χωρών σε χρήμα με δάνεια, αντί να το κάνουν με φόρους και αναδιανομή εισοδήματος που είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Τρίτον γιατί η διακυβέρνηση της Ευρώπης είναι πλέον οικονομική και όχι πολιτική. Αφού λοιπόν οι λαοί ψηφίζουν πολιτικούς αλλά κυβερνώνται από τραπεζίτες, μιλάμε πλεον για έλλειμα δημοκρατίας και για μια οικονομική δικτατορία, που βάζει την αγορά πάνω από όλα. Αυτές δεν είναι οι αρχές της ενωμένης ευρώπης και της δημοκρατίας, αλλά η απαρχή του τέταρτου ραιχ που είναι οικονομικό και όχι εθνικιστικό. Γι αυτό φοβάμαι πιό πολύ την Μέρκελ και τον Τρισέ από τους τυχάρπαστους τυχοδιώκτες ακροδεξιούς.
4 Ο/Η ergo έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ἡ Φινλανδία ΔΕΝ εἶναι «σκανδιναβική» χώρα. Εἶναι ἁπλῶς «βορειοευρωπαϊκή». Οἱ σκανδιναβικὲς χῶρες εἶναι: Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ἰσλανδία.
5 Ο/Η Ζάχος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Νομίζω ότι είναι κάτι που σκοπίμως περνάει
απαρατήρητο από τα ΜΜΕ....η στροφή του
κόσμου προς τα ακροδεξιά κόμματα δεν σημαίνει
ότι γοητεύεται από τον φασισμό αλλά δεν
αντέχει άλλο την λεγόμενη παγκοσμιοποίηση
με τα συνακόλουθά της....και ο μόνος φορέας
που μιλά ανοικτά εναντίον της είναι αυτός ...άρα
καρπώνεται και τα οφέλη.....
Τόσο απλό είναι.....
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 5

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φινλανδία
Πορτογαλία
Ευρωζώνη
Για το ίδιο θέμα
Στην Πορτογαλία η τρόικα για τους όρους του «πακέτου» διάσωσης
Θρίλερ η μάχη των βουλευτικών εκλογών στη Φιλανδία