Ηλεκτρονική Έκδοση

Μεσολάβηση των χωρών του Κόλπου για επίλυση της κρίσης στην Υεμένη

Υεμένη: Αρνείται να παραδώσει την εξουσία ο Σάλεχ

Τελευταία ενημέρωση:

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία πριν από τη λήξη της θητείας του το 2013, παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και τις διεθνείς εκκλήσεις. Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιανί, επισκέπτεται την Υεμένη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Σάλεχ, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

"Αυτοί που θέλουν να πάρουν την εξουσία πρέπει να λάβουν μέρος στις εκλογές, η αλλαγή δεν θα έλθει παρά μόνο μέσω της κάλπης κι εντός της συνταγματικής νομιμότητας", δήλωσε χθες ο Σάλεχ.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, ο Χάσαν Ζαΐντ, είπε ότι, στο πλαίσιο των συνομιλιών με το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, προτάθηκε να παραιτηθεί ο Σάλεχ έπειτα από 30 ημέρες αφού του δοθούν εγγυήσεις ότι δε θα παραπεμφθεί σε δίκη και ότι θα του δοθεί αμνηστία. "Αν αποδεχθεί αυτήν την προσφορά ο πρόεδρος Σάλεχ θα παραχωρήσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του για μια περίοδο 30 ημερών και κατόπιν θα υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του", ενώ ο αντιπρόεδρος θα παραμείνει στην εξουσία για δύο μήνες, ώσπου να γίνουν εκλογές για να αναδειχθεί νέος πρόεδρος, είπε ο Ζαΐντ που πρόσθεσε ότι υπήρξε και αμερικανική "συμμετοχή" στην κατάρτιση του σχεδίου αυτού. Ο Ζαΐντ είναι γενικός γραμματέας του ισλαμιστικού κόμματος αλ Χακ.

Ο Αμπντελατίφ μπιν Ρασίντ αλ-Ζαγιανί, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου των έξι χωρών του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν και Κουβέιτ), μετέβη σήμερα στην Υεμένη, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για την έξοδο της χώρας από την κρίση των τελευταίων μηνών.

Ο αλ-Ζαγιανί συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Υεμένης, Αμπού Μπακρ αλ-Κουρμπί. Θα ακουλουθήσει συνάντηση με τον Σάλεχ, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της χώρας.

Οι χώρες του Κόλπου καλούν τον Σάλεχ να εγκαταλείψει την εξουσία, δίχως ωστόσο να προτείνουν ένα χρονοδιάγραμμα, ενώ του προσφέρουν ασυλία, πρόταση που ωστόσο απέρριψε η αντιπολίτευση.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και σήμερα στους δρόμους της Τάιζ, νότια της πρωτεύσας Σαναά.

Στο μεταξύ, μια νέα εκδοχή της πρότασης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στην Υεμένη προβλέπει μια τρίμηνη διαδικασία μετάβασης που θα τερματιστεί με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Υεμένης.

Σύμφωνα με τη πρόταση, ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ θα υποβάλλει την παραίτησή του μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή της πρωτοβουλίας και θα παραδώσει τις εξουσίες στον αντιπρόεδρό του, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, του οποίου όμως η ταυτότητα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Υεμένη
Για το ίδιο θέμα
Υεμένη: Νέες αιματηρές συγκρούσεις • Διπλωματικό αδιέξοδο