Έντυπη Έκδοση

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ «ΦΑΒΟΡΙ» ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ο αποκεφαλισμός ενός σοσιαλιστή

Το σκάνδαλο της παραπομπής του Στρος-Καν στην αμερικανική Δικαιοσύνη και η προφυλάκισή του προκάλεσαν χιονοστιβάδα αντιδράσεων και άνοιξαν «το κουτί της Πανδώρας» με σωρεία αποκαλύψεων στα ΜΜΕ για την ιδιωτική ζωή του σοσιαλιστή ηγέτη.

Η δικαστική περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί ο Στρος-Καν, στερεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα από τον υποψήφιο «φαβορί» των δημοσκοπήσεων, στον οποίο η Αριστερά είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες της για την ανάκτηση της εξουσίας. Οι προεδρικές φιλοδοξίες του Στρος-Καν καταρρέουν, εφόσον η μακρά δικαστική διαδικασία τού αφαιρεί τη δυνατότητα κατάθεσης της προεδρικής υποψηφιότητας, 28 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου.

Οι σοσιαλιστές τηρούν στάση αναμονής μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για τη δικαστική έκβαση. Δείχνουν συμπαράσταση στον Στρος-Καν και τονίζουν ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν αποκεφαλίστηκε ούτε εξασθένησε». Κοινή γραμμή τους είναι να δηλώνουν ότι «όσα καταγγέλλονται δεν ανταποκρίνονται στην προσωπικότητά του, γιατί ο Στρος-Καν δεν υπήρξε ποτέ βίαιος». Οι στροσκανικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις στο ιστορικό των γεγονότων, τροφοδοτώντας τις εικασίες περί «σκευωρίας», «χειρισμού», «συνωμοσίας», που κυκλοφόρησαν ευρύτατα στην Αριστερά και στη Δεξιά.

«Στημένη παγίδα;»

Η ιστοσελίδα «20 minutes.fr» με τίτλο «Η υπόθεση Ντ-Σ είναι στημένη παγίδα;» θέτει ερωτήματα σχετικά με τις καταγγελίες και το πώς διαδόθηκε αμέσως, από μπλογκ οπαδού της Δεξιάς, η είδηση της σύλληψης. Η εφημερίδα «Les Echos», με τίτλο «το απίστευτο σενάριο», περιγράφει την «κάθοδο του Στρος-Καν στον Αδη», δίνοντας στοιχεία που καταρρίπτουν την εκδοχή της «φυγής» και επισημαίνοντας ανωμαλίες ως προς στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Αλλά από την άλλη πλευρά στα ΜΜΕ παρουσιάζονται συγκλίνουσες μαρτυρίες δημοσιογράφων για «παθολογικές σχέσεις του Στρος-Καν με τις γυναίκες», για «παρορμητική συμπεριφορά» και «ασυγκράτητες ορμές». Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, η ακάθεκτη ερωτική έφοδος και η επίμονη πιεστική πολιορκία του Στρος-Καν θα μπορούσε να ερμηνευθεί από μία γυναίκα και ως σεξουαλική επίθεση.

Η δημοσιογράφος-συγγραφέας Τριστάν Μπανόν, που αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είχε παρασυρθεί σε άδειο σπίτι και υπέστη σεξουαλική επίθεση του Στρος-Καν, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβάλει μήνυση, έστω εννέα χρόνια μετά τα γεγονότα. Η μητέρα της, Αν Μασουρέ, σοσιαλίστρια δημοτική σύμβουλος στην περιοχή Haute Seine, δήλωσε στην τηλεόραση ότι την είχε βρει σε κατάσταση σοκ μετά το περιστατικό. Την απέτρεψε τότε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, για να την προστατεύσει από σχόλια, αλλά και λόγω φιλικών σχέσεων με την οικογένεια του Στρος-Καν.

Δεχόταν απειλές

Ο Αντουάν Γκιράλ, δημοσιογράφος στη «Liberation», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «France Inter» ότι σε συνάντησή τους, στις 28 Απριλίου, ο Στρος-Καν τού έκανε εκμυστηρεύσεις για απειλές εναντίον του αν θέσει υποψηφιότητα. Αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο επιθέσεων για την πολυτέλεια του βίου του και για τις γυναίκες.

«Φοβόταν στημένες παγίδες τύπου "μία γυναίκα την οποία υποτίθεται θα είχε βιάσει σε ένα πάρκινγκ και στην οποία θα είχαν υποσχεθεί 500.000 ή 1 εκατομμύριο ευρώ. Μίλησε επίσης για απειλές ότι θα κυκλοφορήσουν φωτογραφίες από γιγάντιες ομαδικές ερωτικές σκηνές, απειλώντας ότι μπορεί να κυκλοφορήσει επίσης τέτοιες φωτογραφίες για τους αντιπάλους». Σύμφωνα με τη «Liberation», «ο Στρος-Καν σε πρόσφατη συνάντησή του σε διεθνή διάσκεψη με τον Νικολά Σαρκοζί τού ζήτησε να πάψει να λερώνει την ιδιωτική του ζωή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
ΗΠΑ
Γαλλία
Για το ίδιο θέμα
Προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής