Έντυπη Έκδοση

Αποποιήθηκε τη διπλωματική ασυλία αποδεχόμενος να κάνει τεστ DNA

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν έχει τη διπλωματική ασυλία που δικαιούνται όλοι οι επικεφαλής των εξειδικευμένων υπηρεσιών του ΟΗΕ -και το ΔΝΤ θεωρείται μία από αυτές-, όμως σιωπηρά την αποποιήθηκε αποδεχόμενος να υποβληθεί σε τεστ DNA και δηλώνοντας την πρόθεσή του να αμυνθεί έναντι των κατηγοριών που του αποδίδονται.

Αυτό υποστηρίζουν ειδικοί, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο προφυλακισθείς μπορεί να επικαλεστεί την ασυλία του ανά πάσα στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως είναι αυτό που έχει την αρμοδιότητα μιας τελικής απόφασης.

Η αμερικανική αστυνομία ήταν αυτή που μπέρδεψε τα πράγματα όταν μετά την προσαγωγή του Στρος-Καν δήλωσε ότι ο προσαχθείς δεν έχει ασυλία. Οταν ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πολ Μπράουνι ρωτήθηκε από πού προκύπτει αυτό, δεν απάντησε. Μια πρώτη προσέγγιση ειδικών ανέφερε ότι ο Στρος-Καν δεν καλύπτεται γιατί το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει διπλωματική ασυλία μόνο για πράξεις που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των μελών του. Κατά τον Γιόβαν Κουρμπάλιτζα όμως, διευθυντή του ελβετικού οργανισμού DiploFoundation που ερευνά τον ρόλο της διπλωματίας στη σύγχρονη εποχή, αυτό δεν ισχύει για τον διευθυντή του Ταμείου.

Η ασυλία του Στρος-Καν είναι ασυλία διπλωμάτη επικεφαλής εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ. Ως διπλωμάτης, με βάση τη Σύμβαση για τις Διπλωματικές Σχέσεις της Βιέννης (1961), έχει ασυλία για πράξεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του αλλά και εκτός. Το δε άρθρο 6 της Σύμβασης για τα Προνόμια και τις Ασυλίες Ειδικών Υπηρεσιών του 1947 εγκαθιδρύει την αρχή της ασυλίας για τους επικεφαλής αυτών των υπηρεσιών, επισημαίνει ο Κουρμπάλιτζα στο BBC. Ο Στρος-Καν όμως σιωπηρά την αποποιήθηκε. Απαιτείται βέβαια η τελική δήλωση του ΔΝΤ, «αλλά όταν ένα άτομο θέλει να αποποιηθεί την ασυλία, η δήλωση του ΔΝΤ είναι τυπικό θέμα».

Τι θα γίνει όμως αν ο Ντομινίκ Στρος-Καν θελήσει κάποια στιγμή να προσφύγει στην ασυλία του; Σε μια τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ -που μέχρι χθες βράδυ δεν είχε τοποθετηθεί επί του θέματος- θα κληθεί να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση, προβλέπει ο ειδικός σε θέματα διπλωματίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
ΔΝΤ
ΟΗΕ
Για το ίδιο θέμα
Προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής
ΔΝΤ: Ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν προστατεύεται από καμιά ασυλία