Έντυπη Έκδοση

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ...

Ευρω-απώλεια στο ΔΝΤ

Ο ρόλος της Ευρώπης στο ΔΝΤ τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς μετά την προφυλάκιση του διευθυντή του ιδρύματος, Ντομινίκ Στρος-Καν ενισχύονται τα σενάρια για την αντικατάστασή του, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να καθησυχάσουν τις αγορές, με τη διαβεβαίωση ότι το Ταμείο λειτουργεί ομαλά, παρά την απώλεια του διευθυντή του.

Μολονότι υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι βραχυπρόθεσμα ίσως δεν υπάρξει σοβαρό θέμα με τις διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη για τα προγράμματα σωτηρίας υπερχρεωμένων χωρών, γιατί σε αυτή τη φάση είναι η σειρά των Ευρωπαίων να κάνουν οικονομική πρόταση, ωστόσο ανοίγει μάλλον ένα θέμα για το ποιος διευθύνει το ίδρυμα, εκτιμά πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Πάντως, υπάρχει και ένα θέμα κύρους για το ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να βρει ξαφνικά έναν εξίσου ικανό διευθυντή για να κρατήσει το Ταμείο στην κεντρική θέση που έχει σήμερα ο θεσμός στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Αν ο Στρος-Καν παραιτηθεί, τότε ενδεχομένως θα υπάρξει δυσκολία στο να αντικατασταθεί με άλλον Ευρωπαίο.

Μέρκελ: «Ισχυροί λόγοι»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι υπάρχουν «ισχυροί λόγοι» να θελήσει η Ευρώπη να κρατήσει τη διεύθυνση του ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει καλούς υποψηφίους, αλλά πάντως δεν τίθεται ακόμα θέμα αντικατάστασης του Στρος-Καν. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να μπορεί να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο του στην επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι είναι ανάρμοστο να συζητείται διάδοχος και ότι η Ευρώπη δεν έχει αυτομάτως θέση, ωστόσο θα μπορούσε να έχει καλόν υποψήφιο. Το Ταμείο θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του, δήλωσε ο Ιταλός οικονομολόγος και αναλυτής Τζιάκομο Βατσιάγκο και πρόσθεσε ότι δεν κινδυνεύουν τα σχέδια διάσωσης. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στο ΔΝΤ και στην ικανότητά του να συνεχίσει την αποστολή του μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν. Την ίδια δήλωση έκανε και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ως προς τα σενάρια της διαδοχής τώρα, αποκλείστηκε πολύ γρήγορα η πιθανότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Υπέρ του Ντράγκι είχε ταχθεί η Μέρκελ, όταν θα τελείωνε η θητεία του Στρος-Καν. Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ιταλίας δήλωσε ότι ο Ντράγκι δεν ενδιαφέρεται και εμμένει στην υποψηφιότητά του να αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, διαδεχόμενος τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η επόμενη υποψηφιότητα είναι του Τούρκου Κεμάλ Ντερβίς, που έχει συνδεθεί με την οικονομική ανόρθωση της Τουρκίας. Ακολουθούν η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο Νοτιοαφρικανός Τρεβόρ Μανουέλ. Παραδοσιακά την ηγεσία του ΔΝΤ έχει Ευρωπαίος, αλλά η πίεση να ανατεθεί σε προσωπικότητα από αναδυόμενη οικονομική δύναμη, είναι μεγάλη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής