Έντυπη Έκδοση

Η Κομισιόν ξορκίζει «υποβαθμίζοντας» την απουσία Στρος-Καν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ευρωζώνης προσπάθησαν χθες να υποβαθμίσουν την υποχρεωτική απουσία του Ντομινίκ Στρος-Καν από τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών των 17 και τις επιπτώσεις της αντικατάστασης του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ για τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν διαβεβαίωσε χθες ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του στις χώρες όπως η Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα επιπτώσεων μετά την απομάκρυνση του Στρος-Καν από τη θέση του επικεφαλής του οργανισμού. «Συνεργαζόμαστε χέρι με χέρι με το ΔΝΤ και αυτό θα συνεχιστεί», είπε ο Αμαντέο Αλταφάιγ.

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης που διανύουν οικονομική κρίση, παρά τη σύλληψη του Στρος-Καν, έδωσε και η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από την έναρξη των εργασιών των υπουργών της ευρωζώνης. Τον Στρος-Καν αντικατέστησε στη σύνοδο η Αιγύπτια Νεμάτ Σαφίκ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για την Ευρώπη. Στη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι δεν επηρεάζει τη λειτουργία του ΔΝΤ και ούτε βέβαια τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης και τη λύση των προβλημάτων.

Η υπουργός της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δήλωσε από την πλευρά της ότι «φυσικά και μπορεί να λειτουργήσει» το ΔΝΤ χωρίς τον Στρος-Καν και πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής