Ηλεκτρονική Έκδοση

ΔΝΤ: Ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν προστατεύεται από καμιά ασυλία

Τελευταία ενημέρωση:

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν δεν απολαμβάνει καμιά ασυλία που θα τον προστάτευε από την δίωξη για την υπόθεση απόπειρας βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης για την οποία έχει προφυλακιστεί, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

 "Η ασυλία του γενικού διευθυντή είναι περιορισμένη και δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Στο μεταξύ, και πριν ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο από τις αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ χαίρει της διπλωματικής ασυλίας, ο επικεφαλής του ταμείου αποποιήθηκε σιωπηρά την ασυλία αποδεχόμενος να υποβληθεί σε τεστ DNA δηλώνοντας την πρόθεσή του να αμυνθεί ενάντι του κατηγορητηρίου.

Το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει ασυλία για τους ξένους υπαλλήλους αυτού του χρηματοπιστωτικού θεσμού. Η ασυλία αφορά "τις πράξεις στις οποίες προέβησαν κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους, εκτός και αν το Ταμείο παραιτηθεί αυτής της ασυλίας" (άρθρο ΙΧ, εδάφιο 8).

Ο Στρος Καν, προφυλακίστηκε χθες Δευτέρα στις φυλακές Rikers Island στη Νέας Υόρκης, με τις κατηγορίες απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και ομηρίας έπειτα από καταγγελία εργαζόμενης σε ξενοδοχείο της Ν.Υόρκης όπου διέμενε ο Στρος Καν, και τώρα αναμένει από ένα Σώμα ενόρκων να αποφασίσει αν θα του απαγγείλει επίσημα κατηγορίες ή όχι.

Δύσκολο να διαχειριστεί τις κατηγορίες του ο Στρος Καν εκτιμά ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Κέρι

Ανησυχητικές εάν όχι καταδικαστέες χαρακτήρισε τις συνθήκες για το Ντομινίκ Στρος Καν, ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, μιλώντας για τη σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνοντας όμως ότι είναι νωρίς για να του ζητηθεί να παραιτηθεί από τη θέση του. Ωστόσο θεωρεί πολύ δύσκολο εκ μέρους του Στρος Καν να διαχειριστεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται λέγοντας: «Εάν οι αποδέιξεις είναι αυτές που φαίνεται ότι είναι, νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτόν να τις διαχειριστεί ώς επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Απεχθές αμερικανικό “έθιμο” η δημόσια μεταφορά σιδηροδέσμιων υπόπτων
Συνελήφθη στη Νέα Υόρκη ο Ντομινίκ Στρος Καν
Προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής
Αποποιήθηκε τη διπλωματική ασυλία αποδεχόμενος να κάνει τεστ DNA