Ηλεκτρονική Έκδοση

Προβάδισμα του Δημοκρατικού Συναγερμού δίνουν τα πρώτα exit polls στη Κύπρο

Χαμηλή η προσέλευση στις κάλπες

Τελευταία ενημέρωση:

Κανονικά διεξάγονται από το πρωί οι εκλογές για την ανάδειξη των 56 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι ήταν ιδιαίτερα χαμηλή η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες. Τα πρώτα exit polls που ανακοινώθηκαν δίνουν προβάδισμα στο Δημοκρατικό Συναγερμό.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εφορος Εκλογής, Λάζαρος Σαββίδης, κατά τη προγραμματισμένη διακοπή της ψηφοφορίας για μία ώρα το μεσημέρι ανέφερε ότι μέχρι εκείνη την ώρα, σε παγκύπρια κλίμακα ψήφισε το 39.5% των Κυπρίων, έναντι 48% το 2006.

Στη Λευκωσία το ποσοστό προσέλευσης ανήλθε σε 35,5% σε σύγκριση με 45% του 2006, στη Λεμεσό στο 45,6% έναντι 49%, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου στο 34,9% (46% το 2006), στη Λάρνακα στο 38,6% (46% το 2006) και στην Πάφο το ποσοστό προσέλευσης έφθασε στο 39,5% έναντι 54% στις βουλευτικές εκλογές του 2006.

Όσον αφορά στις κάλπες, που λειτουργούν στο εξωτερικό για πρώτη φορά φέτος, προσήλθε το 14% των ψηφοφόρων. Στην Αθήνα η προσέλευση ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα ήταν αραιή το πρωί, καθώς έως τις 10.00 από τους 2.950 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους προσήλθαν μόνον 260.

Μέχρι το μεσημέρι ψήφισαν τόσο ο πρόεδρος Χριστόφιας όσο και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ. το πρωί και θα κλείσουν στις 6.30 μ.μ.. Οι 531.137 πολίτες με δικαίωμα ψήφου έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 406 υποψηφίους, που προέρχονται από 10 κόμματα ή κινήσεις, ενώ υπάρχουν και 6 ανεξάρτητοι.

Εκτός από την Αθήνα, εκλογικά τμήματα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Λονδίνο και στο Μάντσεστερ. 

Οι 544 Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και έχουν δικαίωμα ψήφου βάση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχουν κατανεμηθεί στα εκλογικά κέντρα του τόπου διαμονής τους.

Τα πρώτα έξιτ πολς που δημοσιεύθηκαν δίνουν προβάδισμα του Δημοκρατικού Συναγερμού έναντι του ΑΚΕΛ. Δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα των εξιτ πολς:

Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
    ΔΗΣΥ 35% έως 37.5%
    ΑΚΕΛ 32% έως 34,5%
    ΔΗΚΟ 13,5% έως 15,5% 
    ΕΔΕΚ 7,5% έως 9% 
    Ευρωπαϊκό Κόμμα 2,5% έως 3,5%
    Οικολόγοι 1,5% έως 2,5% 
    ΑΛΛΟΙ 2,5% έως 3%.
 
    ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΝΤΕΝΑ
    ΔΗΣΥ 33,5% έως 36,5% 
    ΑΚΕΛ 30,2% έως 33,2%
    ΔΗΚΟ 13,8% έως 15,8% 
    ΕΔΕΚ 8,1% έως 10,1% 
    ΕυρωΚό 3% έως 4,2%
    Οικολόγοι 1,9% έως 2,9% 
    ΑΛΛΟΙ 2% έως 3%
 
    ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΙΓΜΑ
    ΔΗΣΥ 35% έως 37%
    ΑΚΕΛ 32% έως 33,5%
    ΔΗΚΟ 13% έως 14,4% 
    ΕΔΕΚ 7,4% έως 8,4%
    Ευρωκο 3,3% έως 4,3%
    Οικολόγοι 1,6% έως 2,2%
 
    ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΓΑ
    ΔΗΣΥ 33,5% έως 35,5%
    ΑΚΕΛ 31% έως 33%
    ΔΗΚΟ 13,5% έως 15%
    ΕΔΕΚ 8% έως 8,5%
    ΕυρωΚο 3,5% έως 5%
    Οικολόγοι 2% έως 3,5%
 

 

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο κόμμα το Δημοκρατικό Συναγερμό.

«Πρόβλημα» με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Ο Γενικός Εφορος Εκλογής παρενέβη για να παρεμποδίσει τη μετάδοση δηλώσεων πολιτικών αρχηγών μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Μάλιστα δήλωσε έκπληκτος για το περιεχόμενο κάποιων δηλώσεων, λέγοντας ότι συνιστούσαν παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, που απαγορεύει τη διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας κατά την ημέρα των εκλογών.

Παράλληλα, με επιστολή τους προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, καλούσε τους επιτελείς τους να σταματήσουν να μεταδίδουν δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών "οι οποίες έχουν υπερβεί τα όρια που έχουν τεθεί με τη σχετική εξουσιοδότηση για δηλώσεις κατά την έξοδο από το εκλογικό κέντρο, στο οποίο έχουν ψηφίσει". Σημείωσε δε ότι σκοπός της εντολής του δεν ήταν η φίμωση των μέσων ενημέρωσης, αλλά η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

"Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό, γιατί δοκιμάζονται η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μας. Πρέπει να πάψουμε να ρίχνουμε την ευθύνη στον εαυτό μας, να τερματιστεί αυτός ο μαζοχισμός και να δώσουμε όλοι τα χέρια, να συζητήσουμε σε βάθος τις ταυτίσεις, αλλά και τις μεταξύ μας διαφορές, ώστε να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αναφέροντας ότι δρομολογούνται μεθοδεύσεις, οι οποίες δεν είναι και οι πιο ευχάριστες και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι: "Εχει σημασία ο κάθε Κύπριος πολίτης να συμμετάσχει, και με τη ψήφο του να καθορίσει τη μελλοντική πορεία του τόπου μας".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, επισήμανε ότι "οι σημερινές εκλογές δεν είναι εκλογές εξουσίας, αλλά εκλογές μηνυμάτων, εκλογές συμμετοχής και όχι αποχής. Αν πραγματικά θέλουμε να στείλουμε μηνύματα για διορθωτικές κινήσεις και πολιτικές που θα βοηθήσουν τον τόπο να πάει μπροστά, σήμερα είναι η ευκαιρία. Το ότι τα μηνύματα μπορούν να επηρεάσουν, φάνηκαν από τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία λίγο πριν από τις εκλογές έδειξε να ανησυχεί για τα μηνύματα, που έστελναν οι πολίτες μέσω των δημοσκοπήσεων. Φανταστείτε, την πολλαπλάσια δύναμη που θα υπάρξει αν με το σημερινό τους μήνυμα οι πολίτες ενισχύσουν την αξίωσή τους. Κάθε ψήφος στον ΔΗΣΥ ενισχύει τη φωνή που θέλει να ενώσουμε δυνάμεις. Και εμείς δεν αποκλείουμε καμιά πολιτική δύναμη στην προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι πολιτικές που εισηγείται η πλειοψηφία να υιοθετούνται και από όσους μέχρι σήμερα παραγνώρισαν το φαινόμενο αυτό".

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, κάλεσε τους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, λέγοντας ότι η δημοκρατία χωρίς συμμετοχή των πολιτών, είναι ελλειμματική. "Ο λαός πρέπει να στείλει τα μηνύματά του σ' αυτή την κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας και οι ψηφοφόροι, ως Ευρωπαίοι, να πουν τι θέλουν να γίνει από αύριο για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού", ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης.

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι το Κίνημα έκανε μία λιτή εκστρατεία και κάλεσε τους ενεργούς πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να δώσουν την ετυμηγορία τους.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι η δημοκρατία λειτουργεί όταν υπάρχουν κόμματα και ψηφοφόροι, που ψηφίζουν και σημείωσε ότι αντιτίθεται σ' αυτούς που συνηγορούν υπέρ της αποχής.

Από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου ανέφερε: "Χωρίς τη συνεργασία όλων των δυνάμεων, είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την οικονομία".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Έκκληση Χριστόφια στους πολίτες να ασκήσουν το «ιερό δικαίωμα της ψήφου»