Ηλεκτρονική Έκδοση

Ισπανία: Παραμένουν «Αγανακτισμένοι» στις πλατείες

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων», οι Ισπανοί διαδηλωτές που ζητούν μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας, δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο υπέστη συντριπτική ήττα.

«Τα σημερινά κόμματα δεν μας εκπροσωπούν!», φώναζαν οι διαδηλωτές σε πορεία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι στο κέντρο της Μαδρίτης το βράδυ των εκλογών.

Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν να παραμείνουν στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα. Είναι εκεί ήδη μια εβδομάδα, έχοντας στήσει σκηνές, πάγκους με τρόφιμα, κήπο με λαχανικά, μια βιβλιοθήκη, ένα παιδικό σταθμό, κ.ά., ενώ επιτροπές χειρίζονται θέματα όπως η καθαριότητα και η τάξη.

Διαδηλωτές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις κεντρικές πλατείες στη Βαρκελόνη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη, τη Σαραγόσα, τη Γρανάδα και άλλες πόλεις, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε ορισμένες περιοχές.

Το κίνημα, που έχει γίνει γνωστό ως M-15, από την 15η Μαΐου οπότε και ξεκίνησε, όταν χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για πρώτη ημέρα στους δρόμους, δεν τάχθηκε υπέρ κανενός κόμματος στις εκλογές. Απαιτεί μεταξύ άλλων μέτρα όπως είναι ο περιορισμός της διάρκειας των θητειών των πολιτικών, η κατάργηση των χρηματικών τους προνομίων, ο τερματισμός της λεγόμενης «διάσωσης» των τραπεζών και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους πολίτες.

Η εμφάνιση αυτού του κινήματος σημάδεψε αυτές τις εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Θαπατέρο υπέστη μεγάλες απώλειες από τη συντηρητική αντιπολίτευση, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίστηκε ως «τιμωρία» για τους χειρισμούς του όσον αφορά στην οικονομική κρίση της Ισπανίας.

«Δεν με ενδιαφέρει ποιο κόμμα θα κερδίσει. Ολόκληρο το σύστημα είναι απαρχαιωμένο», είπε μια διαδηλώτρια στην Βαρκελόνη. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτό το κίνημα να παραμείνει στη ζωή και να καταφέρει να αλλάξει πράγματα», είπε άλλη μια διαδηλώτρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Πενήντα Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» σε πορεία 652 χιλιομέτρων από τη Βαρκελόνη στη Μαδρίτη
Το κίνημα της πλατείας: από την Πουέρτα δελ Σολ στο Σύνταγμα
Το μανιφέστο του «Πραγματική Δημοκρατία τώρα»
Βαριά ήττα των σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας
Η αγανάκτηση έγινε ψήφος στις κάλπες