Ηλεκτρονική Έκδοση

Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής ο Μπερλουσκόνι

Το πρώτο εμπόδιο της εβδομάδας κατάφερε να ξεπεράσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, που ενέκρινε παράλληλα την δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα 317 βουλευτές εκφράστηκαν υπέρ της κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι, 293 κατά και 2 επέλεξαν την αποχή.

Σήμερα το απόγευμα ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να πάρει το λόγο ενώπιον της Γερουσίας.

Η επαλήθευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών και υφυπουργών που επελέγησαν από τον Μπερλουσκόνι.

Πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα των λεγόμενων «υπεύθυνων», η οποία συγκροτήθηκε προς στήριξη της κυβέρνησης μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι και συνεργατών του να εγκαταλείψουν την κεντροδεξιά πλειοψηφία.

Ο Μπερλουσκόνι περνά μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική φάση καθώς ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι έχει ζητήσει να μεταφερθούν στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία, να σταματήσει η χώρα να μετέχει στις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη και να αποφασισθεί η άμεση μείωση των φόρων.

Αναφορικά με την αποστολή στην Λιβύη, οι όποιες δεσμευτικές αποφάσεις αναβλήθηκαν για τις 6 Ιουλίου, όταν πρόκειται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα της μείωσης των φόρων κατά την παρέμβασή του στην γερουσία και να υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να συνδυάσει ανάπτυξη, εξυγίανση και μείωση των φόρων.

Αυτή του η στρατηγική ενδέχεται όμως να έρθει σε σύγκρουση με τις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος πιέζει για την άμεση έγκριση μέτρων λιτότητας συνολικού ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Για το ίδιο θέμα
Επεισόδια έξω από την ιταλική βουλή κατά τη συζήτηση του φορολογικού