Ηλεκτρονική Έκδοση

Η χώρα δεν πληροί ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Πηγή» trafficking η Αλβανία

Η Ελλάδα μέσα στις χώρες «υποδοχής» θυμάτων εκμετάλλευσης

Ως πηγή παράνομης εμπορίας ανδρών, γυναικών και παιδιών που δουλεύουν καταναγκαστικά, ζητιανεύουν και εκδίδονται, χαρακτηρίζει την Αλβανία, έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το trafficking.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, υπάρχουν δύο ομάδες θυμάτων. Αυτά που υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία και αυτά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είτε εντός αλβανικών συνόρων είτε σε γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η ΠΓΔΜ, το Κόσοβο και άλλες χώρες της Δύσης. 

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα μισά θύματα ήταν γυναίκες και κορίτσια, τα οποία έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Τα παιδιά εξαναγκάστηκαν να ζητιανεύουν ή να δουλεύουν, ενώ οι άνδρες – θύματα, υποχρεώθηκαν επίσης σε διάφορες μορφές καταναγκαστικής εργασίας κυρίως στο γεωργικό κλάδο, στην Ελλάδα και την Ιταλία. 
 
Η διαφθορά στο δικαστικό τομέα της Αλβανίας είναι το βασικό εμπόδιο, σύμφωνα με την έκθεση, το οποίο «μπλοκάρει» την εφαρμογή νόμων για την προστασία των θυμάτων και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Όπως εξάλλου αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αλβανική κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες, δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο τα διεθνή πρότυπα της εμπορίας ανθρώπων. 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Αλβανία