Έντυπη Έκδοση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ ΓΙΑ 13 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΕΝΗΤΕΣ

Περικοπές και στο συσσίτιο απόρων

Σε περισσότερα από 13 εκατομμύρια ανέρχονται οι Ευρωπαίοι που -στην κατ' ευφημισμόν Γηραιά Ηπειρο της ευμάρειας και της ευημερίας- δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ψωμί, σε καθημερινή βάση, και μέχρι τώρα σιτίζονταν και διατηρούνταν στη ζωή χάρη στις διανομές τροφίμων που πραγματοποιούσαν 240 Τράπεζες Τροφίμων και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μονάδα σίτισης αστέγων στο Παρίσι επί το έργον. Οι εύπορες Γερμανία και Βρετανία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας τη μείωση των «γκουρμέ» γευμάτων στα 13 εκατ. απόρων της Ευρώπης, κάτι που το Δικαστήριο αποδέχθηκε (φωτ. Reuter) Μονάδα σίτισης αστέγων στο Παρίσι επί το έργον. Οι εύπορες Γερμανία και Βρετανία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας τη μείωση των «γκουρμέ» γευμάτων στα 13 εκατ. απόρων της Ευρώπης, κάτι που το Δικαστήριο αποδέχθηκε (φωτ. Reuter) Το προβλεπόμενο κοινοτικό κονδύλι για την αγορά των απαραίτητων τροφίμων, ανερχόταν στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά, από τον Απρίλιο του 2011 κι ύστερα από προσφυγή των πλουσίων χωρών Γερμανίας και Αγγλίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου αποφάσισε ότι αυτό θα πρέπει να περικοπεί και να κατέλθει στα 113 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς... τροφή, το δικαστήριο έκρινε ότι στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον τρόφιμα από τα αποθέματα παρέμβασης και όχι να... ξοδεύονται χρήματα της Ε.Ε. για να αγοράζονται είδη διατροφής από την ανοιχτή αγορά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, η απόφαση αυτή του δικαστηρίου δεν αφήνει περιθώρια έφεσης και «γι' αυτό και μεις δεν κάναμε τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά η Επίτροπος.

Υποσιτίζονται 43 εκατ.

Δεν είναι μόνον τα 13 εκατομμύρια των Ευρωπαίων που δεν έχουν να φάνε, αντέτειναν οι ευρωβουλευτές. Είναι κι άλλα 43 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ελλιπούς σίτισης και οι οποίοι προβλέπεται να αυξηθούν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Πώς είναι δυνατόν να βοηθάτε τις τράπεζες να μη χρεοκοπήσουν και μην ενισχύετε τις Τράπεζες Τροφίμων που έχουν αναλάβει τον επισιτισμό των άπορων Ευρωπαίων, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Ενεργοποιήστε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ταμείο για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, για να βρείτε κεφάλαια και να ταΐσετε αυτούς τους ανθρώπους, κραύγαζαν ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων.

Θα μελετήσουμε το θέμα σε βάθος και ελπίζω ότι, τουλάχιστον για το 2012, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα 500 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος επισιτισμού των απόρων Ευρωπαίων, «διαβεβαίωσε» η Μαρία Δαναμάκη.

Και μη μπορώντας να δώσει διαβεβαιώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πεινασμένους, άπορους και υποσιτιζόμενους Ευρωπαίους, για μετά το 2012, υποσχέθηκε ότι στη νέα αναθεωρημένη ευρωπαϊκή αλιευτική πολιτική, που θα παρουσιάσει την επόμενη βδομάδα, θα υπάρχει πρόβλεψη για διοχέτευση των αλιευμάτων που πετάγονται στην θάλασσα, στη διατροφή των... πεινασμένων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή