Έντυπη Έκδοση

ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΪΒΙΚ, ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ

Και άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή του

Την ευκαιρία που ζητούσε, να εξασφαλίσει βήμα για το αντι-μουσουλμανικό αλαζονικό του παραλήρημα, στέρησε από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ο δικαστής, αποφασίζοντας η ακροαματική διαδικασία να γίνει κεκλεισμένων των θυρών και στη συνέχεια να τεθεί ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής υπό προσωρινή κράτηση οκτώ εβδομάδων, τις τέσσερις σε πλήρη απομόνωση.

Ψύχραιμος, ο Μπρέιβικ μεταφέρεται από το δικαστήριο στη φυλακή. Δήλωσε ότι αυτός προκάλεσε το μακελειό, αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό του ένοχο (ASS. PRESS) Ψύχραιμος, ο Μπρέιβικ μεταφέρεται από το δικαστήριο στη φυλακή. Δήλωσε ότι αυτός προκάλεσε το μακελειό, αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό του ένοχο (ASS. PRESS) Ο κατηγορούμενος αναγνώρισε ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις, δεν δήλωσε όμως ένοχος και έκανε λόγο για την ύπαρξη «άλλων δύο πυρήνων» στην οργάνωσή του.

Ο Μπρέιβικ είχε προετοιμάσει το λόγο που θα εκφωνούσε στο δικαστήριο πριν από τις επιθέσεις και μάλιστα ζήτησε να παρουσιαστεί με στρατιωτική στολή κατά την ανάκρισή του, αίτημα που επίσης απορρίφθηκε.

Τελικά έφτασε στο δικαστήριο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και πάλι βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πλήθος οργισμένων διαδηλωτών που φώναζαν ότι «όλοι θέλουν να τον δουν νεκρό» και οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο και χτυπούσαν το αυτοκίνητο που εκτιμούσαν ότι τον μετέφερε.

Η διαδικασία της ακρόασης έγινε κεκλεισμένων των θυρών αφού, όπως δήλωσε ο δικαστής Κιμ Χέγκερ, κάτι τέτοιο κρίθηκε αναγκαίο για να μη δημιουργηθούν αξεπέραστα προβλήματα όσον αφορά την έρευνα αλλά και την ασφάλεια.

Σε πλήρη απομόνωση

Ακολούθως, ο δικαστής έκανε δηλώσεις, μέσα από τις οποίες έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για όσα είπε ο κατηγορούμενος. Ανέφερε ότι αποφάσισε να θέσει τον κατηγορούμενο υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων, κατά την οποία δεν θα του επιτρέπονται η αλληλογραφία, η ενημέρωση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του. Τις πρώτες τέσσερις, θα βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση.

Στη Νορβηγία, η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί για τρομοκρατικές πράξεις είναι 21 χρόνια και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 30, με απόφαση του Κοινοβουλίου.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Μπρέιβικ αναγνώρισε ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις αλλά δεν δήλωσε ένοχος και σημείωσε ότι είχε σκοπό να υπερασπιστεί τη χώρα του και την Ευρώπη από την ισλαμο-μαρξιστική απειλή.

«Ο κατηγορούμενος έκανε δηλώσεις, για τις οποίες απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι "υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες", ενώ αρχικά είχε δηλώσει ότι ενήργησε μόνος», ανέφερε ο δικαστής.

Ο δράστης προσάπτει στο Εργατικό Κόμμα, που βρέθηκε στο στόχαστρο και των δύο επιθέσεων, το γεγονός ότι «εισάγει μαζικά μουσουλμάνους» αλλοιώνοντας την πολιτισμική σύνθεση της χώρας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Aftenposten» ανέφερε ότι στην αστυνομία ο δράστης δήλωσε πως σκόπευε να σκοτώσει την Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες.

Σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικών, ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ανέφερε στην ακροαματική διαδικασία ότι είναι προετοιμασμένος να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Επίσης ήταν ήρεμος και φαινόταν να μην έχει επηρεαστεί από το μακελειό που προκάλεσε.

Η αστυνομία δεν μπορεί «να αποκλείσει εντελώς» το ενδεχόμενο ο δράστης να είχε τη βοήθεια τρίτων.

«Πιστεύω ότι αυτό που τελικά θα έπρεπε να είχε κάνει είναι να αυτοκτονήσει παρά να σκοτώσει τόσους ανθρώπους», δήλωσε ο πατέρας του Μπρέιβικ, πρώην διπλωμάτης, που δεν είχε σχέσεις με τον γιο του τα τελευταία 15 χρόνια και ζει σε ένα χωριό της νότιας Γαλλίας.

Χθες, η νορβηγική αστυνομία αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων της διπλής επίθεσης, στο Οσλο και το νησάκι Ούτογια, από τους 93 στους 76, επικαλούμενη δυσκολίες στη συλλογή πληροφοριών από το νησί, με την επιφύλαξη να αλλάξει και πάλι ο απολογισμός.

Τον παρακολουθούσαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία παρακολουθούσε από τον Μάρτιο τον Μπρέιβικ σχετικά με την αγορά χημικών από την Πολωνία, χωρίς όμως να οδηγηθεί στον εντοπισμό ενοχοποιητικών στοιχείων.

Επιπλέον, η νορβηγική αστυνομία απορρίπτει τις επικρίσεις, όσον αφορά την ανταπόκρισή της στις επιθέσεις και ανακοίνωσε ότι από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε μέχρι τη σύλληψη του υπόπτου μεσολάβησε μία ώρα.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι ο Μπρέιβικ είχε επαφές με πολωνική εταιρεία, από την οποία αγόρασε κάποια χημικά, αλλά τα συστατικά αυτά δεν ήταν «σημαντικά» για την κατασκευή βόμβας, ενώ η αγορά τους «δεν είναι παράνομη».

Τσεχικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Μπρέιβικ είχε επιχειρήσει χωρίς επιτυχία να αγοράσει όπλα στην Πράγα, πέρυσι.

Ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού της Παρασκευής, τήρησαν χθες το μεσημέρι, παράλληλα με τη Νορβηγία, οι άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τουλάχιστον 100 χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν λευκά ή κόκκινα τριαντάφυλλα, συγκεντρώθηκαν χθες στο Οσλο για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων και να διαδηλώσουν κατά της βίας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νορβηγία
Για το ίδιο θέμα
Πιθανό να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο σφαγέας του Όσλο
«Μάλλον τρελός» ο Μπρέιβικ, λέει ο δικηγόρος του
Το λίπασμα του ρατσισμού: φόβος για την κρίση και τους μετανάστες
11.312 Ελληνες προδότες, αλλά και Θερμοπύλες, Κωνσταντινούπολη, Βόρειος Ηπειρος, Κύπρος
Ναΐτη ιππότη θεωρούσε τον εαυτό του ο «μακελάρης» της Νορβηγίας - Εμπλέκει και Έλληνα