Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι ΗΠΑ «σπατάλησαν 30 δισ. δολάρια σε Αφγανιστάν και Ιράκ»

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει «σπαταλήσει» 30 δισ. δολάρια (20,7 δισ. ευρώ) σε συμβόλαια, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα επιτροπής των δύο κομμάτων.

Η Επιτροπή, για τα αμερικανικά συμβόλαια εν καιρώ πολέμου, καταγγέλλει υπερβολική εξάρτηση από εργολάβους, κακό σχεδιασμό και απάτη. Επικαλείται στοιχεία που αποδεικνύουν έλλειψη υπευθυνότητας και ανεπαρκή ανταγωνισμό.

Μεταξύ των παραδειγμάτων αναφέρθηκε μια φυλακή 40 εκατ. δολαρίων στο Ιράκ, την οποία η χώρα δεν ήθελε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Οι συντάκτες της έκθεσης, γράφοντας στην εφημερίδα Washington Post, προειδοποιούν ότι οι επενδύσεις στις δύο χώρες ενδέχεται να πάνε χαμένες μετά τη λήξη της συμμετοχής των ΗΠΑ στους πολέμους, καθώς οι κυβερνήσεις ενδέχεται να μην μπορούν ή να μην θέλουν να τις προωθήσουν.

Σε μια περίπτωση, επενδύθηκαν 300 εκατ. δολάρια σε έναν εξελιγμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Καμπούλ, τον οποίο η αφγανική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει και ένα πρόγραμμα αξίας 11,4 δισ. δολαρίων για εγκαταστάσεις των δυνάμεων της Εθνικής Ασφάλειας του Αφγανιστάν, που πιθανότατα δεν θα κριθεί βιώσιμο.

Η έκθεση της Επιτροπής αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη αλλά οι συντάκτες της, μεταξύ των οποίων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι,  έχουν ήδη δημοσιεύσει ένα μέρος της στην Washington Post.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Αφγανιστάν
Ιράκ