Έντυπη Έκδοση

Συρία: Εθνικό Συμβούλιο από την αντιπολίτευση, με στόχο την ανατροπή Ασαντ

Το σχηματισμό Εθνικού Συμβουλίου με όλα τα πολιτικά ρεύματα που αντιτάσσονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ ανακοίνωσε η συριακή αντιπολίτευση, παρουσιάζοντας ιδρυτικό μανιφέστο στην Κωνσταντινούπολη και αποκηρύσσοντας ρητά οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση υπονομεύει την κυριαρχία του συριακού λαού.

«Το Συριακό Συμβούλιο είναι ανοιχτό στη συμμετοχή όλων των Σύρων. Είναι ένα ανεξάρτητο Συμβούλιο που αντιπροσωπεύει τον κυρίαρχο συριακό λαό στον αγώνα του για την ελευθερία», δήλωσε ο Μπουρχάν Γκαλιούν, κατά την ανάγνωση του ιδρυτικού μανιφέστου του Συμβουλίου ενώπιον των δημοσιογράφων, και χαρακτήρισε «ιστορική» αυτή την ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές τάσεις, συγκεντρώνοντας κυρίως τις τοπικές συντονιστικές επιτροπές που κάλυψαν τις διαδηλώσεις στην περιοχή, τους Φιλελεύθερους, τη μουσουλμανική Αδελφότητα που έχει τεθεί εκτός νόμου εδώ και καιρό στη Συρία καθώς επίσης Κούρδους και Ασσύριους.

Από το Σάββατο, ο μεγαλύτερος και πιο αντιπροσωπευτικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης είχε, κεκλεισμένων των θυρών, διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να επιτευχθεί ανασύνταξη των αντιφρονούντων.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης», χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου έχουν οι συγκρούσεις στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, που σύμφωνα με αναλυτές αποτελεί μια «μικρογραφία» ολόκληρης της χώρας.

Ενοπλοι αντικαθεστωτικοί μάχονται εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ αντάρτες προσπαθούν να περιφρουρήσουν τις ίδιες ειρηνικές διαδηλώσεις που οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να καταστείλουν. Η ένταση, όμως, διευρύνει τη σύγκρουση φέρνοντας αντιμέτωπα μέλη διαφορετικών θρησκευτικών παρατάξεων. Το πλέον δραματικό πρόσωπο των συγκρούσεων αντανακλά σε μια σειρά δολοφονιών την περασμένη εβδομάδα, με θύματα δεκάδες καθηγητές, γιατρούς και πληροφοριοδότες, σε έναν παροξυσμό βίας που θυμίζει βεντέτες μεταξύ σεχτών που ταλανίζουν ακόμη και σήμερα το Ιράκ.

Εκκληση για την άμεση απελευθέρωση της Σύριας ψυχαναλύτριας Ράφα Νασέντ, που συνελήφθη κατά την αναχώρησή της στο Παρίσι, απηύθυνε η σύζυγος του Γάλλου προέδρου Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί. Η διάσημη ψυχαναλύτρια, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ίδρυσε τη Σχολή Ψυχανάλυσης στη Δαμασκό, στην οποία, από την αρχή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, πολλοί Σύροι κατέφευγαν για να εκφράσουν τους φόβους τους για το σκληρό πρόσωπο της βίαιης καταστολής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Συρία