Ηλεκτρονική Έκδοση

Ισπανία: Αποκηρύσσει την ένοπλη δράση η ΕΤΑ

Τον τερματισμό της ένοπλης δραστηριότητάς της ανακοίνωσε την Πέμπτη η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες ένοπλης και αιματηρής αντιπαράθεσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας. Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν αν καταθέτουν τα όπλα.

Η ανακοίνωση έγινε μέσα από την εφημερίδα Γκάρα και ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τρεις άνδρες φορώντας μάσκες.

"Η ΕΤΑ αποφάσισε τον οριστικό τερματισμό της ένοπλης δραστηριότητας της", αναφέρει η ανακοίνωση και το σχετικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ καλεί τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας να αρχίσουν απευθείας διάλογο με στόχο την εξεύρεση λύσης στη διαμάχη.

Με μερική ικανοποίηση υποδέχθηκε την ανακοίνωση η ισπανική κυβέρνηση καθώς όπως έχει επανειλλημμένα τονίσει αλλά και επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Θαπατέρο, απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η παράδοση των όπλων.

Η ΕΤΑ, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του ΄50 κατά τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία, ενάντια στην πολιτική του δικτάτορα απέναντι στη βασκική γλώσσα και κουλτούρα, κατηγορείται από το ισπανικό κράτος για το θάνατο περισσότερων από 800 ανθρώπων, τα τελευταία περίπου 40 χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Για το ίδιο θέμα
Χώρα των Βάσκων: Διεθνείς μεσολαβητές ζητούν τη διάλυση της ΕΤΑ