Ηλεκτρονική Έκδοση

Επανεκλέγη ο Ορτέγα πρόεδρος της Νικαράγουας

Τη τρίτη πενταετή θητεία του στη προεδρία της Νικαράγουας εξασφάλισε ο Ντανιέλ Ορτέγα χθες Κυριακή συγκεντρώνοντας το 63,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, και ενώ είχαν καταμετρηθεί οι ψήφοι από το 18% των εκλογικών τμημάτων.

Ο βασικός του αντίπαλος, Ορτέγα Φάμπιο Γκαδέα, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής μίας συμμαχίας συντηρητικών και πρώην Σαντινίστας απογοητευμένων με την διακυβέρνηση του Ορτέγα, ήρθε δεύτερος στην κούρσα για την προεδρία με 25,55%, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομπέρτο Ρίβας.

Στην προηγούμενη πενταετή θητεία του Ορτέγα υπήρξε οικονομική πρόοδος, χάρις και στην βοήθεια που παρείχε ο σύμμαχός του, πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Μετά την κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας της απαγόρευσης που ίσχυε για τις συναπτές θητείες, ο πρώην διοικητής των Σαντινίστας που ανέλαβαν την εξουσία στη Νικαράγουα το 1979 και πολέμιος των ΗΠΑ Ορτέγα κατάφερε με τη βοήθεια του συμμάχου του Τσάβες να επανεκλεγεί έχοντας προηγουμένως μειώσει το ποσοστό της φτώχειας και επιτρέποντας συγχρόνως την ελεύθερη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, τον Ορτέγα βαρύνουν κατηγορίες ότι υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και ορισμένοι πιστεύουν ότι σχεδιάζει, όπως ο Τσάβες, να παραμείνει στην εξουσία επ΄αόριστον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νικαράγουα