Έντυπη Έκδοση

«Βαριά» καταδίκη Σιράκ για 28 αργομισθίες υπαλλήλων επί δημαρχίας του στο Παρίσι

Αίσθηση προκάλεσε η πρωτοφανής για τη Γαλλία καταδίκη ενός προέδρου της Δημοκρατίας, του Ζακ Σιράκ, ηλικίας 79 ετών, σε δύο ετών φυλάκιση με αναστολή για υποθέσεις αργομισθιών. Ο Σιράκ κρίθηκε ένοχος «υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «παράνομης οικειοποίησης συμφερόντων», σχετικά με 28 εικονικές θέσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το δήμο Παρισιού την εποχή 1990-95, όταν ήταν δήμαρχος και ηγέτης του δεξιού κόμματος RPR.

Ο Ζακ Σιράκ δέχθηκε την καταδίκη του «με γαλήνη», δήλωσε ο δικηγόρος του, αφού το δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε προσωπικός πλουτισμός του (φωτ. Ass. Press) Ο Ζακ Σιράκ δέχθηκε την καταδίκη του «με γαλήνη», δήλωσε ο δικηγόρος του, αφού το δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε προσωπικός πλουτισμός του (φωτ. Ass. Press)  Το δικαστήριο εκτίμησε ότι χρησιμοποίησε οικονομικούς πόρους του δήμου προς όφελος των προεκλογικών και κομματικών του συμφερόντων. Για την υπόθεση αυτή έχουν καταδικαστεί αρκετές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, την εποχή που ο Σιράκ ήταν πρόεδρος.

Ο Σιράκ υποστήριξε την αθωότητά του, αλλά δεν παρέστη στη δίκη, προσκομίζοντας ιατρικό πιστοποιητικό που ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά καταβεβλημένος, με «σοβαρά» νευρολογικά προβλήματα. Ο δημόσιος κατήγορος είχε ζητήσει την απαλλαγή του. Η καταδίκη του κρίθηκε «βαριά» και «παραδειγματική» σε σχέση με ελαφρές ποινές ή απαλλαγή για τους υπόλοιπους εννέα κατηγορουμένους.

Η Οργάνωση «αντι-διαφθορά Anticor», που αντέκρουσε την υπεράσπιση στο δικαστήριο, χαιρέτισε «μια ιστορική απόφαση πολύ σημαντική για το μέλλον της δημοκρατίας». Ορισμένες προσωπικότητες εξέφρασαν τη λύπη τους γιατί αμαυρώνεται το κύρος του πρώην προέδρου, με μία «ετεροχρονισμένη» καταδίκη.

Ο Ζακ Σιράκ δέχτηκε την καταδίκη του «με γαλήνη», όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί τουλάχιστον το δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε προσωπικός πλουτισμός του.

Οι Σοσιαλιστές μίλησαν για «απόδοση δικαιοσύνης και νίκη της δημοκρατίας», και η Εβα Ζολί, προεδρική υποψήφια των Πρασίνων, ζήτησε την παραίτησή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου είναι μέλος.

Το κυβερνών κόμμα UMP εξέφρασε «μεγάλη θλίψη», ενώ ο Νικολά Σαρκοζί σε ανακοινωθέν του δήλωσε ότι «δεν έχει δικαιοδοσία να σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις», αλλά υπογράμμισε «τη συνεχή στράτευση του Σιράκ στην υπηρεσία της Γαλλίας, κάτι που του προσφέρει ακόμα την εκτίμηση των Γάλλων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία