Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ιστορία της εξέλιξης της πειρατείας στα νερά της Σομαλίας

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η καταστροφή ήλθε αμέσως μετά την πτώση της κυβέρνησης το 1991.

Τα αφύλαχτα χωρικά ύδατα της Σομαλίας, έγιναν το Ελντοράντο κρατών και εταιρειών. Εκατοντάδες αλιευτικά από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ταϊλάνδη και αλλού, υπερεκμεταλλεύτηκαν ένα από τους πλουσιότερους σε βιοποικιλότητα ωκεανούς.

Υπάρχουν μαρτυρίες που επιβεβαιώνονται και από τα Ηνωμένα Έθνη ότι η ρίψη τοξικών, πυρηνικών, βιομηχανικών ακόμη και νοσοκομειακών αποβλήτων ήταν συνήθης διαδικασία για πολλά δυτικά κράτη για τουλάχιστον μια δεκαετία και αποκαλύφθηκε με το μεγάλο τσουνάμι του 2004.

Τα κύματα ξέβρασαν στην ακτή του Πούντλαντ, κοντέινερ με κάθε είδους τοξικά απόβλητα.  Αρκετοί πέθαναν και εκατοντάδες κάτοικοι μολύνθηκαν και εμφάνισαν αιμορραγίες, δερματικά προβλήματα και μια σειρά ασθενειών με τις οποίες ήταν καταδικασμένοι να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Εταιρείες βιτρίνες, είχαν συνάψει συμφωνίες με την κυβέρνηση, αλλά και πολέμαρχους, όπου έναντι μικρής αμοιβής είχαν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται κατά αυτό τον τρόπο τα νερά της Σομαλίας.

Αναφορές υπάρχουν και για το ρόλο της Μαφίας στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Μαφία, η οποία διαχειρίζεται περισσότερο από το 30% των αποβλήτων της Ιταλίας, δραστηριοποιούνταν από το 1989 στην περιοχή.

Υπάρχουν μαρτυρίες, όπου ιταλικά πλοία άδειαζαν τα παράνομα φορτία τους στα ανοιχτά της Σομαλίας και έφευγαν φορτωμένα με τόνους ψαριών, κυρίως τόνο.

Όταν οι ψαράδες κάτοικοι της περιοχής συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει και ενθαρρυμένοί από την αναποτελεσματική κυβέρνηση πήραν τα όπλα τους και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις τοπικές εγκληματικές οργανώσεις. Οι φιλήσυχοι ψαράδες, μετετράπησαν σε κοινούς εγκληματίες.

Σήμερα οι πειρατές συνδέονται με τοπικούς πολέμαρχους και σύμφωνα με  αναφορές των  υπηρεσιών πληροφοριών, οι συγκεκριμένες ομάδες  συνδέονται  και με δίκτυα τρομοκρατικών οργανώσεων.  Εικάζεται ότι υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριοδοτών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που παρέχει πληροφορίες ακόμη και συντονισμό στις επιχειρήσεις τους.

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις των κρατών κάνουν λόγο για περισσότερη ασφάλεια αφού, όπως επισημαίνουν αναλυτές, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν αντιμετωπισθεί συνολικά. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης και στη εδραίωση μιας αξιόπιστης κυβέρνησης, με την οποία θα μπορούν να συνεργαστούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και άλλοι φορείς. Και πάλι τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα, καθώς η περιοχή είναι ένα καζάνι που βράζει με διεφθαρμένες κυβερνήσεις και εμφύλιες συγκρούσεις που μαίνονται ή είναι έτοιμες να ξεσπάσουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σομαλία
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα