Ηλεκτρονική Έκδοση

Μια διαφορετική εκδοχή για το φαινόμενο προσφέρει αρθρογράφος της independent

Σύγχρονοι κλέφτες και αρματολοί οι πειρατές

Ο «πόλεμος» που κήρυξαν στους πειρατές οι δυτικές δυνάμεις συγκαλύπτει ένα ακόμη σκάνδαλο εκμετάλλευσης και καταλήστευσης της Αφρικής, υποστηρίζει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «independent», Γιόχαν Χάρι.

Ορισμένοι από τους πειρατές που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Σομαλίας είναι αδιαμφησβήτητα απλοί εγκληματίες, παραδέχεται ο αρθρογράφος. Πολλοί όμως από αυτούς αγωνίζονται ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα, που έχουν μετατρέψει τις σομαλικές ακτές σε τοξικούς σκουπιδότοπους και κλέβουν συστηματικά τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας.

Κάνοντας μια αναδρομή στις συνθήκες πλήρους αναρχίας που επικράτησαν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης της Σομαλίας το 1991, ο Χάρι αναφέρει μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες "μυστηριώδη" πλοία εμφανίστηκαν εν μια νυκτί και άρχισαν να πετούν βαρέλια με απόβλητα στη θάλασσα. Το 2005, μετά το τσουνάμι, εκατοντάδες βαρέλια ξεβράστηκαν στη θάλασσα. Όσοι τα πλησίασαν αρρώστησαν και τριακόσιοι από αυτούς πέθαναν από ραδιενεργό μόλυνση.

O Γιόχαν Χάρι δεν είναι ο πρώτος που συσχετίζει τα τοξικά απόβλητα με την πειρατεία. Τον Οκτώβριο του 2008, οι Σομαλοί που είχαν καταλάβει το "MV Faina", ένα πλοίο με ουκρανική σημαία, το οποίο μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό, ζητούσαν λύτρα 8 εκατ. δολαρίων, ως "αποζημίωση" για τη μόλυνση των θαλασσών. "Οι ακτές μας έχουν καταστραφεί και τα λεφτά που ζητούμε δεν είναι τίποτα μπροστά στο κόστος αυτού του ολέθρου", είχε δηλώσει τότε ο αρχηγός τους.

Την παράνομη "ταφή" ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα της Σομαλίας επιβεβαιώνει ο Αχμέντου Ουλντ - Αμπτνάλα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Σομαλία. Εκτιμά ότι προέρχονται από εργοστάσια και νοσοκομεία της Ευρώπης και καταλήγουν στις ακτές της Αφρικής με τη "μεσολάβηση" της ιταλικής μαφίας. Αναφερόμενος στο τι πράττει η Ευρώπη για να διορθώσει την κατάσταση και να αποζημιώσει τους Σομαλούς, είναι σαφής: Τίποτα.

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι άλλοι Ευρωπαίοι στερούν από πολλούς Σομαλούς το μοναδικό τρόπο που έχουν για να κερδίσουν τα προς το ζην. Έχοντας εξαντλήσει τον φυσικό πλούτο των ευρωπαϊκών θαλασσών, ένας στόλος από αλιευτικά εισέρχεται παρανόμως στα χωρικά ύδατα της αφρικανικής χώρας. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο κλέβουν από τη χώρα ψάρια αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων.

Αυτή η απληστία των Δυτικών και η αδιαφορία για τις τύχες των Αφρικανών αποτέλεσε και τη γενεσιουργό αιτία της αναβίωσης της πειρατείας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. Οι πρώτοι πειρατές ήταν ψαραδες, οι οποίοι πήραν ταχύπλοα και με τη βοήθεια "βετεράνων" του εμφυλίου πολέμου, προσπάθησαν είτε να σταματήσουν το έργο που εκμεταλλεύονταν τις θάλασσές τους ή στην περίπτωση που αυτό ήταν αδύνατο, να τους... φορολογήσουν. Όπως δήλωσε ένας από τους αρχηγούς των πειρατών, "δεν θεωρούμε ότι είμαστε πειρατές. Πειρατές είναι εκείνοι που έρχονται στη χώρα μας, πετούν απόβλητα στις θάλασσές μας και ψαρεύουν παρανόμως τα ψάρια μας".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σομαλία
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα