Έντυπη Έκδοση

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΓΑΜΟ, ΚΑΙ ΛΙΘΟΒΟΛΗΘΗΚΑΝ

Οταν ο βιασμός είναι γαμήλιος...

Λιθοβολήθηκαν από συμμετέχοντες σε αντι-διαδήλωση εκατοντάδες Αφγανές του σιιτικού δόγματος, αλλά και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νόμο που ουσιαστικά επιτρέπει το βιασμό στο γάμο. Η Αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα, για να διαλύσει τους αντι-διαδηλωτές.

Περίπου 300 άνθρωποι -οι περισσότερες γυναίκες- βγήκαν χθες στο δρόμο ειρηνικά, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του «απάνθρωπου» νόμου, που αφορά μόνο τη σιιτική κοινότητα, η οποία αντιπροσωπεύει περί το 15% του πληθυσμού του Αφγανιστάν. Ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή και υπογράφτηκε από τον πρόεδρο Καρζάι, αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε ισχύ, λέει -μεταξύ άλλων- ότι ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να ζητά από τη γυναίκα του να κάνουν σεξ κάθε 4 ημέρες, εκτός αν εκείνη είναι άρρωστη ή έχει τραυματιστεί από τη συνουσία.

Διεθνής κατακραυγή

Η είδηση για το νόμο, στις αρχές του μήνα, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή -ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον χαρακτήρισε «αποτρόπαιο»- και η κυβέρνηση Καρζάι είπε ότι θα τον επανεξετάσει. Οι υπέρμαχοι του νόμου επικαλέστηκαν τις παραδόσεις και λοιδόρησαν τους ξένους «για την επέμβασή τους στα εσωτερικά της χώρας». Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκε χθες η συγκέντρωση που οργανώθηκε απέναντι στις διαδηλώτριες κατά του νόμου και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οχι στο νόμο των Ταλιμπάν» φώναζαν οι Αφγανές, «θάνατος στους σκλάβους των χριστιανών» απαντούσαν οι αντι-διαδηλωτές. Γυναίκες αστυνομικοί έκαναν κλοιό γύρω από τις διαδηλώτριες για να τις προστατεύσουν. Τελικά αποφεύχθηκαν τα επεισόδια.

Κοινό μυστικό είναι ότι ο Καρζάι ενέδωσε στις πιέσεις των ακραίων της σιιτικής κοινότητας, για να τους έχει στο πλευρό του στην προεδρική αναμέτρηση το καλοκαίρι. Η στάση του έχει αποθρασύνει τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αρνήθηκαν μεν εμπλοκή τους στην εκτέλεση ενός ζευγαριού νέων που είχαν «κλεφτεί», ανέλαβαν όμως την ευθύνη για την εκτέλεση πριν από λίγες ημέρες έξω από το σπίτι της Αφγανής, μέλους του περιφερειακού συμβουλίου της Κανταχάρ και ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν