Ηλεκτρονική Έκδοση

Νίκη Έρογλου στα κατεχόμενα

Νέα δεδομένα στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, μετά την πρωτιά του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις «βουλευτικές εκλογές» που έγιναν, χθες, στα κατεχόμενα. Το κόμμα του Ντερβίς Έρογλου εξασφάλισε την πρώτη θέση με ποσοστό 44,16% και αυτοδυναμία με 26 έδρες στη «βουλή».

Ήττα του Μ. Αλί Ταλάτ στις εκλογές Ήττα του Μ. Αλί Ταλάτ στις εκλογές Το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του «πρωθυπουργού» Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, (από το οποίο προέρχεται και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) ήρθε δεύτερο με 29,34% τοις εκατό και πήρε 16 έδρες.

Τρίτο αναδείχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντεκτάς με ποσοστό 10,6% και με πέντε έδρες, τέταρτο το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μεχμέτ Τσακιτζί με 6,86% και δύο έδρες και πέμπτο το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του Τουργκάι Αβτζι με ποσοστό στο 6.24% και μία έδρα.

Μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι η συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού αποτελεί σημαντική πολιτική για το κόμμα του και θα προσφέρει την υποστήριξή του στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Πρόσθεσε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τη βοήθεια της «μητέρας πατρίδας» και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέληση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για λύση. «Δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι είμαστε ένα κόμμα που αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο νικητής των εκλογών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το κόμμα του θα διορίσει αντιπρόσωπο ή σύμβουλο στις συνομιλίες, μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Ερογλου είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι ο κ. Ταλάτ θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ότι είναι «φυσικό» κάποιος από το κόμμα του να συνοδεύει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να επηρεάσει την διαδικασία των συνομιλιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Κυπριακό
Για το ίδιο θέμα
Προβληματισμός στους ελληνοκύπριους για τη νίκη Έρογλου