Έντυπη Έκδοση

ΕΞΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΧΘΕΣ * ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Φυλλορροεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση

Κάθε πλευρά τραβάει σαν λάστιχο προς το δικό της άκρο το ούτως ή άλλως τεντωμένο σχοινί στο οποίο ακροβατεί η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο: αντίπαλοι και υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν σε δρόμους και πλατείες, ο πρόεδρος απορρίπτει τη διορία του στρατού και εργάζεται πάνω σε σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης, οι ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν την αναστολή ισχύος του Συντάγματος, η αντιπολίτευση ρίχνει στην αρένα τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι και οι ερμηνείες των τελεσιγράφων συγχέονται στην κόψη του ξυραφιού.

Την ώρα που, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο στρατός της Αιγύπτου εξέταζε το ενδεχόμενο να αναστείλει το Σύνταγμα και να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής (όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές), στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που θέλει να παρουσιάσει.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, εν μέσω τελεσιγράφων, δέχθηκε περαιτέρω πιέσεις με την παραίτηση έξι υπουργών της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του υπουργού Εξωτερικών, Καμέλ Αμρ. Χθες, συναντήθηκε δεύτερη φορά με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μαζί με τον πρωθυπουργό, Χισάμ Καντίλ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, πάντως, χρειάστηκε να διαψεύσει την πληροφορία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια, ότι παραιτήθηκε ολόκληρη η κυβέρνηση της χώρας, για να έλθουν στη συνέχεια η παραίτηση ενός εκπροσώπου του προέδρου και του εκπροσώπου της κυβέρνησης για να μεγεθύνουν την απομόνωση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μπαραντέι

Χθες η αιγυπιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ «ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος» και υπογράμμισε ότι το τελεσίγραφο που έθεσε ο στρατός στον πρόεδρο για την «ικανοποίηση των αιτημάτων του λαού» δεν σημαίνει πως οι στρατιωτικοί θέλουν να διαδραματίσουν πολιτικό ρόλο. Χθες το «Μέτωπο της 30ής Ιουνίου», παράταξη στην οποία συναθροίζονται τα σημαντικότερα κόμματα και κινήματα που αντιπολιτεύουνται τον Μόρσι, διόρισε το νομπελίστα Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ως εκπρόσωπό της στην προετοιμασία μιας διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση.

Την ίδια στιγμή, ο Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, των Αδελφών Μουσουλμάνων, είπε πως «η αναζήτηση του μάρτυρα εκείνου που θα εμποδίσει το πραξικόπημα του στρατού, είναι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε ως φόρο τιμής στους προηγούμενους μάρτυρες της επανάστασης».

Πληροφορίες ανέφεραν ότι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας, για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, Αιγύπτιοι στρατιώτες τραγουδούν εμβατήρια, κάνουν παρέλαση και εκπαίδευση για μάχη, χωρίς οπλισμό, στους δρόμους του Σουέζ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στην οποία του μετέφερε τις ανησυχίες του και τον κάλεσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών.

(ΠΗΓΕΣ: REUTERS-ASS. PRESS-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος