Έντυπη Έκδοση

Χάνουν τις μάχες οι Σύροι αντάρτες, πολεμώντας και μεταξύ τους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, με το στρατό να εντείνει την εκστρατεία ανάκτησης περιοχών γύρω από τη Δαμασκό και τους αντάρτες να αποδυναμώνονται επιπλέον από το εσωτερικό μέτωπο μεταξύ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και τζιχαντιστών μαχητών.

Συγκρούσεις μεταξύ μελών του υποστηριζόμενου από τη Δύση FSA και της συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολικής Μεσογείου» ξέσπασαν το Σάββατο στην περιοχή του Χαλεπίου με επίκεντρο το στρατηγικό σημείο ελέγχου στο Μπουστάν αλ-Κασρ, ανάμεσα στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες ανατολικές περιοχές και τις ελεγχόμενες από τον κυβερνητικό στρατό δυτικές περιοχές.

Μαχητές συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα που επιδιώκουν να επιβληθούν στους κόλπους του ανταρτών κατέλαβαν στις αρχές της εβδομάδας το πέρασμα, εμποδίζοντας τη διέλευση ανθρώπων και εφοδίων. Πιστεύεται ότι σύντροφοί τους σκότωσαν την περασμένη Πέμπτη ανώτατο διοικητή των ανταρτών σε περιοχή δυτικά της Λατάκειας. Οι σχέσεις του FSA με τις διάφορες ομάδες τζιχαντιστών, που μάχονται στο πλευρό των ανταρτών και προέρχονται σε ένα ποσοστό από άλλες χώρες, βρίσκονται επί μήνες σε τεντωμένο σχοινί. Οι συγκρούσεις του Σαββάτου αναδεικνύουν την αυξανόμενη βία μεταξύ των διαφορετικών αυτών δυνάμεων, η οποία μειώνει τη μαχητική ικανότητα των ανταρτών εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν χθες περιοχές της πρωτεύουσας και κυρίως τη συνοικία Καμπούν, όπου έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των μαχών εκατοντάδες οικογένειες. Οι πληροφορίες έκαναν χθες λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς, ενώ η συριακή αντιπολίτευση απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα ν' ασκήσει πίεση στον Ασαντ για την απελευθέρωση 200 πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί σε τέμενος της Καμπούν.

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τους 200 «κρατουμένους» και κάνει λόγο για πολιορκία των συνοικιών Καμπούν και Μπαρζέ από το στρατό. Εκκληση απευθύνει την ίδια ώρα και ο Ερυθρός Σταυρός, προειδοποιώντας ότι οι συγκρούσεις απειλούν χιλιάδες ζωές στη Χομς. Η οργάνωση ζήτησε την παύση των μαχών για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να μπορέσει ν' αποστείλει βοήθεια και να διευκολύνει την απομάκρυνση των αμάχων.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η ισραλινή αεροπορία πραγματοποίησε στις 5 Ιουλίου επιδρομή κοντά στη Λατάκεια εναντίον φορτίου πυραύλων επιφανείας. Πρόκειται ενδεχομένως για τμήμα παραγγελίας που φέρεται να παρέδωσε η Ρωσία στο καθεστώς Ασαντ. Η αποκάλυψη για το πλήγμα έγινε από τους «New York Times». Αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό δίκτυο ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει να φτάσουν στη λιβανική Χεζμπολάχ -που μάχεται στο πλευρό του Ασαντ- «επικίνδυνα όπλα».

(ΠΗΓΕΣ: AFP-ASS.PRESS-ΑΠΕ-WWW.GUARDIAN.CO.UK.)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία