Έντυπη Έκδοση

ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ

Αμφισβητούμενη νίκη της Δεξιάς στην ΠΓΔΜ

Ο Ζόραν Ζάεβ καταγγέλλει επίσης το VMRO-DPMNE και τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπονόμευσαν κάθε δημοκρατική διαδικασία θέτοντας υπό τον απόλυτο έλεγχό τους όλο τον κρατικό μηχανισμό και τα σημαντικότερα ΜΜΕ

Σημαντική αύξηση του ποσοστού του πέτυχε την Κυριακή στις «διπλές» (βουλευτικές και προεδρικές) εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην ΠΓΔΜ ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφκσι, ενώ ο υποψήφιος του κόμματός του και απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, φάνηκε να εξασφαλίζει τη δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα της ΠΓΔΜ.

Οπαδοί του Γκρούεφσκι στα Σκόπια πανηγυρίζουν τη διπλή εκλογική νίκη Οπαδοί του Γκρούεφσκι στα Σκόπια πανηγυρίζουν τη διπλή εκλογική νίκη Η χώρα ωστόσο έχει περιέλθει σε πολιτική κρίση, καθώς ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση SDSM), Ζόραν Ζάεβ, με το που έκλεισαν οι κάλπες, δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, και ζητά το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης και τη διοργάνωση νέων, ελεύθερων εκλογών. Ο Ζόραν Ζάεβ καταγγέλλει επίσης το VMRO-DPMNE και τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπονόμευσαν κάθε δημοκρατική διαδικασία θέτοντας υπό τον απόλυτο έλεγχό τους όλο τον κρατικό μηχανισμό και τα σημαντικότερα ΜΜΕ και ασκώντας πιέσεις σε ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πάντως η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι κατορθώνει να εκλέξει 61 βουλευτές (σύμφωνα με κάποιους εκλογολόγους είναι πιθανό να καταφέρει να εκλέξει και 62), γεγονός που έτσι κι αλλιώς δεν το «απαλλάσσει» από την άτυπη αλλά ουσιαστική υποχρέωση να συγκυβερνήσει με ένα αλβανικό κόμμα -σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, κυρίως για λόγους διατήρησης των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.Το αλβανικό κόμμα που φάνηκε χθες ότι θα κληθεί εκ νέου από τον Νίκολα Γκρούεφσκι να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της χώρας ήταν το DUI του Αλί Αχμέτι, που προηγήθηκε των άλλων με ποσοστό 13,7%.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ωστόσο δεν επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε τον Ζόραν Ζάεβ να επανεξετάσει την απόφασή του, ενώ έκκληση προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην ΠΓΔΜ να αναλάβουν τις ευθύνες τους εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, που χαρακτήρισε την όλη κατάσταση «ατυχή». Η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ επέκρινε επίσης το VMRO-DPMNE ότι δεν τήρησε βασικές αρχές του οργανισμού για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών. (ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ